«Οι ανερχόμενοι ήρωες της εποχής του κορωνοϊού. Οι κορυφαίοι επιστήμονες» είναι ο τίτλος αφιερώματος της εφημερίδας New York Times για τους επιστήμονες που έχουν αναλάβει σε διάφορες χώρες να χαράξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Για την Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα, «η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει μια μεγάλη επιδημία, όλοι συντονίζονται το απόγευμα στις 18:00 για να ακούσουν τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Οι ανακοινώσεις του βασίζονται στις σημειώσεις του, και ενημερώνει τη χώρα σχετικά με τα τελευταία στοιχεία των επιβεβαιωμένων ασθενών, νοσηλευόμενων ή των νεκρών. Περιστασιακά, προσφέρει πρακτικές συμβουλές, όπως για παράδειγμα για την απολύμανση των επιφανειών και πάντοτε σπεύδει να διαλύσει την παραπληροφόρηση.
Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας κατά του κορωνοϊού έχει μεγάλη καριέρα στις μολυσματικές ασθένειες στο Χάρβαρντ, στο Μ.Ι.Τ. και αλλού, και ο καθηγητής Τσιόρδας δεν είναι για εξωραϊσμό», γράφει η εφημερίδα.
«Είναι ειλικρινής, και έχει πρωταγωνιστήσει ώστε η χώρα να λάβει εγκαίρως μερικά από τα πιο περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη, τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά καθώς η Ελλάδα έχει μόλις 68 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας. Αντιθέτως, το Βέλγιο, το οποίο έχει παρόμοιο πληθυσμό, καταγράφει 1.283 θανάτους.
Ο καθηγητής Τσιόδρας συνδυάζει βασικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν αποδεκτό στον κόσμο που έχει άγχος, αναφέρει ο Theo Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής της SciCo, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για επιστημονικά θέματα. Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά με αποδεδειγμένη εμπειρία και είναι καταρτισμένος.
«Είναι ένας από εμάς», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος. «Είναι ταπεινός, μετριοπαθής και συμπονετικός αλλά είναι αναμφισβήτητα κορυφαίος ειδικός», καταλήγει η New YorkTimes.
+ There are no comments
Add yours