Η Θεσσαλονίκη άγγιξε τον αριθμό κρουσμάτων της Αττικής και οι ειδικοί στρέφουν το βλέμμα στη βόρεια Ελλάδα. Τα νέα μέτρα είναι στο τραπέζι, με ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας και μουσικής σε λιγότερο από έναν μήνα. Οι κρίσιμες ημερομηνίες.

«Άρωμα» απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη, μετά τους ανησυχητικούς αριθμούς κρουσμάτων που κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ. Κυβέρνηση και ειδικοί είναι σε ετοιμότητα για να θέσουν νέα μέτρα σε ισχύ, προκειμένου να μην επαναληφθούν όσα έγιναν πέρσι, με το σαρωτικό «πέρασμα» του κορονοϊού και τον «μαύρο» Νοέμβριο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, οι εκδηλώσεις για τον τριήμερο εορτασμό της 26ης και 28ης Οκτωβρίου του 2020 και οι εικόνες απίστευτου συνωστισμού στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, αλλά και η επιστροφή των φοιτητών και των πάρτι, οδήγησαν τη Θεσσαλονίκη σε lockdown μόλις λίγες μέρες μετά.

Χτες, Δευτέρα 20/9, ανακοινώθηκαν 369 κρούσματα στην Αττική και 341 στη Θεσσαλονίκη.

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε κάνει λόγο για αύξηση κρουσμάτων και είχε μιλήσει για αναμενόμενη αύξηση της μεταδοτικότητας.

Ποιες είχε αναφέρει ως τις πιο κρίσιμες ημερομηνίες; «Όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς (στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου). Κι αυτό γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης».

Αν τελικά η Θεσσαλονίκη «κοκκινήσει», θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Ποιες περιοχές έχουν απαγόρευση κυκλοφορίας

Βέροια, Κατερίνη, Έδεσσα και Καβάλα μπήκαν στα νέα μέτρα την περασμένη εβδομάδα και έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στον επιδημιολογικό χάρτη παραμένουν «κόκκινες» επομένως είναι πιθανό να ανακοινωθεί παράταση για μία εβδομάδα ακόμη.

Πηγή:ieidiseis.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

You May Also Like: