Κιβωτός – Νέες καταγγελίες: “Με κλείδωσαν μέχρι να πάρω πίσω την καταγγελία – Κλείδωναν για ώρες παιδιά δύο ετών”

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για την Kιβωτό του Kόσμου στην Ήπειρο. Παιδιά που ζούσαν στις δομές της Πωγωνιανής και της Κόνιτσας μιλούν για το κολαστήριο που έζησαν.

Ένα κορίτσι 17 ετών σήμερα, περιγράφει στο Star όσα πέρασε όταν τόλμησε να καταγγείλει στην αστυνομία τις κακοποιητικές συμπεριφορές.

“Με κλείδωσαν μέχρι να πάρω πίσω την καταγγελία”

“Με κλείδωσε μέσα στο δωμάτιο μέχρι να σταματήσω να κλαίω. Εγώ τους είπα ότι θέλω να φύγω, μου λένε “δεν πας πουθενά, εδώ θα κάτσεις”. Μέχρι που τους είπα ότι θα ακυρώσω την καταγγελία για να γυρίσω πίσω στην αδελφή μου” είπε η 17χρονη στο Star.

Από τα έξι της χρόνια η κοπέλα βρίσκεται στη δομή της Kιβωτού στην Πωγωνιανή. Μαζί της και η μικρότερη αδελφή της. Οπως είπε, μετά τα 12 ήρθε αντιμέτωπη με τιμωρητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές από τους ανθρώπους της Κιβωτού.

“Κλείδωναν για ώρες μωρά δύο ετών”

“Εκανα μία καταγγελία για βαριές τιμωρίες σε πολύ μικρά παιδιά. Σε παιδιά τεσσάρων και πέντε χρονών. Την καταγγελία την έκανα στην Αστυνομία της Κόνιτσας και μου είπαν να την ακυρώσω, αλλιώς την αδελφή μου δε θα την ξαναδώ. Τα παιδιά είτε δεν ήθελαν να φάνε είτε επειδή ήταν μωρά και τα έκαναν πάνω τους τα έβαζαν τιμωρίες. Τα κλείδωναν δύο και τριών χρονών” καταγγέλλει η 17χρονη στην κάμερα του Star.

Πριν από τέσσερις μήνες η 17χρονη κοπέλα κατάφερε να φύγει από την Kιβωτό μαζί με τη μικρότερη αδελφή της. Τώρα ζουν σε κρατική δομή της Κόνιτσας.

“Την κοπανούσε στην τουαλέτα”

Το κορίτσι έγινε πολλές φορές μάρτυρας ακραίας βίας. Οπως περιέγραψε “την κοπανούσε μέσα στην τουαλέτα στο καζανάκι. Είχε γίνει καταγγελία, αλλά οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί την ακύρωσαν και κάνουν ότι δεν έγινε τίποτα. Αυτός ο άνθρωπος έφυγε αλλά μετά από 4 χρόνια ξαναγύρισε και δουλεύει κανονικά”.

Η ίδια, όπως περιγράφει, ήταν μάρτυρας και σε επεισόδιο με χαστούκι σε μια κοπέλα.

“Καθόμασταν έξω στην αυλή να συζητήσουμε, να μας πει τι ήθελε ο πάτερ. Έφερε αντίρρηση μια κοπέλα και της έδωσε ένα χαστούκι και τελείωσε εκεί, σαν να μην έγινε τίποτα” είπε η 17χρονη.

“Ήμουν κλειδωμένη για τρεις μήνες στο δωμάτιό μου”

Η 20χρονη σήμερα Σοφία έζησε στη δομή της Κόνιτσας για έξι χρόνια. Ακόμη προσπαθεί να καταλάβει τι έκανε για να “αξίζει” τέτοιες τιμωρίες.

20xronh

“Κι εγώ έχει τύχει να πάρω κάποιου είδους τιμωρία η οποία ήταν να είμαι κλειδωμένη για σχεδόν ένα τρίμηνο κι εγώ κι άλλα πέντε κορίτσια στα δωμάτιά μας και βγαίναμε για να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είχα αναρωτηθεί τον λόγο, δε μπορούσα να τον βρω πάντα. Ήταν αρκετά δύσκολα μπορώ να πω εκείνη την περίοδο που ήμουν μέσα. Ενταξει όμως, μπορεί να ήταν και δικαιολογημένα. Δεν ξέρω ακόμα” ήταν τα λόγια της 20χρονης.

Η 20χρονη που έμεινε στην Κιβωτό από τα 12 της χρόνια δε μπορεί να πιστέψει ότι ο πατέρας Αντώνιος γνώριζε τι συνέβαινε.

“Για μένα τουλάχιστον, ο πατέρας Αντώνιος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά που συμβαίνουν. Το ότι κάποιοι εργαζόμενοι ή κάποια άλλα στελέχη έπραξαν αυτά που έπραξαν -αν όντως τα έπραξαν- από εκεί και πέρα δε φταίει ο ίδιος”.

About Post Author