Εκλεπτυσμένες κατασκευαστικές δημιουργίες του Σταύρου Λοίζου-Πάου στην γκαλερί Αποκάλυψη της Λευκωσίας

Του Λεόντιου Πετμεζά 

Από τις 15-23 Οκτωβρίου 2021 διαρκεί η νέα έκθεση,η 3η  ατομική  με θέμα ‘steel is sometimes very soft’  του Σταύρου Λοίζου -Πάου στην γκαλερί ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, Χυτρών 30, Μέγαρο Τοφάρκο, στην Λευκωσία, τηλ. 22300150 / 99471223

Όπως επισημαίνει ο δημιουργός « Ο καλλιτέχνης πρέπει να προβληματίζει, να σοκάρει, να μας ταξιδεύει, να εμπνέει, να συγκινεί, να δίνει στη ζωή σχήμα, να δημιουργεί αυτό σκέφτεται και όχι αυτό που βλέπει. Αυτός που θα κοιτάξει ένα έργο θα πρέπει να συνεχίσει να το βλέπει για αρκετή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι πέτυχες, κατάφερες να αλλάξεις κάτι, να επηρεάσεις μια κατάσταση. Το ‘νορμάλ’ δεν είναι τέχνη, είναι αποτύπωση. Πρέπει να λέει αλήθειες, που όλοι έχουμε ανάγκη ».

Στην απόλυτη κατασκευαστική δημιουργία του ρηξικέλευθου δημιουργού Σταύρου Λοίζου -Πάου διακρίνουμε εκλεκτικούς  καθαρμούς και συμβολικές  αναβάσεις στην σαφήνεια και στην χρήση των υλικών. Παράλληλα και αρκετά  εμπεριστατωμένα   αρμολογεί  με γεωμετρικό ομοιοπαθητικό κάτοπτρο  την αφηγηματική γραμμική παραστατικότητα της ονειρικής έκφρασης και την προοπτική  των αναμενόμενων αισθητικών επινοημάτων .Οι  εμβόλιμες αναπλάσεις του  εκπέμπουν μέσα από ένα μωσαϊκό αντιλήψεων  την ανωτερότητα και την ακεραιότητα  της υπόστασης  που κοινωνεί  και μεταλαμπαδεύει  την αλήθεια των  λογισμών, των εκφάνσεων  και των συλλογισμών .                                                    

Το σκηνικό τους υφαίνει  διηγήσεις -κλειδιά του υποσυνείδητου . Τα προσωπεία ,οι μορφικές αποκλίσεις και οι υπόλοιπες συλλήψεις  που έντεχνα  σκιαγραφεί συμμετέχουν παρεμβατικά και προσθετικά  στην αέναη αφήγηση ως  πραγματικοί πρωταγωνιστές που  έχουν την δική τους ανεξάρτητη ύπαρξη, οντότητα και  ψυχοσύνθεση  πανσπερμίας.                        

Διαμορφώνουν μέρη των επιλογών του που οργανικά  πάλλονται από αντιθέσεις και διεισδύσεις . Ιχνηλατούν εξαιρετικά  μια ρωμαλέα, πολύπλοκη, θαυμαστή μέθεξη  που προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις και που διεκδικεί, μέσω της απόλαυσης που προσφέρει, την αμείωτη προσήλωση του  κοινού  που ξέρει  να ανταμείβει με τον δικό του  τρόπο τις πτυχές της οικείας κατεργασίας  και επεξεργασίας  .                                                                                                        

Ο βαθύς ευπρόσδεκτος κοσμημένος ειρμός  της φαντασίας και της αφαίρεσης  διαφαίνεται οικεία και ξεκάθαρα. Ερμηνεύει εύληπτα και αναπαράγει   με γνώμονα  την βαρύτητα της εμπειρίας ,την  λιτότητα  των προθέσεων και  την αυτάρκεια της θέλησης που συνοπτικά και συνολικά  εντρυφούν  στην υπερφυσική διάσταση της ευπρόσδεκτης  επιμελημένης επιφάνειας των οικουμενικών αναμορφώσεων και  των αντανακλάσεων  της μυσταγωγικής ζήτησης και μαρτυρίας .                                                                                

Οι απεικονίσεις συγκροτούνται  σε εμπλουτισμένα σώματα τονίζοντας αρχέτυπα καθοριστικά περιγράμματα  στωικότητας και σφοδρότητας που αιτιολογούν το μετείκασμα της αναπαράστασης  των μεγεθυμένων εκτιμήσεων και των αντιστίξεων της δεσπόζουσας  έφεσης .                                                                            

Τονίζουν το οριακό βάρος μιας  κλίμακας που διαχωρίζει την ουσιώδη  εσωτερική χροιά της κατάστασης ,χαράσσοντας την διακοσμητική διακριτική διάταξη της επίκτητης  βούλησης και της συμμετοχής            σε ιστορίες που δρουν ανεξάρτητα από το μέγεθος.                                                     

Σε αναπροσαρμογές  που  επίκεινται  σε μία κινητήρια δόμηση που ίπταται με γήινες ζητήσεις , ανθρώπινες, λιτές  ευαίσθητες αποχρώσεις  και  νεωτεριστικές εκδοχές αναδημιουργίας.                                                      Οι θαυματουργοί καρποί που αποκομίζουμε ως θεατές  από τις ευρείες συγκεκριμένες ωσμώσεις είναι  το ευκρινές αποτέλεσμα του συνδυασμού  ενός πηγαίου και αξεπέραστου ύφους εικονισμών της αυτοδιάθεσης.                                          

Διαβάζουμε και  αντικρίζουμε θεματικούς πίνακες με χρωματικούς ορίζοντες  και σχεδιαστικές προοπτικές  με θετικό προσανατολισμό. Η ομοιογένεια των συνειρμών  που συναντούμε χαρακτηρίζεται από την κάλυψη  ενός υπερβατικού διακόσμου  που κατανέμει τα γνωρίσματα σαν να είναι  σελίδες με καθρέπτες υπέρβασης και να συμβάλει σε μια πορεία  προτεινόμενων απαιτήσεων καθώς και σε μια ατμόσφαιρα  ιδιαίτερα δυναμικών και προχωρημένων σχημάτων και συνθέσεων .                                       

Οι βάσεις τους δεν ακολουθούν αλλά αντίκεινται στο στίγμα και στην μοίρα της εποχής . Στην έκθεση λαμβάνει μέρος και ο Ανδρέας Λοΐζου Πάου με δύο έργα του !!

Τα εγκαίνια  της έκθεσης  την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου  2021 στις 19:30 θα τελέσει ο έντιμος γενικός γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

 Ώρες Λειτουργίας: 11.00-13.00 16.30-19.00
(Κυριακή και Δευτέρα κλειστό)

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours