Μία από τις χειρότερες ημέρες της από τότε που άρχισαν οι πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο έζησε χθες η Αυστραλία, την ώρα που οι αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 24 κάνοντας λόγο και για «σημαντικές υλικές ζημιές».
Την ίδια ώρα συγκινητικό είναι το κύμα συμπαράστασης και προσφοράς τις τελευταίες ώρες, καθώς μόνο το τελευταίο 48ωρο, συγκεντρώθηκαν 12 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πύρινης κόλασης στη Νέα Νότια Ουαλία.
Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν μετά από προτροπή της αυστραλιανής κωμικού Σελέστ Μπάρμπερ, η οποία σε ανάρτησή της την Παρασκευή στο Facebook έγραψε: «Παρακαλώ, βοηθήστε με όποιον τρόπο μπορείτε. Είναι τρομακτικό».
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ απέστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα στον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας, τον εκπρόσωπό της στη χώρα, εκφράζοντας τη «βαθιά λύπη» της για τις πυρκαγιές και ευχαριστώντας τα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων “που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους” για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.
Διασημότητες έχουν στρατευτεί ή συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τους πυροσβέστες και τις πυρόπληκτες κοινότητες, όπως η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πινκ, η οποία ανακοίνωσε χθες με μήνυμα στο Twitter ότι κάνει δωρεά 500.000 δολαρίων ΗΠΑ.
Η Αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν δεσμεύτηκε για αντίστοιχη δωρεά. «Η στήριξη, οι σκέψεις και οι προσευχές της οικογένειάς μας είναι κοντά σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία», έγραψε στο Instagram. «Δίνουμε 500.000 δολάρια στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής που κάνουν και προσφέρουν πολλά αυτές τις ώρες».
«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», δήλωσε προσθέτοντας ότι «αρκετά χωριά που ουδέποτε γνώρισαν την απειλή δασικής πυρκαγιάς κινδυνεύουν να αφανιστούν εντελώς».
Στη νοτιοανατολική χώρα, ο ουρανός γέμισε μαύρους καπνούς και στάχτες έπεσαν σε απομακρυσμένες κατοικημένες περιοχές.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε στη νοτιοανατολική Αυστραλία, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή, και την Παρασκευή δόθηκε εντολή σε περισσότερους από 100.000 κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σε τρεις πολιτείες.
Όλεθρος! Μια ολόκληρη ήπειρος, η Αυστραλία, με μοναδική βιοποικιλότητα καταστρέφεται μέρα με τη μέρα μπροστά στα μάτια μας κι εμείς παρακολουθούμε αμέριμνοι σαν να πρόκειται για κάποιο ντοκιμαντέρ.
Στην ουσία πρόκειται για ένα παγκόσμιο Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι, αλλά γιγαντιαίων διαστάσεων. Εκεί ένας ελεεινός πρωθυπουργός, ο Μόρισον, ο οποίος εκλέχθηκε με ατζέντα κατά της δράσης για την κλιματική αλλαγή, όταν πρωτοξεκίνησαν οι φωτιές, προτίμησε να φύγει για διακοπές στη Χαβάη. Έως χθες είχαν καεί ζωντανά πάνω από 600.000.000 ζώα. Διαβάστε ξανά 600.000.000!
18 νεκροί, 1500 κατεστραμμένα ολοσχερώς σπίτια μόνο στο NSW την πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της χώρας, ολόκληρες πόλεις στη φωτιά, 150.000.000 καμένα μέχρι στιγμής στρέμματα στις έξι πολιτείες της χώρας, μια έκταση πολύ μεγαλύτερη από το Βέλγιο και την Αιτή μαζί, τριπλάσια από την έκταση που κάηκε στην Καλιφόρνια το 2018 και έξι φορές μεγαλύτερη από την έκταση που κάηκε το 2019 στον Αμαζόνιο.
Επίσης το ένα τρίτο των κοάλα του NSW σκοτώθηκαν από τις πυρκαγιές ενώ το ένα τρίτο από τις φωλιές τους κάηκε σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος. Ο αέρας της Καμπέρα, πρωτεύουσας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας είναι ο πιο μολυσμένος του κόσμου εξαιτίας του καπνού από τις φωτιές που έχει την έκταση της Ευρώπης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αρκετά είδη ζώων και φυτών θα εξαφανιστούν.
Το κράτος και οι ομοσπονδιακές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τις φωτιές χωρίς αποτέλεσμα εξ αιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και παρά τη συνδρομή εκτός της πυροσβεστικής και των εθελοντών πυροσβεστών, του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού αλλά πλέον και άλλων χωρών- της Αμερικής, του Καναδά, και της Νέας Ζηλανδίας, Η χώρα είχε την πιο ξηρή καταγεγραμμένη άνοιξη μέχρι τώρα ενώ στα μέσα του Δεκεμβρίου την πιο ζεστή καταγεγραμμένη μέρα με τη μέση θερμοκρασία στη χώρα να φτάνει τους 42 βαθμούς.
Η πρώτη αντίδραση των Αυστραλών ηγετών σε αυτή την χωρίς προηγούμενη εθνική καταστροφή ήταν αντί να υπερασπιστούν την χώρα τους να υπερασπιστούν την βιομηχανία εξόρυξης άνθρακα που αποτελεί και τον μεγάλο χορηγό των δύο μεγάλων κομμάτων. Ενώ οι φλόγες κατέτρωγαν τη χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκανε περιοδεία στα ανθρακωρυχεία εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή του στις εξαγωγές άνθρακα, ο δε Αυστραλός πρωθυπουργός έφυγε για διακοπές στη Χαβάη.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας συντονισμένος με τον Τράμπ σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει κλιματική κρίση έφτασε ακόμα μακρύτερα προτείνοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να απαγορεύσει τις προσπάθειες των περιβαλλοντολογικών ομάδων που πιέζουν τις επιχειρήσεις με διαδηλώσεις και μποϋκοτάζ.
Οι ουρές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα με τους ανθρώπους να αναζητούν προμήθειες είναι ατελείωτες στις περιοχές που έχουν πληγεί ενώ έχουν καταγραφεί ελλείψεις στα ράφια των καταστημάτων με κάτοικους και τουρίστες να μην γνωρίζουν πλέον τι πρέπει να κάνουν. Σαν μην έφταναν αυτά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που σε ορισμένες περιοχές η καταστροφική μανία της φωτιάς έχει προκαλέσει βλάβες και στα συστήματα υδροδότησης με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Τρομάζουν οι διαδικτυακές αναφορές για τις συνέπειες Η κλιματική καταστροφή που συντελείται στην Αυστραλία θα αφήσει το αποτύπωμα της πάνω σε ολόκληρο τον πλανήτη.
+ There are no comments
Add yours