Εκλογές 2023 – Οριστικό: Επιστρέφει την διερευνητική εντολή ο Μητσοτάκης – Εκλογές στις 25 Ιουνίου

Με κάθε επισημότητα πλέον, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Ο μεγάλος νικητής της εκλογικής αναμέτρησης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τη Δευτέρα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αδύνατος με την παρούσα Βουλή και για τον λόγο αυτό θα επιστρέψει το απόγευμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρας,  ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Τσίπρα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας προκειμένου να ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφασή του να παραδώσει το απόγευμα τη διερευνητική εντολή που έλαβε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ανέφερε επίσης στον κ. Τσίπρα ότι σκοπός του είναι να πραγματοποιηθούν δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Πριν λίγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο πλαίσιο της διερευνητικής του εντολής.

Κατά πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ανδρουλάκη για την πρόθεση του να επιστρέψει το απόγευμα τη διερευνητική εντολή και να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Επιστρέφω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα – Να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα»

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Δευτέρας ώστε να λάβει η διερευνητική εντολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συγκροτηθεί κυβέρνηση και τόνισε στην κυρία Σακελλαροπούλου ότι θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή το απόγευμα ώστε σιγά – σιγά να περάσει στους άλλους δύο αρχηγούς και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

«Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη Δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ.
Με τη σειρά του το μήνυμα της κάλπης ήταν απολύτως σαφές, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και θέλω να επισημάνω ότι αν ίσχυε χθες το εκλογικό σύστημα που θα ισχύει στις επόμενες εκλογές, η ΝΔ θα είχε μία ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία η οποία θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες.

Το θεωρώ λοιπόν χρέος μου να συμβάλλω και εγώ ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αυτό το εμπόδιο της απλής αναλογικής γι’ αυτό και προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές για τη συγκρότηση κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμήσουμε τις συνταγματικά προβλεπόμενες προθεσμία.

Πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση τετραετίας και όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα, τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα και εύχομαι και ελπίζω σε αυτή την περίοδο να συζητήσουμε περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πως θα αυξήσουμε τους μισθούς, πως θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις οι οποίος απείχαν τελείως από τον διάλογο των προηγούμενων εκλογών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, προβλήματα που ακουμπούν πρωτίστως τη νέα γενιά και προσβλέπω σε μία γόνιμη προεκλογική περίοδο έτσι ώστε και ο λαός να αποφασίσει με τι είδους κυβέρνηση θέλει πορευθεί την επόμενη τετραετία».

Πηγή:ethnos.gr

About Post Author