Οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος…

Σίγουρα η ζωή είναι δεμένη με τον άρτο. Μέσα του ζυμώνεται η ιστορία μας, τα ήθη και έθιμα, οι διατροφικές μας συνήθειες. O άρτος συμπληρώθηκε με… θεάματα και συνδέθηκε με την πολιτική εξαθλίωση. Έγινε μήνυμα ανταρσίας, πλακάτ, σύνθημα στα χείλη όλων, επίκαιρο όσο ποτέ: ψωμί, παιδεία, ελευθερία!

Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως, πως για να ζήσουμε και ν’ αναπτυχθούμε, χρειαζόμαστε εκτός απ’ το ψωμί και μια άλλη τροφή, το ίδιο σπουδαία.

Πνευματική!

Αλήθεια, αγάπη, δικαιοσύνη, ελευθερία είναι αξίες χωρίς τις οποίες ούτε πολιτισμός ανθίζει, ούτε πολιτική, ούτε οικονομία. Ο πνευματικά χρεωκοπημένος πολιτισμός μας, η έλλειψη αληθινών ανθρώπινων σχέσεων, η απληστία, η αμάθεια, η… φούσκα της ευδαιμονίας, οι ψευδείς συνειδήσεις, ξεραίνουν την ψυχή, ατροφούν το πνεύμα.

Και να η πρόκληση! Σε τέτοιους ακριβώς καιρούς, θολούς και άπληστους, μας δίνεται η μεγάλη ευκαιρία, πρώτον κι επείγον να μαζέψουμε τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα για τους πληγέντες, αλλά συγχρόνως να μην παραλείψουμε το κύριο και αμελημένο… Να αναζωογονήσουμε όλα τα πολύτιμα κύτταρα της ύπαρξης, όλες τις λησμονημένες αληθινές αξίες.

Χρειαζόμαστε τρόπους να τροφοδοτήσουμε, ειδικά τους νέους, ψυχή τε και σώματι.

Να τους ικανοποιήσουμε την ανάγκη για ελπίδα, όνειρο, δημιουργία, ρεαλισμό, πίστη στον άνθρωπο.

Ας τους βοηθήσουμε ν’ αντισταθούν στα καθεστώτα της ποσότητας, της μαζοποίησης, της κερδοσκοπίας και της εκλογίκευσης. Να απαντήσουν στην πολυπρόσωπη κρίση της εποχής, στα αγωνιώδη ζητήματα του καιρού μας, με πνευματικά όπλα: ειλικρίνειαπαιδείατόλμη και αρετήπολιτισμόελευθερίαευθύνη.

Η Λέσχη, με σκοπό τον Ανθρωποκεντρικό πολιτισμό και όχημα τα αληθινά, διαχρονικά βιβλία, προσφέρει ήδη 35 χρόνια, πνευματική «τροφή» στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσμου. Τα παιδιά και τους νέους.

Δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες κυρίως σε απομονωμένα και ακριτικά χωριά της χώρας μας.

Συνεργαστείτε! Συνδέστε τ’ όνομά σας με αξίες κοινωνικής ευαισθησίας.

Γίνετε κι εσείς χορηγός των Δανειστικών Βιβλιοθηκών “για σένα!” με βιβλία ποιότητας εκεί που πραγματικά στερούνται το αληθινό βιβλίο. Χορηγός πνευματικής τροφής, γνώσης, αγωγής, ελευθερίας.

Συνοδοιπόρος μας, στον αγώνα να ξαναγίνουμε άνθρωποι με αληθινές ανάγκες.

Ανάγκη για πνευματική τροφή, ανάγκη για ελπίδα και πολιτισμό.

Στην από καρδιάς αυτή προσπάθεια, θα συνωμοτήσει και… το σύμπαν!

 

Περισσότερα για τις δανειστικές βιβλιοθήκες μας στο elbi.gr.

 

Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα!

Αντόνιο Πόρτσια

 

Το καυτό πρόβλημα της ζωής δεν είναι η πολιτική μα το πώς θα κάνουμε τους ανθρώπους καλύτερους.

Σωκράτης

 

 

Π.Δ. Ροζάκης, Ένθη Κουιρίνη (Υπεύθυνη επικοινωνίας Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου)

Επιμέλεια: Τζένη Κουκίδου

Πηγή φωτογραφίας: ethnos.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours