Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βιντόντο προσφέρθηκε σήμερα (29/6) να παραδώσει ένα μήνυμα από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει τις ελπίδες για ειρήνη.
Δεν είναι προς το παρόν σαφές το πώς απάντησε ο Ζελένσκι στην προσφορά του «Τζοκόβι» –όπως είναι γνωστός ο πρόεδρος Βιντόντο– στις συνομιλίες που είχαν στο Κίεβο ή αν είχε όντως κάποιο μήνυμα που ήθελε να στείλει στον Πούτιν.about:blankRemaining Time-0:00FullscreenUnmute
Ο Βιντόντο προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G20 και είναι ένας από τους έξι ηγέτες που έχουν ορίσει τα Ηνωμένα Έθνη ως «προασπιστές» στην Ομάδα Αντιμετώπισης Παγκόσμιων Κρίσεων, που συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσει την απειλή λιμού και εξαθλίωσης που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Ινδονήσιος πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν και έχει πει ότι θα τον προτρέψει να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν παγώσει, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται.
«Αν και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, εξέφρασα τη σημασία μιας ειρηνευτικής επίλυσης», είπε ο Βιντόντο μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι. «Προσφέρθηκα να δώσω ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο Ζελένσκι στον Πρόεδρο Πούτιν τον οποίο θα συναντήσω σύντομα», πρόσθεσε.
Ο Ινδονήσιος πρόεδρος, που έφτασε στο Κίεβο από την Πολωνία με τρένο, επανέλαβε στον Ζελένσκι την πρόσκλησή του να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Μπαλί. Ο Ζελένσκι απάντησε ωστόσο ότι η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί «από την κατάσταση και την ασφάλεια στην Ουκρανία και από τη σύνθεση των μελών της συνόδου». Δεν κατονόμασε τον Πούτιν, η συμμετοχή του οποίου στη σύνοδο αυτή αποτελεί αντικείμενο έντονων διπλωματικών διεργασιών. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι είπε ότι «αποκλείεται», όμως το Κρεμλίνο επιμένει ότι παρέλαβε πρόσκληση, η οποία έγινε αποδεκτή.
Πηγή:zougla.gr