Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωαγορές καταγράφουν σημαντική υποχώρηση, ενώ στο «κόκκινο» είναι και η Wall Street

Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει δριμύτερο και προκαλεί νέο ξεπούλημα στα χρηματιστήρια. Παράλληλα ο εφιάλτης του πληθωρισμού και οι φόβοι για επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, οδηγώντας τους επενδυτές μακριά από τα ριψοκίνδυνα assets.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωαγορές καταγράφουν σημαντική υποχώρηση, ενώ στο «κόκκινο» είναι και η Wall Street. Πτώση και στο ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές.

Tην ίδια ώρα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν ράλι. Συγκεκριμένα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στην Ολλανδία σημείωσαν σήμερα άνοδο έως και 15% στα 107,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις.

Η Gazprom Germania και οι θυγατρικές της δεν λαμβάνουν πλέον όλες τις συμβατικές ποσότητες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο ίδιος είπε πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου λαμβάνει φυσικό αέριο από εναλλακτικές πηγές και μπορεί να αντιμετωπίσει τη διακοπή.

Στον αντίποδα, πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,56% στα 105,19 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να σημειώνει πτώση 2% στα 102,5 δολ. το βαρέλι.

Στις αγορές νομισμάτων το δολάριο κινείται ανοδικά, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Στη Wall Street τι κλίμα είναι πτωτικό, με το Nasdaq υποχωρεί σχεδόν 8% τον Μάιο και πάνω από 25% από την αρχή του έτους.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων, με την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD προκαλεί αναταραχή και να εντείνει τις πωλήσεις στο bitcoin και στο ether που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Εν τω μεταξύ απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι διεθνείς οίκοι για την πορεία των χρηματιστηρίων. Η Morgan Stanley προειδοποιεί εκ νέου για μεγάλη διόρθωση στη Wall, εκτιμώντας ότι ο παγκόσμιος – δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.350 μονάδες, δηλαδή θα σημειώσει πτώση 20% τους επόμενους 12 μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Bank of America που υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη Wall Street και o δείκτης S&P 500 θα συνεχίσει να υποχωρεί. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο o δείκτης S&P 500 υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα και υπό άλλες συνθήκες ίσως αυτό να αποτελούσε μια επενδυτική ευκαιρία.

Ωστόσο η BofA εκτιμά πως η πτώση του S&P 500 θα συνεχιστεί. Και καταλήγει: «Αυτή είναι η 41η φορά, με την τελευταία να έχει υπάρξει το 1928, που οι μετοχές υποφέρουν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα».

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author