Με συνεχή παρουσία στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας, μισό και πλέον αιώνα, ο Κώστας Ασημακόπουλος υπήρξε μια παρουσία χαμηλών τόνων, αλλά ταυτόχρονα γόνιμη και πλούσια δημιουργική.
Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.
Γεννήθηκε τον Μάιο του 1936 στη Λέσβο. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Ήταν συγγραφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και κριτικός.
Έχει γράψει περισσότερα από 35 σενάρια ταινιών και 5 θεατρικά έργα. Στον ελληνικό κινηματογράφο έχει συμμετάσχει ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός σε 17 ταινίες.
Την πρώτη του παρουσία στο χώρο της Τέχνης την έκανε πολύ νέος, στα 1951, με το θεατρικό έργο «Λευκός γάμος», που έγραψε σε συνεργασία με τον Νέστορα Μάτσα.
Και εξακολουθώντας τη συγγραφική συνεργασία με τον Νέστορα Μάτσα, παρουσίασε τα θεατρικά έργα: «Τώρα που θα φύγω» 1956, «Φλεγόμενη βάτος», «Ανυμέναιοι» και «Πομ Κιππούρ».
Από τα έργα του, τρία κυκλοφόρησαν στα 1951, ενσωματωμένα σ’ έναν τόμο, με τον γενικό τίτλο «Θέατρο». Επίσης τα έργα αυτά μεταδόθηκαν κι’ από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Άλλα έργα του πολυγραφότατου συγγραφέα είναι το επίσης θεατρικό: «Μια οικογένεια».
Ο Κώστας Ασημακόπουλος εξέδωσε και την ποιητική συλλογή «Ο δρόμος των χελιδονιών». Επίσης κατάρτισε και κυκλοφόρησε ανθολογία Γιουγκοσλάβων ποιητών. Κυκλοφόρησε τα διηγήματα «Διψασμένοι», «Προδοσίες», «Έλληνες», το ταξιδιωτικό «Η ώρα της Κίνας». Έγραψε ακόμη και εξέδωσε τα παιδικά διηγήματα: «Όσα ξέρει ένας φίλος», «Γύρω από τον κόσμο», δίτομη «Παγκόσμια ανθολογία παιδικού διηγήματος».
Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, ακόμα και στα κινέζικα.
***
«Η απώλειά του είναι μεγάλη. Ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος των Γραμμάτων και Τεχνών, με ευαισθησία, ποιότητα, ευγένεια, ήθος»… Έγραψε στη σελίδα της στο Facebook η σκηνοθέτις και ηθοποιός Αναστασία Παπαστάθη.
***
Το συγγραφικό του έργο σε μυθιστορήματα και διηγήματα είναι αξιόλογο. Σημαντικότερα εξ αυτών: «Ο Βασιλιάς και το άγαλμα», «Η Αλτάνα της Πάργας», που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, «Η γενιά των αιχμαλώτων» (μυθιστόρημα), «Του Ιερού Λόχου» (διηγήματα) κ.ά.
Ο Κώστας Ασημακόπουλος εκπροσώπησε την ελληνική λογοτεχνία σε διάφορα συνέδρια στη Γιουγκοσλαβία, την Ιρλανδία, την Κίνα, τη Ρουμανία κ.α. Έχει τιμηθεί ιδιαίτερα από τη Γαλλική Ακαδημία με το Βραβείο «Arts Sciences et Lettres» (Γραμμάτων και Τεχνών).
Ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Εφορείας Θεατρικού Μουσείου και Γενικός Γραμματέας στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας.
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και στα κινεζικά.
Τα βιβλία του, όπως βρίσκονται καταγεγραμμένα στη βιβλιονέτ, είναι τα εξής:
(1975) Οι βραδινές καμπάνες, Χατζηνικολή
(1975) Ο βασιλιάς και το άγαλμα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας
(1986) Ο χορός του Οσμάν Τάκα, Χατζηνικολή
(1995) Η Αλτάνα της Πάργας, Χατζηνικολή
(1996) Το πηγάδι με τ’ άστρα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1997) Οι ψυχές της Σαμοθράκης, Χατζηνικολή
(1999) Το δέντρο που χορεύει, Πιτσιλός
(1999) Στο ρέμα των κορυδαλλών, Ενάλιος
(2000) Τα παιδιά, Προσκήνιο
(2002) Ο χορός των κληρονόμων, Κέδρος
(2004) Ξένοι δρόμοι, Τζέι & Τζέι Ελλάς
(2005) Μια ζωή να ζεις, Άγκυρα
(2005) Αστραπή στο δάσος. Ο ακάλυπτος χώρος. Ελένη Αλταμούρα, Δωδώνη
(2007) Το πάθος της ζωής, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
(2008) Εκείνοι που δεν έφυγαν, Άγκυρα
(2010) Μιας πατρίδας άνθρωποι, Εκδόσεις των Φίλων
(2013) Τραγούδια, Δωδώνη
(2014) Έχω δικαίωμα. Αιτία διαζυγίου, Δωδώνη
(2015) Του μεγάλου μικρού κόσμου, Λειμών
(2020) Τραγούδια, Δωδώνη
Κοσμοπολίτης, γνώστης και γνωστός μεγάλων γεγονότων και προσωπικοτήτων, είχε πάντα να σου αφηγηθεί από μια επίσκεψη του Ζαν Ζενέ στην Ελλάδα, ως θεατρικά παραλειπόμενα που ολοκλήρωναν την εικόνα στο θεατρικό παζλ, ευτυχώς όλα τα έγραψε, διασώζοντας μιαν εικόνα ενός αιώνα που έχει παρέλθει πια. Μαζί με όλη την αισθητική και την πνευματικότητα που τον διέκρινε. «Ο χορός του Οσμάν Τάκα» τέλειωσε πια.
Τον Κώστα Ασημακόπουλο θα τον αποχαιρετίσουμε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 στις 11 π.μ. στο Κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων.
[Λεωφόρος Δημοκρατίας 208
Άγιοι Ανάργυροι, 13562, Αττική
Τηλέφωνο: 210 – 26.11.824]
+ There are no comments
Add yours