Συναγερμός για το ύψος των ενοικίων – Νέες αυξήσεις προ των πυλών

“Συναγερμός” για το ύψος των ενοικίων. Παρά τον θόρυβο που έχει προκληθεί εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο για τα “ενοίκια φωτιά”, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δεν αποτύπωναν σημαντική ά

Άλλωστε η αγωνία για το ύψος των ενοικίων πήγαζε κυρίως από τα ζητούμενα ποσά των ιδιοκτητών και λιγότερο από τα ενοίκια που καταβάλλονται βάσει παλαιών μισθωτηρίων.

Ωστόσο, από το φθινόπωρο του 2022 και μετά, φαίνεται ότι το πρόβλημα με τις αυξήσεις των ενοικίων αρχίζει να γενικεύεται. Απόδειξη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που από τον Αύγουστο και μετά καταγράφουν συνεχή αύξηση στον ρυθμό μεταβολής των ενοικίων.

Με την αλλαγή της χρονιάς αναμένεται περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης, καθώς σε κάθε μισθωτήριο συμβόλαιο που θα λήγει ο ιδιοκτήτης θα επικαλείται τον πληθωρισμό ο οποίος έκλεισε το 2022 στο επίπεδο του 9,6%. Είναι πολύ πιθανό, αυτή η μεταβολή να αρχίσει να “περνάει” σταδιακά σε ολοένα και περισσότερα μισθωτήρια.

Tι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ;

· Τον Δεκέμβριο του 2022, τα ενοίκια κατοικιών αυξάνονταν με ρυθμό 3,7%,

· Τον Νοέμβριο το ποσοστό ήταν 2,6%,

· Τον Οκτώβριο 1,6%,

· Τον Σεπτέμβριο 1,1% και

· Τον Αύγουστο 0,8%

Φαίνεται λοιπόν ότι μέχρι στιγμής, τα ενοίκια δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στην εκτόξευση του πληθωρισμού. Κάθε άλλο. Ακόμη και το υψηλότερο ποσοστό της περιόδου (το 3,7% του Δεκεμβρίου) είναι το μισό σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού (7,2%) και το 1/3 σε σχέση με τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό). Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Τα τελευταία χρόνια, οι ιδιοκτήτες δεν συζητούσαν καν αναπροσαρμογή του μισθίου βάσει του πληθωρισμού καθώς αυτός διαμορφωνόταν σε μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα. Το 2022 όμως ήταν ένα έτος “καμπή”.

Ήδη έχει βγει το σχετικό δελτίο από την ΕΛΣΤΑΤ (ανακοίνωση αναπροσαρμογής μισθωμάτων) που αναφέρει τα εξής: “Στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ όπως αυτή υπολογίζεται από την ΕΚΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο 2023 διαμορφώνεται σε 5,4% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος”. Το 5,4% είναι μεγαλύτερο από τον ρυθμό με τον οποίο έτρεχαν τα ενοίκια τον Δεκέμβριο. Κάτι που σημαίνει ότι τα “δύσκολα” για τους ενοικιαστές (ειδικά αν λήγει το συμβόλαιό τους) είναι ακόμη μπροστά.

Στην αγορά πάντως εκτιμούν ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα τηρήσουν στάση… κατανόησης. Και αυτό διότι το μεγάλο ζητούμενο των τελευταίων ετών (με τα μνημόνια, την πανδημία κλπ) δεν είναι να υπογραφεί ένα μισθωτήριο με την μεγαλύτερη δυνατή αύξηση αλλά να οριστεί ένα ενοίκιο το οποίο θα καταβάλλεται κανονικά και στην ώρα του.

Πηγή:thetoc.gr

About Post Author