ΔΕΘ: Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι των παροχών» του Πρωθυπουργού και ποιες θα μείνουν εκτός

Μικρότερο αναμένεται να είναι το “καλάθι των παροχών” που θα ανακοινώσει το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην 78η ΔΕΘ μετά τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία και αλλά και τις φωτιές στον Έβρο. Συνεπώς η κυβέρνηση θα κατευθύνει πόρους προς τη στήριξη των κατοίκων της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν βάναυσα από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές ενώ θα εστιάσει και στην ανοικοδόμηση των υποδομών τους.

Τα μέτρα στήριξης
Μερικά από τα μέτρα στήριξης που θα συμπεριληφθούν στο “καλάθι των παροχών” του Πρωθυπουργού θα αφορούν μεταξύ άλλων στις αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/24, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/24, την αύξηση του 8% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2024, το επίδομα προσωπικής διαφοράς το οποίο θα καταβληθεί κανονικά τον Ιανουάριο του 2024 στους συνταξιούχους αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδί.

Επίσης προβλέπεται πως θα διατηρηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν από το 2024 το οίκημά τους από φυσικές καταστροφές ( όπως από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες). Ωστόσο από το καλάθι θα μείνει εκτός η επέκταση του Market Pass έως το τέλος του έτους όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Όπως έχει πει ο Κωστής Χατζηδάκης δεν θα παραταθεί το market pass έως το τέλος του έτους. Το μέτρο δηλαδή θα εφαρμοστεί έως και τον Οκτώβριο.

 Άλλες παροχές που αναμένεται να “κοπούν” είναι η χορήγηση της «επιταγή ακρίβειας» σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε μακροχρόνια ανέργους και σε ευάλωτες ομάδες στο τέλος του χρόνου αλλά και η κρατική επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να δοθεί με τα ίδια κριτήρια όπως και πέρυσι. «Και φέτος το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί κανονικά, δεν θα επέλθει καμία μείωση, καμία τροποποίηση. Θα δοθεί πάνω κάτω με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που είχε δοθεί πέρυσι» έχει υποστηρίξει ο Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος.

Από τη δήλωση αυτή προκύπτει πως τα ποσά του επιδόματος θα είναι φέτος τα ίδια με πέρυσι. Δηλαδή θα είναι από 100 ευρώ έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται στα 1.000 ευρώ κυρίως για κατοίκους περιοχών με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν αποκλείεται να “κοπούν “οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις στο ηλεκτρονικό ρεύμα από τον Ιανουάριο του 2024 . Εκτιμάται πως αυτές θα δίνονται κυρίους στους ευάλωτους και ενδέχεται να υπάρξουν επιδοτήσεις μόνο για μικρές καταναλώσεις.

Επίσης ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στο ειδικό τέλος για τις φυσικές καταστροφές. Όπως είπε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης «Θα υπάρξει μια αύξηση του αποθεματικού ποσού που διαθέτει το κράτος κάθε χρόνο για φυσικές καταστροφές ώστε και στο μέλλον ό,τι συμβεί να ξέρει ο πολίτης και το κράτος πως θα είναι δίπλα του και θα τον φροντίσει. Εδώ θα υπάρξει όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός ένα τέλος υπέρ αυτού του ταμείου το οποίο θα είναι δίκαια κατανεμημένο και θα μου επιτρέψετε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό το Σάββατο. Θα υπάρξουν πιθανώς και παρεμβάσεις ώστε να “αλλάξει” και η συμπεριφορά μας .. να προσαρμοστούμε. Πρέπει να τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ασφάλισης, της υποχρεωτικής ασφάλισης. Το να δούμε δηλαδή μακροπρόθεσμα πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φυσικά φαινόμενα» σημείωσε.

About Post Author