Η αυξημένη τιμή του καφέ και το τσουχτερό ενεργειακό κόστος στα ζητήματα που απασχολούν τους εκπροσώπους της εστίασης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση “Τύπος Θεσσαλονίκης”

Η τσουχτερή τιμή του καφέ αλλά και το αυξημένο ενεργειακό κόστος προβληματίζουν τους εκπροσώπους της εστίασης που με αφορμή των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ ζητούν συνάντηση με την πολιτεία, για να θέσουν τα ζητήματά τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) έκανε πρόσφατα καμπάνια στην οποία τονίζει πως στην Ελλάδα έχουμε την υψηλότερη τιμή καφέ στην Ευρώπη, ενώ αναφέρει πως το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω μέσα από νέες αυξήσεις που έρχονται από τους χονδρεμπόρους στην τιμή του προϊόντος. Μάλιστα, ζητούν εξηγήσεις από την πολιτεία για την φορολογία στον καφέ.

«Η ομοσπονδία μας ζητάει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Τα βασικά θέματα που μας προβληματίζουν είναι το ενεργειακό και η αύξηση στην τιμή του καφέ. Είχαμε δύο αυξήσεις ΦΠΑ μέσα σε ένα χρόνο και η εστίαση δεν μπορούσε πλέον να τις απορροφήσει, οπότε μετακύλησε μέρος του κόστους στον πελάτη. Αυτή την στιγμή έχουμε τον πιο ακριβό καφέ σε όλη την Ευρώπη. Και με την φορολογία που έχει εφαρμοστεί ενισχύονται οι αλυσίδες take away. Αν για παράδειγμα κάποιος πάρει μια πορτοκαλάδα σε μια καφετέρια θα την πληρώσει με 24% ΦΠΑ, ενώ σε take away 13%. Πρέπει αυτός ο αθέμητος ανταγωνισμός να σταματήσει», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Μιχάλης Επιτροπίδης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης.

50 λεπτά πιο πάνω η τιμή τον Σεπτέμβριο – Ζητούν ΦΠΑ 13%

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένονται αυξήσεις 30-40% στην τιμή του καφέ από τους χονδρεμπόρους. «Αυτό πρακτικά σημαίνει 50 λεπτά πιο πάνω στην τιμή του καφέ. Ζητάμε ο ΦΠΑ να επανέλθει στο 13% ώστε να μην ανέβει η τιμή του καφέ από τα 4,5 ευρώ στα 5 ευρώ. Στο σημείο αυτό θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο στον καφέ υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης που και αυτός φορολογείται με 24%. Συνολικά υπολογίζεται ότι το τελικό ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής το 35% είναι φόροι, κρατήσεις και εισφορές».

Στην καμπάνια της η ΠΟΕΣΕ αναφέρει σχετικά: «Σαν να μην ήταν αρκετός ο Ειδικός Φόρος Καφέ, που έχει και την παγκόσμια πρωτοτυπία να υπόκειται και σε ΦΠΑ, σαν να μην ήταν αρκετή η αφαίμαξη των δήμων, και οι φόροι υπέρ τρίτων, σαν να μην αρκούσε ο πληθωρισμός και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, η Κυβέρνηση μας «κέρασε» μόλις, και το «κερασάκι» του ΦΠΑ: Από 1η Ιουλίου, κόντρα σε όλα τα υπεσχημένα και τα πιστεύω της, τον αύξησε στο 24%! 

 Ήταν φυσικό επόμενο, η Εστίαση με τόσο συμπιεσμένες κερδοφορίες, να μην είναι σε θέση πια, να τον απορροφήσει.

Το μέτρο θα αποδώσει λιγότερα από 42 εκ, τα οποία, μπροστά στα 5,6 δις πρωτογενούς πλεονάσματος, το πρώτο μόλις, επτάμηνο του ’24, είναι ψίχουλα. Μία ακατανόητη απόφαση, που κόβει την “ανάσα” του Έλληνα, κυριολεκτικά θα κλείσει επιχειρήσεις, ενώ κάνει ζημιά, ακόμη και στην ανταγωνιστικότητα του Τουρισμού μας. Το μόνο που καταφέρνει με τη στόχευσή της, είναι να δημιουργεί απορία για τα πραγματικά της κίνητρα…

Η Εστίαση απορεί και ζητά εξηγήσεις», αναφέρει, τονίζοντας πως ζητούν συνάντηση με την πολιτεία.

Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε ο κ. Επιτροπίδης, δεν έχει υπάρξει κάποια ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησης. Όμως οι εκπρόσωποι της εστίασης θα δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Υπάρχουν ευθύνες για την άνοδο της τιμής του καφέ. Και κάνουμε ενέργειες για να πιέσουμε την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, συμπληρώνει πως το ενεργειακό κόστος έχει διπλασιαστεί και αυτό προβληματίζει τους επιχειρηματίες της εστίασης. «Όταν ένα σαντουιτσάδικο από 1000, θα πληρώσει 1500 ευρώ ρεύμα, τα έξοδα αυτά βγαίνουν από καθαρά έσοδα επιχειρηματία. Φυσικά θα έχουμε και θα έχουμε λουκέτα που είναι καταστροφικά. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν χρεωθεί σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπολών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης.

Ελπίδες για μεγαλύτερη κίνηση ενόψει ΔΕΘ

Εν τω μεταξύ, τόνωση στα καταστήματα της εστίασης της πόλης μας αναμένεται ενόψει της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που έχει ανοίξει τις πύλες της.

«Περιμένουμε να έρθει περισσότερος κόσμος. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης μας. Όμως αυτοί που θα δουν ίσως περισσότερη πελατεία είναι όσοι έχουν καταστήματα στο ιστορικό κέντρο, στην Καλαμαριά και στα παραλιακά Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας. Το 80% επισκεπτών και εκθετών θα κινηθεί στο κέντρο», δήλωσε ο κ. Επιτροπίδης.

About Post Author

You May Also Like

More From Author