Μετάλλαξη «Όμικρον»: Ένα σχέδιο μέτρων επεξεργάζονται ειδικοί και κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστεί ένα ενδεχόμενο πανδημικό κύμα λόγω της Ομικρον, που αναμένεται να κορυφωθεί από τις αρχές ως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ρεβεγιόν… me self test αλλά χωρίς μέτρα θα κάνουμε τη φετινή Πρωτοχρονιά, ωστόσο σύμφωνα και με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, υπάρχει και το Plan B για την καταπολέμηση της μετάλλαξης «Όμικρον» το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις γιορτές.

Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» βρίσκονται λύσεις όπως η επέκταση της τηλεργασίας, αλλά και η ρύθμιση του ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση.

Όπως έγραψε πρώτο το Newsbomb το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός έκανε πίσω για το rapid test και προχώρησε σε ανακοινώσεις για δύο δωρεάν self test. Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα self test που θα διατεθούν δωρεάν από την κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν τα ρεβεγιόν για την Πρωτοχρονιά αλλά και μετά την αλλαγή του χρόνου με στόχο οι αρχές αλλά και οι επιστήμονες να αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στο Μεγάλο Μαξίμου βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση εν όψει των εορτών γι’ αυτό οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί σε εμπορικά κέντρα, εστίαση, διασκέδαση και αεροδρόμια. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκη για νέες παρεμβάσεις και η κατάσταση θα αξιολογηθεί τις επόμενες εβδομάδες που θα υπάρχει και σαφέστατη εικόνα για την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον.

Παντως σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και το που βρισκόμαστε με την Όμικρον. Παράλληλα οι επιστήμονες εχουγ στραμμένη στην προσοχή τους σε ΑττικήΛασίθι, και Λακωνια ότου εντοπίζονται πολλά κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης.

Στο τραπέζι μέτρα μετά τις γιορτές – Tι εξετάζει η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση το πρώτο διάστημα του 2022 κάνοντας λόγο για μια «δεύτερη φάση άμυνας».

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης. Τέλος, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Πότε αναμένεται η κορύφωση του πανδημικού κύματος

Την ίδια στιγμή, ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας Γιάννης Πρασσάς αποκάλυψε με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα μετάλλαξη – και στη χώρα μας:

«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, που είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε είναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες δεν θα’ χει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό όπως και να’ χει θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων.»

Με βάση την παραδοχή να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες, που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, το μοντέλο για την εξάπλωση της Όμικρον στην Ελλάδα οδηγεί στα εξής:

Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρόν.Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.

Τζανάκης: Θέλω να βγω ψεύτης αλλά μετά την Πρωτοχρονιά αναμένω εξελίξεις

«Θέλω να βγω ψεύτης αλλά μετά την Πρωτοχρονιά αναμένω εξελίξεις, καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον δεν θα μείνουν στα 26, αφού δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε ένα ένα τα θετικά δείγματα, που σημαίνει ως και εξαπλάσια κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μην ξεχνάτε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταφέρθηκε με εμβολιασμένους. Εχει σημασία να μη συμβεί υπερμεταδοτικό γεγονός όπως το πάρτι στη Νορβηγία, όπου 60 μολύνθηκαν από έναν», είπε ο καθηγητής.

«Είχα πει από τις 20 Νοεμβρίου ότι το κύμα κορυφώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου και η επόμενη πρόβλεψη ήταν για 4.000 κρούσματα. Παρά ταύτα το δικό μας μοντέλο συνεχίζει να δίνει μικρή αποκλιμάκωση και για τις επόμενες δύο εβδομάδες και σχετική αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η εβδομάδα κορύφωσης θανάτων και ακολουθεί μικρή αποκλιμάκωση. Μετά τα Χριστούγεννα δεν θα δούμε ενενηντάρια στους θανάτους», είπε ο Νίκος Τζανάκης, όμως στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ίσως να ξεπεράσουμε τις 20.000 κρούσματα την ημέρα, στην κορύφωση της Όμικρον». Εξίσωση που μόνο εμπειρικά μπορούμε να εικάσουμε, ανέφερε ο καθηγητής, παραπέμποντας στη Δανία όπου «σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και με κάλυψη εμβολιασμού που προσεγγίζει το 90%, τα κρούσματα από 4.000 έφτασαν τις 11.000.

Πηγή:Newsbomb.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours