Αύξηση των αιτήσεων για Χρυσή Βίζα ακόμα και πάνω από 50% εκτιμάται ότι θα φέρει για την Ελλάδα η απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης να δώσει τέλος στο αντίστοιχο δικό της πρόγραμμα. Καθώς οι ισπανικές αρχές επίσης μελετούν την αυστηροποίηση των όρων για τη χορήγηση άδειας παραμονής και Χρυσής Βίζας σε ξένους επενδυτές, το ελληνικό πρόγραμμα είναι από τα λιγοστά που δίνουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκό διαβατήριο, με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα. Και αυτό, την ώρα που η απόφαση του Πεκίνου για άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού αναθερμαίνει το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών, που ήταν υψηλό πριν από την πανδημία.

«Πιστεύουμε ότι οι αιτήσεις για Χρυσή Βίζα θα αυξηθούν πάνω από 50% στην Ελλάδα, με το κλείσιμο της πορτογαλικού προγράμματος», δηλώνει ο Kashif Ansari, συνιδρυτής και CEO της Juwai IQI, ενός γίγαντα του real estate, στον οποίο απευθύνονται οι Κινέζοι και άλλοι Ασιάτες αγοραστές για να βρουν  ακίνητα στο εξωτερικό.

Όπως εξηγεί ο Ansari, το ελληνικό πρόγραμμα ήταν ελκυστικό από μόνο του και ιδιαίτερα δημοφιλές με τους Κινέζους επενδυτές των ακινήτων, όμως καθώς οι άλλες επιλογές σιγά-σιγά «κλείνουν», πλέον μένει με λιγοστούς ανταγωνιστές.

Ακίνητα: Χωρίς ανταγωνιστές η ελληνική Χρυσή Βίζα – Έρχεται κύμα Κινέζων-1

Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση χρέους και η ανάκαμψη στις αγορές ακινήτων, με το ράλι των τιμών των κατοικιών να δημιουργεί προβλήματα στους ντόπιους ενδιαφερόμενους αγοραστές, οδηγούν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τα προγράμματα Χρυσής Βίζας.

Τελευταία εξέλιξη είναι η αποκάλυψη της El Pais ότι η Ισπανία εξετάζεται να επιβάλει αυστηρότερους όρους για την χορήγηση Χρυσής Βίζας σε ξένους επενδυτές. Σήμερα, ξένοι πολίτες που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας στην Ισπανία εξασφαλίζουν 3ετή άδεια παραμονής. Επίσης, μπορούν να λάβουν τη λεγόμενη Χρυσή Βίζα εάν επενδύσουν τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ σε μετοχές ή 2 εκατ. ευρώ στα ισπανικά κρατικά ομόλογα.

Η κίνηση της Ισπανίας για αυστηροποίηση του καθεστώτος αυτού,  έρχεται αφότου η Ιρλανδία έδωσε τέλος στο σχετικό πρόγραμμα τον Φεβρουάριο και η Πορτογαλία σκοπεύει επίσης να περάσει νόμο που θα το καταργεί, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Property Guide, με την οποία συνεργάζεται η Juwai, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία εμφάνιζαν πτώση στις τιμές των κατοικιών, σε πραγματικούς όρους, την τελευταία δεκαετία. Σε ονομαστικούς όρους, οι τιμές των ακινήτων στην Ισπανία έχουν αυξηθεί κατά 14%, εμφανίζοντας διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με την Ελλάδα, όπου η αντίστοιχη αύξηση είναι 7%.

ADVERTISEMENT

Σημειώνεται, πάντως, ότι  και η Ελλάδα διπλασιάζει το ελάχιστο όριο της επένδυσης για τη Χρυσή Βίζα σε κάποιες περιοχές, από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ. Παρόλα αυτά, η Juwai σημειώνει ότι πλέον, τα μόνα προγράμματα που απομένουν είναι αυτά της Ελλάδας, της Μάλτας και της Λετονίας.

Και σύμφωνα με τον Ansari, η αύξηση του ελάχιστου ορίου για τη Χρυσή Βίζα σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας στα 500.000 ευρώ, δεν αναμένεται να κάμψει το ενδιαφέρον των Κινέζων αγοραστών, οι οποίοι έτσι και αλλιώς τείνουν να κάνουν σχετικά μεγάλες επενδύσεις, στα 650.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

«Καθώς το νέο ελάχιστο όριο των επενδύσεων στα 500.000 ευρώ ευθυγραμμίζεται  με τα ανταγωνιστικά προγράμματα, πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις θα είναι σχετικά μικρές», σημειώνει ο Ansari.

Άλλωστε, τα στοιχεία της Juwai δείχνουν ότι περίπου τα 2/3 των αιτήσεων από Κινέζους αφορούσαν την περιοχή της Αθήνας, όπου οι τιμές των ακινήτων ήταν ήδη υψηλές. Στο κέντρο της Αθήνας, ένα μέσο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων πωλείται αντί 630.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από το όριο του προγράμματος της Χρυσής Βίζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Global Property Guide.

Κύμα Κινέζων αγοραστών αναμένεται το 2024 – Τι ψάχνουν

Ο Kashif Ansari της Juwai σημειώνει ότι υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση για ελληνικά ακίνητα στην Κίνα, όμως το άνοιγμα των συνόρων από μόνο του δεν αρκεί για να μεταφραστεί αυτό το ενδιαφέρον σε αγοραπωλησίες.

Χρειάζεται να αποκατασταθούν οι πτήσεις κοντά στα επίπεδα του 2019, ώστε οι Κινέζοι επενδυτές να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Και αυτό αναμένεται να γίνει από το πρώτο εξάμηνο του 2024 ή και αργότερα.

Εν μέσω κρίσης στο εγχώριο real estate, οι Κινέζοι στρέφονται προς το εξωτερικό, με πολλούς από αυτούς να ψάχνουν κατοικίες στις οποίες είτε θα μείνουν μόνιμα ή θα χρησιμοποιούν για κάποιους μήνες τον χρόνο, επιλέγοντας να τις νοικιάσουν το υπόλοιπο διάστημα.

«Κάποιοι αγοραστές με τους οποίους συνεργαστήκαμε το 2020 έχουν μετακομίσει με τα ενήλικα παιδιά τους σε ένα ήσυχο προάστιο στα βόρεια της Αθήνας.  Σήμερα, ο εγγονός τους, που είναι δύο ετών, φοιτά σε ιδιωτικό αγγλόφωνο παιδικό σταθμό στην περιοχή. Ελπίζουν ότι τα εγγόνια τους θα μεγαλώσουν μιλώντας άπταιστα αγγλικά, ελληνικά και κινέζικα», σημειώνει ο Ashari.

Αυτό που ψάχνουν οι Κινέζοι αγοραστές στην Ελλάδα είναι ένα ακίνητο σε τοποθεσία που να είναι βολική ως προς τις υπηρεσίες και τις μετακινήσεις και να βρίσκεται κοντά σε καλά αγγλόφωνα σχολεία.

Όσο για τις μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντούν είναι, βέβαια, το εμπόδιο της γλώσσας, καθώς κάποιες φορές στις δημόσιες υπηρεσίες δεν μιλούν αγγλικά, αλλά και οι φόροι ακινήτων, που μπορεί να είναι υψηλοί, σύμφωνα με την Juwai. Ιδιαίτερη δυσκολία συναντούν, επίσης, στο άνοιγμα ΑΦΜ και τραπεζικού λογαριασμού αλλά και στην εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων. 

Πηγή:moneyreview.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author