Ελληνική νίκη: Τέλος η «ενισχυμένη εποπτεία»!

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε σύμπτωση το ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών χαιρέτισαν την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την «ενισχυμένη εποπτεία» της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου.

«Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, θα αποκαταστήσει τις συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2010», τονίστηκε στην ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου επισήμανε: «Χαιρετίσαμε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την “ενισχυμένη εποπτεία” της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας».

Ακόμη, ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι πρόκειται για μια «ιστορική απόφαση»: «Επιβεβαίωσα στους υπουργούς Οικονομικών την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ολοκληρώσει –τον Αύγουστο– την περίοδο “ενισχυμένης εποπτείας”. Επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και την Ελλάδα για αυτό το επίτευγμα».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλιν­γκ τόνισε: «Η Ελλάδα πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο. Το τέλος της “ενισχυμένης εποπτείας” είναι ένα σημαντικό βήμα, επειδή αυτή ήταν αναγκαία λόγω των έντονων προβλημάτων στο τέλος του προγράμματος. Σήμερα, βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ ισχυρή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Η σημαντική πρόοδος της χώρας αναδεικνύεται από την πρόσφατη αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης».

Και, τέλος, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ υπογράμμισε: «Συγχαρητήρια σε εσάς προσωπικά, και στην Ελλάδα, για την έξοδο από το πρόγραμμα και την εποπτεία και για το ότι είναι όχι απλώς μια κανονική ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά μια ευρωπαϊκή οικονομία με πολύ καλές επιδόσεις. Αυτό θα έπρεπε να εορταστεί ευρέως, διότι είναι ένα καταπληκτικό επίτευγμα. Η θετική προοπτική της Ελλάδας είναι πολύ πιο ισχυρή από τα αρνητικά ρίσκα και θέλω να σας συγχαρώ για τη δουλειά που κάνατε – όχι μόνο πολλά χρήματα αλλά και καλοσχεδιασμένα σχήματα στήριξης επιχειρήσεων και ανθρώπων σε δύσκολες περιστάσεις».

Πηγή: paron.gr

About Post Author