Νέα Συλλογή: “Τα Φρέσκα” της Νικομάχης  Καρακωστάνογλου και του Ηλία Παπαηλιάκη

Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζει τη συλλογή «Τα Φρέσκα» της Νικομάχης  Καρακωστάνογλου και του Ηλία Παπαηλιάκη. Αφορμή για τη συλλογή αποτέλεσε η έκθεση τους «Τί καλά το λέει το αηδόνι!» στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. 


Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου και ο Ηλίας Παπαηλιάκης επιμελήθηκαν από κοινού συλλεκτικά κεραμικά από κόκκινο πηλό με πολύχρωμα υαλώματα, εμπνευσμένα από τις συλλογές νεοελληνικής – λαϊκής τέχνης του Μουσείου. Σε συνεργασία με την Έλλη Σοφιανοπούλου, την έμπειρη κεραμοποιό που ανέλαβε την παραγωγή τους, η εικαστική μελέτη των καλλιτεχνών μεταφέρεται στο Πωλητήριο με τη μορφή κεραμικών έργων περιορισμένης έκδοσης.

Οι δύο καλλιτέχνες ανέπτυξαν επίσης σχέδια και φόρμες συγγενή με την έκθεση τους για μια συλλεκτική σειρά από πορσελάνινα χρηστικά σκεύη. Κούπες του καφέ και πιατέλες λειτουργούν ως λευκοί καμβάδες από πορσελάνη που φέρουν τα σχέδια των καλλιτεχνών.

Η συλλογή «Τα Φρέσκα» παρουσιάζεται στη Βιτρίνα της Κριεζώτου (Πωλητήριο Πινακοθήκης Γκίκα) και στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα
Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα

About Post Author