O πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές και τα επιτόκια ανεβαίνουν – Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Μπορεί ο πληθωρισμός να μειώνεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όμως οι τιμές μιας σειράς βασικών αγαθών αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικές αποδεικνύονται ενώ ταυτόχρονα έρχονται και νέες αυξήσεις στα επιτόκια.

Το «παράδοξο» αυτό καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ως προς το σκέλος των τιμών των αγαθών, ενώ ταυτόχρονα οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ «φωτογραφίζουν» ότι η άνοδος στο κόστος του χρήματος έχει μέλλον.

Αναλυτικά, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το Δεκέμβριο του 2022 ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,2% από 8,5% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Πρόκειται για σαφή αποκλιμάκωση, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι εντός του προηγούμενου έτους είχε φτάσει και σε διψήφιο ποσοστό.

Εντούτοις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυξήσεις 15,5% καταγράφηκαν στην κατηγορία των τροφίμων και μη αλκοοολούχων ποτών τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Με άλλα λόγια, οι τιμές σε βασικά αγαθά, όπως ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, λαχανικά κατεψυγμένα ή διατηρημένα οι αυξήσεις παραμένουν, «ροκανίζοντας» ακόμη περισσότερο το εισόδημα των νοικοκυριών.

Αντίστοιχα, μεγάλη άνοδο κατέγραψαν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑ οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερες μειώσεις στον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου προήλθαν από την ομάδα των μεταφορών και οφείλονται σε πτώση τιμών κυρίως καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά και εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, το «παράδοξο» αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πτώση στις τιμές της ενέργειας που καταγράφηκε μέσα στο Δεκέμβριο δεν έχει «περάσει» ακόμη στις τιμές των τροφίμων και των ποτών, ενώ αντίθετα έγινε πιο άμεσα αισθητή στις μετακινήσεις. Και προσθέτουν ότι, εφόσον αυτή συνεχιστεί, κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε αποκλιμάκωση και των υπολοίπων τιμών μέσα στους επόμενους μήνες. Εκφράζουν πάντως σαφείς επιφυλάξεις για το αν αυτό θα γίνει άμεσα και σε μεγάλο βαθμό, καθώς, όπως τονίζουν με νόημα, «στην Ελλάδα ό,τι ανεβαίνει, δύσκολα κατεβαίνει».

Αυξήσεων συνέχεια στα επιτόκια

Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 9,2% από 10,1% τον Νοέμβριο, καθώς συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Το γεγονός όμως δεν φαίνεται να αλλάζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία και στις 2 Φεβρουαρίου, όταν και συνεδριάζει για το σκοπό, αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση για το 2023, η οποία και θα είναι κατά πάσα πιθανότητα της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Μια αύξηση που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη προεξοφλήσει η αγορά, όπως εξάλλου φαίνεται και από το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, μπορεί ο πληθωρισμός να αποκλιμακώνεται, απέχει όμως παρασάγγας από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει κάθετη πτώση το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, είναι πολύ δύσκολο η Κριστίν Λαγκαρντ να «ανακρούσει πρύμναν» και να σταματήσει την πολιτική των αυξήσεων. Εξάλλου, οι αγορές, πέραν της αύξησης του Φεβρουαρίου έχουν προεξοφλήσει τουλάχιστον μία ακόμα άνοδο των επιτοκίων μέσα στην Άνοιξη.

Έτσι, αυτό που θα έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει, η οποία και ενδεχομένως θα δώσει το στίγμα αν παραμένει στη «σκληρή γραμμή» ή αν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα επηρεάσει, έστω και μεσοπρόθεσμα, τη στρατηγική της.

Πηγή:cnn.gr

About Post Author