Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Θετικό το οικονομικό αποτύπωμα της Συμφωνίας

Για την Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και για το έργο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα στην οικονομία με αφορμή και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός όμως έκανε και συστάσεις στους υπουργούς του καθώς έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Από σήμερα, όλοι μιλάμε λιγότερο δουλεύοντας περισσότερο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας την χαρακτήρισε Συμφωνία χωρίς προηγούμενο για τη χώρα.

«Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία προφανώς και θωρακίζει τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς συνοδεύεται και από την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών για το στόλο μας, σε συνέχεια μάλιστα των 24 μαχητικών Rafale που ενισχύουν την Πολεμική Αεροπορία μας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ωστόσο, τα ποιοτικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης επιλογής την καθιστούν -πιστεύω- πολύ βαθύτερη μίας συνηθισμένης διμερούς συνεργασίας. Όπως και πολύ ευρύτερη μίας υπερεθνικής σύμπλευσης. Γιατί από τη μία πλευρά αυτή η νέα εταιρική σχέση των δύο χωρών προβλέπει σαφώς ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα. Ενώ από την άλλη, διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε και το εξής: «Σήμερα πιστεύω ότι αξίζει να συγκρατήσουμε σύντομα δύο ακόμα στοιχεία αυτής της νέας Συμφωνίας: Πρώτον, ότι εκτός από το αμυντικό έχει και ένα θετικό οικονομικό αποτύπωμα, γιατί ενώ στοίχισε πολύ λιγότερο από τα ποσά της αρχικής προσφοράς, η προμήθεια αυτή μπορεί να υπηρετηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο διαθέτουμε. Δηλαδή περισσότερο αξίζει και λιγότερο κοστίζει».

Προϋπολογισμός μεσαίας τάξης – Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Προϋπολογισμό της μεσαίας τάξης χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό για το 2022, το προσχέδιο του οποίου εγκρίνεται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. «Η κυβέρνηση παράγει δημόσιο πλούτο και τον διανέμει ως κοινωνικό μέρισμα σε όλους τους πολίτες» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και να μας παρουσιάσει το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2022. Θα μιλήσουμε όμως και για τα κίνητρα για την ενίσχυση, τη συνένωση, τη μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας την επόμενη διετία.

Αυτή και μόνο η ατζέντα προοπτικής νομίζω ότι απαντά και στους ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών. Γιατί, όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας. Τώρα όμως κλείνει μία γόνιμη διετία εγκαινιάζοντας μία νέα, ακόμα πιο αισιόδοξη για όλους. Και αυτή μάλιστα θα έχει και έναν ευρύτερο ορίζοντα.

Η σχετική παραφιλολογία, λοιπόν, είναι και άκαιρη και άκυρη. Θα έλεγα ότι μερικές φορές είναι και διαβρωτική για τη δουλειά την οποία πρέπει να κάνουμε. Γι’ αυτό και σε όλη αυτή την κενολογία εμείς απαντάμε με εργασία.

Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, όχι μόνο γιατί το έργο μας αντανακλάται ήδη στη συνολική ανάπτυξη. Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να αναθεωρήσουμε στο 6,1% την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη του 2021. Αντανακλάται η δουλειά που κάνουμε, όμως, και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, στις περισσότερες δουλειές, στις νέες επενδύσεις. Αλλά γιατί ξέρουμε πια ότι μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε έναν τόπο που θα ευημερεί, με πολίτες οι οποίοι θα προκόβουν. Αυτό σημαίνει για εμάς ανάπτυξη για όλους. Και αυτές τις πρωτοβουλίες ανά τομέα θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε αμέσως μετά».

About Post Author

+ There are no comments

Add yours