O Austin Russell δεν έχει πολλά κοινά με τους άλλους 28άρηδες. Ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος του κόσμου, είχε απομνημονεύσει τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων στα δύο του και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα λέιζερ που θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κινούνται χωρίς οδηγό στα 17 του. Σήμερα, διαθέτει περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων.
Αλλά όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, το μυστικό της επιτυχίας του είναι κάτι που έχουν όλοι οι νέοι: Ενέργεια και πάθος.
Ο Russell είναι ο ιδρυτής της αμερικανικής startup Luminar Technologies, η οποία διαθέτει κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία, την οποία δημιούργησε ως έφηβος, πριν από 11 χρόνια, αναπτύσσει εξοπλισμό και λογισμικό που κινεί τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα.
Στην πορεία του, τον βοήθησε η επιχορήγηση των 100.000 δολαρίων που δίνει το Thiel Fellowship σε άτομα με καλές ιδέες για να παρατήσουν τις σπουδές τους και να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία. Ο Russell άφησε το Stanford University για να γίνει επιχειρηματίας.
«Οι 20άρηδες έχουν πολλή ενέργεια. Βάζουν το πάθος τους στα πράγματα και σίγουρα εγώ δεν είμαι εξαίρεση σε αυτό. Πιθανότατα το φέρνω στα άκρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει ο Russell στο CNBC.
Πραγματικά, μια δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η SAP το 2020 με τη συμμετοχή 10.000 ατόμων, διαπίστωσε ότι οι millennials είναι πιο παθιασμένοι από ό,τι οι baby boomers και οι Gen Xers. Η μοναδική ηλικιακή ομάδα που τους ξεπερνά είναι οι ακόμα πιο νέοι, της Gen Z, αλλά και αυτοί θα ξεπεραστούν από την επόμενη γενιά.
«Ήμουν 16 ή 17 ετών όταν είπα: ‘Έχω αυτό το όραμα να δημιουργήσω ένα είδος συστήματος λέιζερ που θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να κινούνται χωρίς οδηγό. Και θα το κάνουμε ξεπερνώντας τις Google αυτού του κόσμου και όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες’», έλεγε ο Russell στο Forbes το 2021, καθώς θυμόταν το pitch που έκανε σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, σαν έφηβος.
Σήμερα, η Luminar έχει εκατοντάδες υπαλλήλους και σύντομα, η τεχνολογία της θα χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα Mercedes-Benz και Volvo.
Βέβαια, ο Russell παραδέχεται ότι είχε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που ίσως να συνέβαλαν στην επιτυχία του, πέραν της ενέργειας και του πάθους.
«Υποθέτω ότι απομνημόνευσα τον περιοδικό πίνακα όταν ήμουν περίπου δύο. Είχα εμμονή με το να μαθαίνω συγκεκριμένα πράγματα. Ήθελα να μαθαίνω και να κατανοώ πολλούς νέους τύπους επιστημονικών πεδίων», λέει.
moneyreview.gr