του Λεόντιου Πετμεζά

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 στην γκαλερί Contemporary Athens της οδού Λεβέντη 1 στο Κολωνάκι η νέα έκθεση με τίτλο” Πετώντας βότσαλα στο βάλτο του μυαλού μου” του Θανάση Λάλα που παρουσιάζει ολιστικά έργα που δημιούργησε τα τελευταία τρία χρόνια »

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εικαστικός τονίζει:

”Αυτή η έκθεση είναι ο ορισμός της ανησυχίας μου. Είναι μια συλλογή ευρημάτων, που προέκυψαν «πετώντας βότσαλα στο βάλτο του μυαλού μου». Είναι η απόδειξη ότι με χιούμορ και τόλμη μπορούμε όχι μόνο να αλλάξουμε τον κόσμο αλλά να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που η χαρά καβαλάει τα βάσανα τους φόβους και τα αδιέξοδα!

Όλη η Γκαλερί μετατρέπεται σε ένα «Τετράδιο Λάλα» επιτοίχιο που περιέχει πολλές εκπλήξεις!

Θέλω να ανοίξω μια πόρτα στο μυαλό και την ψυχή μου και να επιτρέψω τις επισκέψεις!

Ίσως τα καταφέρω…

Η επιτυχία μιας ιδέας ανήκει πάντα στους ανθρώπους που την μοιράζεσαι!”

H εικαστική εφευρετικότητα στην απόδοση του Θανάση Λάλλα αντιμετωπίζει με εσωτερικότητα την κατάκτηση του αντικειμένου.

Η απόλυτα σχεδιαστική άποψη και γραφή του αποκαλύπτει την δεξιοτεχνία του στις αποτυπώσεις και στην τεχνική που ακολουθεί με ευλαβική επέκταση και ενοποιητική αντίληψη αμφισημίας.

Η πορεία του ανυπέρβλητα τον κατατάσσει εύλογα στους δημιουργούς που διακρίνονται από το δώρο και το χάρισμα της εμπεριστατωμένης έμπνευσης κάτι που βασίζεται στην γνώση του για το φαντασιακό αφηρημένο και διακοσμητικό στοιχείο. Η αλήθεια του δημιουργού με σεβασμό στην υπερβατικότητα τροποποιεί συναφείς συσχετισμούς και φερόμενες χρονικές αλλαγές. .Ανασύρει από την δεξαμενή της μνήμης απεικάσματα και απομονώνει με εφικτό τρόπο μορφικές αποκλίσεις από ένα βαθυστόχαστο περιβάλλον με ρευστότητα και εξέλιξη .

Μπορεί να είναι εικαστικό Μπορεί να είναι απεικόνιση

Με κύριο παρονομαστή την προχωρημένη σχεδίαση και τα επακόλουθα της ερμηνεύει την έλξη του πάθους και την αμφίδρομη ευαισθησία στα μελετημένα επιτεύγματα του. Η στερεά δόμηση στα εκθέματα του Θανάση Λάλα προβάλλει πρωτότυπες νεωτεριστικές και μεταμοντέρνες απεικονίσεις που στηρίζονται σε νοηματικές και μυθοπλαστικές συνθέσεις με ρηξικέλευθη ωστόσο εικόνα και φόρμα αλλά και με ενδεικτικά δείγματα λυρικής ιδιοσυγκρασίας.

Μέσα από την συνήχηση και την αχλή της υπάρχουσας πραγματικότητας που δημιουργεί διαφυλάττει και ιστορεί καίριους συνδυασμούς που υμνούν την ομορφιά της ζωής ,την περισσή χάρη ,την παλλόμενη καρδιά , την χαρά της ύπαρξης, την ψυχική συναρμογή και την συγκίνηση που όλα μαζί τονίζουν με σημεία το φιλτραρισμένο αέναο φως της κάθε στιγμής στο σήμερα.

Η προσέγγιση του κορυφώνεται σε ιντερμέδια, στα οποία η ανωτερότητα της γραφής στηρίζει το στίγμα της επιβολής με την ακεραιότητα και την προοπτική της αξίας .Οι παρεμβάσεις που επιτελεί μέσα από το χρωστήρα του επισυνάπτουν μερίσματα της χρωστικής ύλης με άμεσους σπινθήρες κοσμολογικής τελεολογίας .

Αναδεικνύει εμβαπτισμένα και χαρισματικά μοτίβα που σταδιακά εκβάλλουν προς την κατασκευαστική προσέγγιση μιας στυλιστικής διάστασης και διάταξης. Η διευθέτηση τους καταλήγει σε ένα διάκοσμο με προνόμιο την ενέργεια, την κίνηση και την ζωντάνια . Παράλληλα μεταμορφώνει και μεταλλάσσει μια ποικιλία χρήσιμων υλικών που περιγράφουν απόψεις ,θέσεις διατυπώσεις και οδεύουν με δυναμισμό και θεατρικότητα στο αποκορύφωμα ,στις παραπομπές και στις συσπάσεις που παρεπιδημούν ως θεματικοί κα θεαματικοί διαμεσολαβητές της έφεσης στην περιδιάβαση .

Ο πυρήνας των προθέσεων του με δικλείδα ασφαλείας, αβρότητα και ευφρόσυνη διάθεση εκφέρει την τελειότητα της απόστασης. Συλλαμβάνει το σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι και ιδιοσημαίνει καταστάσεις με ιδανικούς στόχους για τις θρυλικές ιχνηλασίες. Περιδιαβαίνει με ακατάβλητη γοητεία τα μονοπάτια προς μια ενδότερη ανάλυση με προδιαγραφές ενδοσκοπικής μελέτης.

Με περίκλειστη διόρθωση διατηρείται η πρωτοκαθεδρία του αέναου συμβολισμού ,της ενόρασης και των ανατροπών.

Το μεγαλείο της παρούσας δυναμικότητας στην ροή των φαινομένων με δεινότητα στις εντυπωσιακές αποτυπώσεις διαγράφεται και ενσαρκώνεται έντεχνα και ευπρόσδεκτα δικαιώνοντας με διακριτικότητα την εξερεύνηση της πλαστικότητας στις γραμμές . Η φορμαρισμένη υφή που προσδίδεται στην κάθε σύλληψη ενέχει ξεχωριστή ανάπλαση, λάμψη και ανασυγκρότηση.

Μπορεί να είναι εικαστικό Μπορεί να είναι απεικόνιση

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours