Ποια είναι τώρα η φθηνότερη πηγή θέρμανσης – Οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα και ξύλα

Το δίλημμα της θέρμανσης ενόψει της πτώσης των θερμοκρασιών – Οι οικονομικότερες λύσεις.

Οι μετεωρολόγοι ενημερώνουν για έλευση του χειμώνα έστω και με καθυστέρηση. Η θέρμανση θα λειτουργήσει πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο και το ερώτημα “τι συμφέρει” επανέρχεται στο προσκήνιο.

Μέχρι τώρα οι συγκρίσεις έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα καθώς οι διαφορετικές πηγές -καλοριφέρ, κλιματιστικά, τζάκια κλπ- χρησιμοποιούνταν από λίγο έως καθόλου. Και τώρα; Ιδού πως διαμορφώνεται το τοπίο όσον αφορά στις τιμές. Οι συγκρίσεις επικαιροποιούνται με βάση τα σημερινά δεδομένα της αγοράς και αναδεικνύουν τις οικονομικότερες λύσεις.

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο;

Η σύγκριση “φυσικό αέριο ή πετρέλαιο” αποδείχτηκε το προηγούμενο διάστημα -και το ίδιο εξακολουθεί να ισχύει και τώρα- ότι είναι χωρίς νόημα. Οι διαφορές στο κόστος παραμένουν μικρές και δεν υπάρχει κανένας λόγος επιστροφής από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο.

Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 78 δολάρια το βαρέλι και αυτό σημαίνει ότι η τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί περίπου στα 1,2 ευρώ μετά και την μείωση της κρατικής επιδότησης. Όσοι λοιπόν αγοράσουν τώρα θα γνωρίζουν ότι το κόστος ανά κιλοβατώρα θα διαμορφωθεί περίπου στα 11-12 λεπτά του ευρώ (αν ο καυστήρας έχει συντηρηθεί καλά). Όσοι αγόρασαν στο ένα ευρώ, προφανώς έχουν χαμηλότερο κόστος αλλά οι συγκρίσεις γίνονται πάντοτε με τιμές αντικατάστασης (σ.σ δηλαδή πόσο κοστίζει σήμερα το καύσιμο που καταναλώνεται και όχι πόσο κόστισε κατά την αγορά του).

Περίπου στα ίδια επίπεδα, θα κινηθεί τον Ιανουάριο και το φυσικό αέριο. Το ότι η χρηματιστηριακή τιμή του έχει υποχωρήσει στα 69-70 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι ευχάριστο για τα νοικοκυριά αλλά το όφελος θα φανεί από τον επόμενο μήνα και υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η χαμηλή πτήση των τιμών. Για τον Ιανουάριο, το κόστος ανά κιλοβατώρα θα παραμείνει περίπου στα 11-12 λεπτά.

“Κλείδωσαν” οι τιμές στο ρεύμα

Στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο μηχανισμός επιδοτήσεων έχει περίπου “κλειδώσει” τις τιμές. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα επιλογής παρόχου με χαμηλότερο τιμολόγιο αλλά από την άλλη η μέση τιμή της αγοράς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή περίπου στα 0,25-0,27 ευρώ. Όσοι λοιπόν χρησιμοποιούν απλά ηλεκτρικά σώματα ή θερμοσυσσωρευτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς το κόστος κινείται πολύ ψηλά. Ειδικά αν η κατανάλωση ξεφεύγει πάνω από τις 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και πλησιάζει ακόμη και στα 0,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Από την άλλη, αν χρησιμοποιούνται κλιματιστικά σύγχρονης τεχνολογίας ή αντλίες θερμότητας, το κόστος της κιλοβατώρας πέφτει στο 1/3 ή και χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει χαμηλότερη τιμή και από το φυσικό αέριο και από το πετρέλαιο. Άρα, το καλό κλιματιστικό, μπορεί να αποτελέσει οικονομική επιλογή συγκριτικά και με το πετρέλαιο.

Τα ξύλα και το ενεργειακό τζάκι

Όσο αφορά στα ξύλα, η τιμή τους έχει ανέβει και το κυβικό κοστίζει πάνω από 160-170 ευρώ. Αυτό εκτοξεύει την τιμή ακόμη και στα 0,3 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα αν χρησιμοποιείται τζάκι ανοικτού τύπου. Και πάλι το κόστος πέφτει στο μισό με το ενεργειακό τζάκι ενώ η λύση προσφέρεται ειδικά στις ορεινές περιοχές που οι κάτοικοι έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ξυλεία.

Πηγή: THETOC

About Post Author