To πράσινο φως έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου και μουσείου της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απονομή των Βραβείων Αρχιτεκτονικής Pritzker 2023 στις 24 Μαΐου, καθώς πρόκειται για θεσμό υψηλής πολιτιστικής σημασίας και παγκόσμιας εμβέλειας, η φιλοξενία του οποίου δεν αντίκειται στον χαρακτήρα του αρχαιολογικού χώρου.

Το Pritzker Architecture Prize είναι διεθνές βραβείο που καθιερώθηκε από την οικογένεια Pritzker μέσω του Ιδρύματος Hyatt το 1979. Συχνά αναφέρεται ως «Βραβείο Νόμπελ Αρχιτεκτονικής» και «η υψηλότερη τιμή του επαγγέλματος».

Σκοπός του Βραβείου είναι να τιμήσει έναν εν ζωή αρχιτέκτονα ή αρχιτέκτονες, των οποίων το έργο καταδεικνύει έναν συνδυασμό ταλέντου, οράματος και αφοσίωσης, έχοντας παραγάγει συνεπή και σημαντική συνεισφορά στην ανθρωπότητα και το δομημένο περιβάλλον, μέσω της αρχιτεκτονικής.

Το βραβείο καθιερώθηκε το 1979 από τον Jay A. και τη Cindy Pritzker, οι οποίοι πίστευαν ότι ένα ουσιαστικό βραβείο θα ενθάρρυνε και θα τόνωνε την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα κτίρια και επίσης θα ενέπνεε μεγαλύτερη δημιουργικότητα στο αρχιτεκτονικό επάγγελμα. Ο βραβευμένος αρχιτέκτονας λαμβάνει επιχορήγηση 100.000 δολαρίων, επίσημο πιστοποιητικό και ένα χάλκινο μετάλλιο βασισμένο σε σχέδια του Louis Sullivan, φημισμένου αρχιτέκτονα από το Σικάγο που γενικά αναγνωρίζεται ως ο πατέρας του ουρανοξύστη. 

Η οικογένεια Pritzker, της οποίας τα διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν την έδρα τους στο Σικάγο, απονέμει το βραβείο μέσω του Ιδρύματος Hyatt.

Σύμφωνα με τους όρους που ετέθησαν για την παραχώρησητου αρχαιολογικού χώρου και μουσείου της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, οι συμμετέχοντες πρέπει να κινούνται εκτός των περισχοινίσεων των μνημείων και σε απόσταση ασφαλείας από κάθε μνημείο. Ο τεχνολογικός εξοπλισμός, τα καθίσματα και ότι άλλος εξοπλισμός απαιτείται για την εκδήλωση πρέπει να μεταφερθεί με τα χέρια καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα κίνησης οχημάτων εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Οι διοργανωτές πρέπει να λάβουν κάθε απαιτούμενη από το νόμο αδειοδότηση για το προσωρινό κλείσιμο του χωματόδρομου Αστεροσκοπείου, περιλαμβανομένης και της σχετικής άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς από την 1η Μαΐου ισχύουν ειδικά μέτρα αντιπυρικής περιόδου. Παράλληλα πρέπει να εξασφαλιστεί η παρουσία πυροσβεστικού οχήματος και ασθενοφόρου στην περιοχή.

Την ημέρα της εκδήλωσης, ο χώρος και το Μουσείο θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό έως τις 13:00. Ως εκ τούτου, οι διοργανωτές θα αναλάβουν το κόστος της απώλειας των εσόδων από τα εισιτήρια καθώς η αιτούμενη ημέρα βρίσκεται εν μέσω της υψηλής τουριστικής περιόδου. Για τον λόγο αυτόν θα καταβληθεί το ποσό των 4.500 ευρώ, ανάλογο του αντιτίμου των εισιτηρίων που είχε εκδοθεί για τις αντίστοιχες ώρες την 24.5.2022.

Photo: Shutterstock

Η εγκατάσταση και δοκιμή του φωτισμού την προηγουμένη της εκδήλωσης, 23.5.2023, θα πραγματοποιηθεί με την λήξη του ωραρίου λειτουργίας του χώρου και έως 22:00. Οι εγκαταστάσεις και η ένταση του φωτισμού θα περιορισθούν στις άκρως απαραίτητες σε συνεννόηση με το εντεταλμένο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Οι διοργανωτές οφείλουν να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων τους, καθώς επίσης να φροντίσουν για την καθαριότητα και ευπρέπεια του χώρου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η έγκριση για την παράθεση δείπνου χορηγείται άπαξ και κατ’ εξαίρεση λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του θεσμού. Η χωροθέτηση των τραπεζιών και καθισμάτων του δείπνου θα γίνει κατά μήκος της εξωτερικής κοινοστοιχίας και του ανδήρου της Στοάς του Αττάλου. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την παράθεση του δείπνου σε εξωτερικό χώρο, η χωροθέτηση θα γίνει κατά μήκος της εξωτερικής κιονοστοιχίας της Στοάς του Αττάλου και σε απόσταση ασφαλείας από κάθε εκτεθειμένο στον χώρο γλυπτό.

Πηγή:travel.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author