Βόμβα στην Σταδίου: Περιμένουν χτύπημα ακόμα και με ρουκέτες ή καλάσνικοφ – Τι «έπιασαν» οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Προβληματίζει την ΕΛ.ΑΣ. η αναβίωση του «αντάρτικου πόλης» μετά την έκρηξη βόμβας, τα ξημερώματα του Σαββάτου με στόχο το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.

Βόμβα στην Σταδίου: «Ακτινογραφούν» τη νέα οργάνωση στην Αντιτρομοκρατική – Περιμένουν να «μιλήσει» η προκήρυξη

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκφράζουν πλέον φόβους για επίθεση ακόμη και με ρουκέτες ή καλάσνικοφ από νέες οργανώσεις, ενώ εκτιμούν ότι η αυξημένη συχνότητα των επιθέσεων μαρτυρά προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας ύστερα από μία πενταετή «σιγή», σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα». Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2023, η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» τοποθέτησε βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί, που όμως δεν εξερράγη, λόγω λάθους στη συνδεσμολογία.

«Η πρόσφατη βομβιστική επίθεση αποδίδεται από τις αιφνιδιασμένες διωκτικές αρχές σε τρεις – τέσσερις δραστήριους και “επίμονους” αντιεξουσιαστές. Τα εν λόγω πρόσωπα υπολογίζεται ότι ίσως σχετίζονταν με την οργάνωση “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών” (ΟΛΑ), η οποία έδρασε την περίοδο 2013-2018, χωρίς ποτέ να εξαρθρωθεί ή να εντοπισθεί το οπλοστάσιό της», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η συγκεκριμένη οργάνωση, που φαινόταν να είχε επαφές και με “υποστηρικτές” του ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα, είχε προχωρήσει σε απόπειρες εκτόξευσης ρουκετών στα παλαιά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Βαρυπόμπη. Ακόμη είχε επιτεθεί με καλάσνικοφ, χωρίς να επιδιώκει θύματα, εναντίον της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ, και είχε επίσης τοποθετήσει παρόμοιο εκρηκτικό μηχανισμό στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν τους επόμενους μήνες να υπάρξει μπαράζ επιδεικτικών επιθέσεων με εκρηκτικά και με όπλα από πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις.

Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι υπάρχει μία «δεξαμενή» από 20 με 25 άτομα του αναρχικού χώρου που φέρονται να είχαν επαφές με τους προαναφερθέντες αντιεξουσιαστές, ενώ υπολογίζουν ότι έχουν ήδη στρατολογηθεί και ενταχθεί στις δύο οργανώσεις, που εμφανίστηκαν τις τελευταίες επτά εβδομάδες.

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί ο τρόπος χρηματοδότησης των νέων ένοπλων σχημάτων, καθώς το τελευταίο διάστημα δεν έχουν καταγραφεί ληστείες τραπεζών, που σχετίζονται με την ενίσχυση του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου». Ταυτόχρονα, η ΕΛ.ΑΣ. αναζητά πώς και από ποιους εξασφάλισαν τα εκρηκτικά.

Βόμβα στο κέντρο της Αθήνας

Τα σενάρια που εξετάζονται για την «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα»

Η επίθεση του Σαββάτου «δείχνει» σημαντική προεργασία και εμπειρία των δραστών, με δεδομένο πως φρόντισαν ώστε το ωστικό κύμα να εκτονωθεί και να προκαλέσει ζημιές στο υπουργείο Εργασίας και όχι σε γειτονικά κτίρια. Επίσης, εκτιμάται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι δύο δράστες έφτασαν και αναχώρησαν από το σημείο με μοτοσικλέτα, η κίνηση της οποίας έχει καταγραφεί από κάμερες της Τροχαίας.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», για την οποία η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει δύο σενάρια. Το πρώτο -που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης- κάνει λόγο για ένα δεύτερο ένοπλο σχήμα, που προήλθε από την ίδια ομάδα στρατολόγησης των αντιεξουσιαστών, που δημιούργησαν και την «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη». Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κύριο ζητούμενο αποτελεί αν θα προκύψει σχετικά άμεσα και τρίτη οργάνωση από την ίδια «μήτρα». Το δεύτερο σενάριο θέλει την «Ένολη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» να μην εμφανιστεί ξανά, λόγω της αποτυχίας του πρώτου πλήγματος.

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας «έπιασαν» τα δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Σχετικά με την βόμβα στην Σταδίου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ιερά Οδό «έπιασαν» τα δυο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα των δραστών στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Όπως αποδεικνύεται, και τα δύο τηλεφωνήματα έγιναν από πακιστανικό κινητό «φάντασμα», σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού. Πάντως, όσο αργεί η προκήρυξη της οργάνωσης, τόσο εντείνονται οι φόβοι για κάποιο νέο ένοπλο χτύπημα, ακόμη και με ρουκέτα.

Πηγή:enikos.gr

About Post Author