Αυξήσεις συντάξεων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και επιδόματα – Το νέο πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ

«Έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε, «την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ), το επίδομα θέρμανσης κ.ά.». Η προτεραιότητα θα δοθεί από τον πρωθυπουργό για το ποια από αυτά θα ληφθούν, συμπλήρωσε.

Μιλώντας την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέφερε ότι «με ασφάλεια τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Σεπτέμβριο, που δημιουργήθηκε τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο».

Ωστόσο, επεσήμανε, πως η μεγάλη υπέρβαση στα έσοδα του Ιουλίου δεν σημαίνει ότι όλα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Οπότε, στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναμένονται, τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, η πορεία των εσόδων και η πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Με άγνωστο «Χ» να παραμένουν οι τιμές τότε του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα της πραγματικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο, κατέληξε.

Νέο πακέτο μέτρων ανακοινώνεται στη ΔΕΘ

Σημειώνεται ότι αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ φαίνεται να έχει κλειδώσει η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου

«Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπως κάνει πάντοτε, με υπεύθυνο τρόπο θα μιλήσει για το τι μπορεί να περιμένει η ελληνικήκοινωνία, ενόψει ενός δύσκολουχειμώνα και για το ποια θα είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας συνολικά, αυτόν τον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας κυβερνητικήςθητείας», είπε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η εξαιρετική πορεία του τουρισμού, η συνέπεια των πολιτών στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και η πορεία των επενδύσεων δίνουν τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει συμπληρωματικόπροϋπολογισμό απέναντι στην ακρίβεια.

Πέραν των γνωστών παρεμβάσεων, έχει πέσει στο τραπέζι μία σειρά άλλωνμέτρων, όπως η αύξηση των συντάξεων σε επίπεδα που θα καλύπτει πληθωρισμό και αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση του ΦΠΑ στις δύο μεγάλες κατηγορίες, αλλά και η επανάληψη για fuel pass και επιταγή ακρίβειας.

Όσον αφορά τις συντάξεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πρόσφατα, μιλώντας στο Mega,  ότι η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικέςπιέσεις είναι ισχυρότερες όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα.

Για το Power Pass, ο Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Παρασκευής ανέφερε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 250 εκατ. ευρώ από συνολικά 300 εκατ. ευρώ. Απομένουν, συμπλήρωσε, λίγες εκκρεμότητες με ελέγχους για το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ προστέθηκε ο Ιούνιος. Και εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μηνός και οι πληρωμές των 50 εκατ. ευρώ θα γίνουν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ενώ, για το Fuel Pass-2, δήλωσε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 155 εκατ. ευρώ σε περίπου 2,2 εκατομμύρια δικαιούχους.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το πακέτο στήριξης

1. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η πορεία του ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, δίνοντας μία καθαρότερη εικόνα (μετά την άνοδό του κατά 7% το πρώτο τρίμηνο) της ανθεκτικότητας της οικονομίας. Αλλά και του κατά πόσο – μέσω της ανάπτυξης – μπορεί να τροφοδοτείται η παροχή μέτρων στήριξης αλλά και η μείωση του χρέους που ζητούν οι δανειστές και οι αγορές.

2. Έως τότε θα υπάρχει και μία καλύτερη εικόνα για την πορεία του τουρισμού και το μήνα Αύγουστο. Και τούτο για να φανεί κατά πόσο η αύξηση των αφίξεων θα αποδειχθεί επαρκής για την επαναφορά του τζίρου στον κλάδο στα επίπεδα του 2019, κάτι που είναι και η κυβερνητική προσδοκία.

3. Επίσης θα είναι εμφανής με πιο καθαρά στοιχεία, η διατηρησιμότητα της υπέρβασης των φορολογικών στόχων για έσοδα. Και τούτο με δεδομένη την παράταση που έχει δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου. Το πακέτο των μέτρων στήριξης θα διαμορφωθεί δημοσιονομικά από την υπέρβαση στο εσόδων κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και τα μέχρι στιγμής στοιχεία σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών δείχνουν ότι ήδη έχει πληρωθεί το 60% του ΕΝΦΙΑ, το ήμισυ των υποχρεώσεων από φόρους εισοδήματος, αλλά και μία στις δύο επιχειρήσεις έχουν πληρώσει εφάπαξ την Επιστρεπτεα φέρνοντας στα κρατικά ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ.

4. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για έναν ακόμα μήνα. Ούτως ώστε να φανεί το κατά πόσο επεκτείνεται η τάση επιβράδυνσης του δείκτη ή όχι, αλλά και το αν η ακρίβεια διεισδύει πιο πολύ στο καλάθι της νοικοκυράς.

5. Η κυβέρνηση περιμένει επίσης την πιο πρόσφατη εικόνα που μπορεί να έχει για την πορεία των διεθνών τιμών φυσικού αερίου. Και τούτο αφού προς το παρόν συνεχίζουν να αυξάνονται πλησιάζοντας σήμερα τα 210 ευρώ η κιλοβατώρα. Η νέα αυτή άνοδος ανατρέπει μέρα με τη μέρα κάθε σενάριο που διαμορφώνεται από το οικονομικό επιτελείο για το πακέτο του ρεύματος, μειώνοντας το «πήχη» για τις παρεμβάσεις που είναι στο τραπέζι.

Στο τραπέζι επέκταση του «Ανακυκλώνω» – Τι θα κρίνει το fuel pass 3

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το δημοσιονομικό περιθώριο θα αποτυπωθεί και νομικά σε συμπληρωματικό Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο. Και αυτό για να νομιμοποιείται η κυβέρνηση στα μέτρα που θα λάβει για το 2022 έως τη ψήφιση του νέου προϋπολογισμού το Δεκέμβριο.

Πέρα από τη δεδομένη κάλυψη στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο της οποίας το κόστος είναι ακόμη άδηλο, προτεραιότητα στο «τραπέζι» έχουν οι παρεμβάσεις στα καύσιμα και στα νοικοκυριά. Αλλά και η τεράστια ανταπόκριση που είχε το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω» ωθεί το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Ερευνάται μάλιστα αν μπορεί η εν λόγω δαπάνη να χρηματοδοτηθεί και αυτή από κοινοτικά κονδύλια για να περιορίσει το βάρος του προϋπολογισμού.

Στο πεδίο των καυσίμων, το αν θα υπάρχει και μία ποια μορφή fuel pass 3 (για το τελευταίο 3μηνο) είναι συνάρτηση 2 παραγόντων: της πορείας των τιμών, αλλά και του γεγονότος ότι το 73% των δικαιούχων επέλεξε τον τραπεζικό λογαριασμό (σ.σ. παρά το μικρότερο ποσό). Κάτι που υπονοεί και την ανάγκη για διαφορετική χρήση της στήριξης αυτής. Κατά συνέπεια, θα μελετηθεί η μορφή της νέας παρέμβασης, το κατά πόσο θα χρειαστεί, αλλά και το ποιες θα είναι οι αλλαγές για το επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, το εν λόγω «μήνυμα» για άμεση βοήθεια στο «καλάθι της νοικοκυράς» βάζει στο τραπέζι το θέμα επιδόματος ανάλογου με αυτού του Πάσχα.

Επιπλέον παρεμβάσεις αναζητούνται από κονδύλια της ΕΕ, από το νέο εξοικονομώ που αναμένεται αλλά και από τα έργα στήριξης για μικρομεσαίους.

Για το 2023 πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιο και συνταξιούχους (με κόστος 450 εκατομμύρια ευρώ), εξετάζονται τα σενάρια για την αύξηση των συντάξεων με όχημα τα αναδρομικά και όχι μόνο. Στο τραπέζι παραμένουν πολλές κινήσεις για το 2023: Από τη σύσταση της Κομισιόν τον Ιούνιο για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, έως μία ακόμη κίνηση μείωσης εισφορών. Με την προτεραιότητα ωστόσο να δίδεται στη διασφάλιση του χώρου για μέτρα στήριξης σε ρεύμα και αέριο έως και το επόμενο καλοκαίρι ότι και αν γίνει με την τιμή του αερίου…

About Post Author