H απόλυτη ανατροπή έγινε στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ψήφου, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν. Το γεγονός αυτό προκαλέεί ερωτήματα όπως το τι σηματοδοτεί η αλλαγή αυτή για τη Γαλλία και ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια αριστερή συμμαχία που σχηματίστηκε την τελευταία στιγμή για να δώσει τη μάχη των εκλογών, φαίνεται ότι κέρδισε τις περισσότερες έδρες. Ωστόσο, δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του NFP. Οι ομάδες που το απαρτίζουν περιλαμβάνουν από σοσιαλδημοκράτες μέχρι σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Ορισμένοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να αποχωρήσουν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.
Εάν δεν μπορέσει να συγκεντρωθεί μια λειτουργική πλειοψηφία, τότε ο πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο να επιβιώσει για πολύ.
Θα μπορούσε να προκληθεί αστάθεια, ιδίως καθώς ο πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο.
Η ομιλία του Μελανσόν «χαστούκι» στον Μακρόν
Η ομιλία του ηγέτη της αριστεράς Μελανσόν είναι μια ένδειξη του τι μέλλει γενέσθαι. Αναφέρει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τον Μακρόν, «εδώ και 7 χρόνια αγωνιστήκαμε ενάντια στην κυβέρνησή του».
Ποιος θα ηγηθεί της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Μπορεί να υπάρξουν εβδομάδες συζητήσεων. Ο Μακρόν αντιμετωπίζει την προοπτική να ηγηθεί της χώρας μαζί με έναν πρωθυπουργό που αντιτίθεται στις περισσότερες από τις πολιτικές του.
Η έντονη πόλωση της γαλλικής πολιτικής είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας συνασπισμού. Και η όποια συγκροτημένη πλειοψηφία κινδυνεύει να είναι ευάλωτη σε ψήφους δυσπιστίας που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν σε πτώση.
Η Γαλλία κινείται σε αχαρτογράφητο έδαφος. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης που είναι πιο συνηθισμένες σε κυβερνήσεις συνασπισμού, η Γαλλία δεν έχει παράδοση σε νομοθέτες από αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα που ενώνονται για να σχηματίσουν μια λειτουργική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, οι έδρες κατανέμονται στα κόμματα ως εξής:
Νέο Λαϊκό Μέτωπο: 177 έως 192
Ensemble (Μακρόν): 152 έως 158
Εθνική Συσπείρωση (Λεπέν): 138 έως 145
Les Républicains (δεξιά): 63 έως 67
Πηγές: AP, BBC