Εν μέσω των αχαρτογράφητων νερών για την παγκόσμια οικονομία που προκαλεί η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση επιχειρεί να χαρτογραφήσει τη νέα πραγματικότητα και να προετοιμαστεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο για όλες τις πιθανές συνέπειες αυτού του γενικευμένου εμπορικού πολέμου, ώστε αφενός να θωρακίσει έναντι αυτών την ελληνική οικονομία, αφετέρου να εξετάσει πώς θα συμβάλλει στη συνδιαμόρφωση της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτός είναι και ο διττός στόχος της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό. Στις 10 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τις ηγεσίες 9 Υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Τουρισμού, Ναυτιλίας, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης), θα επιδιώξουν να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και να αποκρυσταλλώσουν τα «όπλα» που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα μας σε συνδυασμό με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τις προτάσεις που μπορούν να ρίξουν στο τραπέζι της Ευρώπης.
«Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό “πόλεμο”».
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί τάπητος θα τεθεί η προσπάθεια της χώρας μας να επιτύχει εξαίρεση από το μέτρο της αύξησης των δασμών σε προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ και θεωρούνται «μοναδικά» όπως οι βρώσιμες ελιές και η φέτα, τα οποία δεν επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή της Αμερικής. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ο επαναπροσδιορισμός των εθνικών πολιτικών για τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και η καταγραφή κρίσιμων ζητημάτων για τα οποία υπάρχει συναρμοδιότητα Υπουργείων ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός.
Μία πηγή πληροφόρησης αναφέρει ότι θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι με προσδιορισμένο ορίζοντας υλοποίησης το αργότερο έως το τέλος του 2025 και αρκετούς εξ αυτών εμπροσθοβαρώς, αφού βεβαίως αποσαφηνιστεί πρώτα και το απολύτως θολό τοπίο. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι απαιτείται επαναπροσδιορισμός της πολιτικής Ε.Ε στον πρωτογενή τομέα και μέτρα στήριξης των αγροτικών προϊόντων που παράγονται από τα κράτη – μέλη της.
Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει τόσο μεγάλες εξαγωγές ποσοστιαία απέναντι στις ΗΠΑ, ωστόσο όπως υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης στη Realnews «μη γελιόμαστε, οι εξελίξεις αυτές θα έχουν για ένα τουλάχιστον διάστημα κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εξαίρεση και αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση και λαός πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτή τη συγκυρία». Κατ’ ουσίαν το στοίχημα είναι να μη φρεναριστεί ή ψαλιδιστεί η ανάπτυξη, να διατηρηθεί το θετικό ισοζύγιο των εξαγωγών και να μην υπάρξουν ελλείψεις σε εμπορεύματα.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί πάντως στους Έλληνες εξαγωγείς. Για τις ελιές για παράδειγμα η Αμερική αποτελεί τη βασική αγορά που καλύπτει το 30% των εξαγωγών ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ τον τελευταίο χρόνο. Ενώ ανησυχία υπάρχει για τον αυξημένο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος και ελαιοπαραγωγικές χώρες της Νοτίου Αμερικής που θα έχουν καλύτερη αφετηρία λόγων δασμών στο 10% έναντι του 20%. Η ελληνική ελιά λένε τα στελέχη της αγοράς έχει ισχυρό brand name αλλά ίσως επιχειρηθεί να περιορίσουν το μερίδιό της στην αγορά εξαιτίας των μεγάλων δασμών. Προβληματισμός κυριαρχεί και στον τουριστικό κλάδο, λόγω του κινδύνου το ροκάνισμα της αγοραστικής αξίας Αμερικανών και Ευρωπαίων να μειώσει τις αφίξεις προς τη χώρα μας υπό το σκεπτικό της περικοπής των περιττών εξόδων.
Αντίμετρα από την Ε.Ε. και «παζάρι» με τον Τραμπ
Την ίδια ώρα, την ετοιμότητα της Ευρώπης να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της «με αναλογικά αντίμετρα» απέναντι στην καταιγίδα των δασμών Τραμπ, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Βρετανό Πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια συντονισμού των κινήσεων της Ε.Ε. με τους εταίρους της. Η ίδια δήλωσε ταυτόχρονα ανοιχτή σε διάλογο με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των στοχευμένων αντίμετρων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ήδη μία λίστα προς παρουσίαση στα κράτη μέλη με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα προτείνεται η επιβολή επιπλέον δασμών. Στα υπό εξέταση σενάρια φέρεται να περιλαμβάνεται η επιβολή ανταποδοτικού τέλους σε προϊόντα made in USA αξίας μέχρι 28 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως: κρασί, δημητριακά, κρέας, τσίχλες, ξυλεία, επώνυμα ενδύματα, ηλεκτρικές σκούπες, οδοντικά νήματα και χαρτί τουαλέτας.
Το πρώτο κρίσιμο crash test για την ενότητα των 27 χωρών της Ε.Ε θα είναι η σημερινή Σύνοδος των Υπουργών Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν όλα τα ενδεχόμενα. Έντονη διχογνωμία για παράδειγμα λέγεται ότι υπάρχει για το δασμό που εξετάζεται να επιβληθεί στο αμερικανικό Bourbon. Καθώς Γάλλοι και Ιταλοί οινοπαραγωγοί φοβούνται την απειλή Τραμπ πως δασμός 50% όπως φημολογείται στο Bourbon θα απαντηθεί με δασμό 200% στα δικά τους κρασιά.
Παράλληλα, το μεγάλο «παζάρι» έχει ήδη ξεκινήσει, αφού σύμφωνα με σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με το Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι να μη διχαστεί η Ευρώπη από την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αποσπάσει ξεχωριστές συμφωνίες.
Πηγή:reader.gr