Τρία με τέσσερα χρόνια θα χρειαστούμε μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού, για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της νόσου εκτίμησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μια εφιαλτική πρόβλεψη, έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας κηρύσσοντας την έναρξη διαδικτυακής ημερίδας «Covid-19 – Πού βρισκόμαστε σήμερα».

Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι θα χρειαστούμε τρία-τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις.

Όπως τόνισε, χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμός των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων.

Παράλληλα επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά, βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης, όμως ήδη σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες. Προειδοποίησε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που επικρατεί και μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του.

«Το στέλεχος Δ έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το εμβόλιο μειώνει τις μεταλλάξεις, γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία, και πως η τρίτη δόση του εμβολίου θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περίγυρού τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο λοιμωξιολόγος, ήδη από τους 5 πρώτους μήνες διάθεσης των εμβολίων αποφεύχθηκαν 3,1 εκατομμύρια νοσηλείες για βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι. Η προστασία που παρέχουν έναντι του ιού κυμαίνεται από 5 έως 29 φορές μεγαλύτερη, ενώ η προστασία από τη διασωλήνωση κυμαίνεται μεταξύ 85%-90%.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη.

Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Η αλλαγή όμως που έφερε ο κορονοϊός είναι ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών.

Πηγή:gazzetta.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours