Σε νέες απειλές προς την Ελλάδα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας για “πόλεμο κυριαρχίας” σε διαφορετική περίπτωση. “Εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία τους“, είπε.

Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες: Η Ελλάδα να μην στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να εξοπλίζουν αυτά τα νησιά και πρώτα το διέψευσαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εξάλλου εμείς ως Τουρκία προχωρήσαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ” πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε: “Θα είμαι ειλικρινής, με όλο τον σεβασμό. Διαπιστώνουμε έλλειψη χαρακτήρα, το ζήσαμε πολύ αυτό. Φιλιούνται και αγκαλιάζονται, μετά όταν μπαίνουν στη συνάντηση, κάνουν πολύ βαριές κατηγορίες κατά της Τουρκίας“.

Αυτό που κάνουν Μητσοτάκης και Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο να επικρίνουν την Τουρκία, αλλά και να εκστρατεύουν εναντίον της αμυντικής βιομηχανίας μιας συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ. Κάνουν λόμπι. Είναι αυτό συμβατό με το πνεύμα της συμμαχίας;” διερωτήθηκε.

Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος μας έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουμε στον μηχανισμό συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, που περιμέναμε 7 χρόνια. Έτσι κι αλλιώς δεν μας έδιναν και ημερομηνία. Ετοιμάσαμε ένα έγγραφο με εντολή του προέδρου μας και τερματίσαμε αυτόν τον μηχανισμό. Με άλλα λόγια, δεν γίνεται από την μια να λέμε συνεργασία υψηλού επιπέδου και από την άλλη να συκοφαντούν με ψέματα την Τουρκία” πρόσθεσε.

Απειλές Μπαχτσελί: Τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν είτε με το καλό είτε με το ζόρι

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μίλησε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, προχωρώντας σε νέες προκλητικές δηλώσεις. “Η Ελλάδα, που κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, παίζει με τη φωτιά. Οι 9 στρατιωτικές βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την εθνική μας ταυτότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμαθε τίποτε από τους παππούδες βάνδαλους που έπεσαν στη θάλασσα” είπε.

Τα Δωδεκάνησα είναι η φυσική προέκταση της Ανατολίας και μας τα έχουν πάρει άδικα και σίγουρα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, είτε με το καλό είτε με το ζόρι. Η επιθυμία της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ χωρίς αίμα και χωρίς τη φωνή των όπλων. Εμείς δεν έχουμε ξεχάσει τα Δωδεκάνησα και σίγουρα θα τα δούμε πάλι δικά μας” πρόσθεσε.

Πηγή: Αριάνα Φερεντίνου, haberler / ertnews.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author