Συντάκτης Χρήστος Καρδαμπίκης
Η «νέα εποχή» του Τραμπ, ο οποίος έχει δίπλα του τον μεγαλοεπιχειρηματία Ίλον Μασκ, σημαίνει αλλαγή όλων των δεδομένων που ξέρουμε έως τώρα. Ήδη έχει ανοίξει «βεντάλια» θεμάτων πριν καλά-καλά ξεκινήσει η προεδρία του, όπως: θέμα αγοράς της Γροιλανδίας, θέμα Καναδά (τον έχει χαρακτηρίσει 51η πολιτεία των ΗΠΑ), θέμα διώρυγας Παναμά ελέω Κινέζων, αύξηση των δαπανών από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στο 5%, ενώ ο Μασκ από την πλευρά του «παρεμβαίνει» στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης στηρίζοντας ακροδεξιά κόμματα.
Γύρω από τον Τραμπ συμβαίνουν και άλλα, υπάρχουν πολλά μεγάλα ζητήματα στον πλανήτη, γράφει στους «New York Times» ο Έζρα Κλάιν, ένας από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους της εφημερίδας.
«Είναι η ωρίμανση των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης, η κλιματική αλλαγή και η κατάρρευση του ρυθμού των γεννήσεων στη Δύση», επισημαίνεται από ένα βήμα που σε καμία περίπτωση δεν στήριξε τον Τραμπ. Ο Κλάιν τονίζει ότι ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε τα τελευταία 50 χρόνια, από τους θεσμούς μέχρι και το κλίμα που γνωρίζαμε, καταρρέει, αλλά την ίδια ώρα αναδύονται οι τεχνολογίες και τα κινήματα των επόμενων 50 ετών. Ο Τραμπ αναλαμβάνει την προεδρία, σχεδόν χωρίς πολιτική αντίσταση, με ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αδύναμο, αλλά και Δημοκρατικούς με πολύ χαμηλό ηθικό.
«Αλλά από μία άποψη δεν το χρειάζεται το κόμμα ο πρόεδρος. Ο Τραμπ αρχίζει τη δεύτερη θητεία του έχοντας στο πλευρό του ολιγάρχες», γράφει ο Κλάιν, «από τον Έλον Μασκ στον Τζεφ Μπέζος, που δεν δίστασαν να ρίξουν χρήματα όχι μόνο στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά και στο ταμείο για την ορκωμοσία».
Και προσθέτει: «Ακόμη και αν δίνουν λεφτά άλλοι επιχειρηματίες με τεράστια επιρροή, ευθυγραμμίζονται με την τραμπική φιλοσοφία. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι ένας από αυτούς, που μόλις την περασμένη εβδομάδα κατήργησε στην εταιρία του, τη Meta, τα προγράμματα DEI (Ποικιλομορφία, Ισότητα, Ενσωμάτωση), αλλά και την επαλήθευση. Δεν ήταν η πρώτη εταιρία που απαρνείται τα προγράμματα DEI, αλλά ίσως αυτή με τη μεγαλύτερη επιρροή. Παράλληλα, ο Ζούκερμπεργκ με την απόφασή του να καταργήσει τα προγράμματα fact checking στις πλατφόρμες της (Facebook, Instagram, WhatsApp) και να μειώσει τα προγράμματα συμπερίληψης, δείχνει μια στροφή προς πιο συντηρητικές πολιτικές. Το είχε γράψει ο Τραμπ έπειτα από γεύμα που είχε με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon: “Όλοι θέλουν να γίνουν φίλοι μου!”».
Ακούγεται σε αυτό το πλαίσιο ειρωνική η έμμεση υπενθύμιση του Κλάιν της ρήσης που έχει υιοθετήσει η «Washington Post» (προσωπική ιδιοκτησία του Μπέζος): «Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι», το… μακρινό 2017. Έτσι, η εποχή Τραμπ φέρνει νέα δεδομένα, αφήνοντας πίσω δικαιωματισμούς και μειονότητες, και πολιτικές μέσω ΜΚΟ, αλλάζοντας τα δεδομένα στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση ανά την υφήλιο.
Οι ακροδεξιοί στην υπηρεσία του Μασκ
H ανάθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Ίλον Μασκ του ρόλου του υπουργού Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας δίνει υπερεξουσίες στο δισεκατομμυριούχο και την άδεια να ανακατεύεται για την πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.
Η στάση του Ίλον Μασκ κατά της αποκαλούμενης woke ατζέντας και ο τρόπος που αυτό διατράνωνε σε κάθε ανάρτηση και συνέντευξή του τον έκανε να μοιάζει ένα αντίβαρο στον Τζορτζ Σόρος και στην παγκοσμιοποίηση, όπως αυτή φαίνεται πώς προωθούνταν μέχρι τώρα. Η αγορά του Twitter, το οποίο μετονόμασε σε X, ήταν το πρώτο βήμα ανάμειξης στα κοινά πριν στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ. Στην πορεία όμως, δεν ήταν ο μόνος, αφού πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες στις ΗΠΑ συντάχθηκαν με τον Τραμπ ή έμειναν ουδέτεροι και δεν στήριξαν τους Δημοκρατικούς.
Ο Μασκ όμως, δεν είχε σκοπό μόνο τη στήριξη του Τραμπ, αλλά και την αλλαγή του παγκοσμίου status quo όπως αυτό συντάχθηκε με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν. Έτσι, βρήκε «δούρειο ίππο» την Ακροδεξιά ή «σκληρή» Δεξιά, όπως την αποκαλούν κάποιοι, και άρχισε να τη στηρίζει στην Ευρώπη.
Το AFD στη Γερμανία, την Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, ενώ άρχισε να βάλλει κατά του Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία. Μήνυμα στο δισεκατομμυριούχο να μείνει μακριά από τις εκλογές στην Αυστραλία έστειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Άντονι Αλμπανέζε. Ωστόσο, η παρέμβαση του Μασκ δεν είναι μόνο πολιτική. Είναι μία ευρύτερη τοποθέτηση γεωπολιτική και γεωοικονομική, και έχει στόχο τον επαναπροσδιορισμό της θέσης των ΗΠΑ στο πλαίσιο του «MAGA».
Έτσι, ενώ ο Τραμπ μιλάει για αγορά εδαφών, ο Μασκ προοιωνίζεται την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, κυρίως στην Ευρώπη, η οποία παρουσιάζεται ανίκανη να αντιδράσει και επιμένει στη μέχρι τώρα πεπατημένη της «κακής Ακροδεξιάς» και των ημίμετρων που λαμβάνει για να την περιορίσει, χωρίς να βλέπει την αιτία (των ελίτ) που τη γιγάντωσαν. Τραμπ και Μασκ ήρθαν για να μείνουν και να αλλάξουν, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, τον κόσμο.
Πηγή:vradini.gr