Έγγραφα, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Αργεντινή, αποκαλύπτουν ότι περίπου 12.000 Ναζί έζησαν στη χώρα και πολλοί από αυτούς είχαν λογαριασμούς σε τράπεζα της Ελβετίας.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το ίδρυμα ”Simon Wiesenthal Centre”, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ και είναι γνωστό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει προκειμένου να εντοπίσει και να κάνει αποκαλύψεις αναφορικά με τους Ναζί, ζήτησε από την τράπεζα Credit Suisse να ταυτοποιήσει συγκεκριμένους ανενεργούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
«Πιστεύουμε ότι αυτοί οι εδώ και χρόνια ανενεργοί τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν χρήματα τα οποία άνηκαν σε Εβραίους θύματα των Νάζι», αναφέρει το ίδρυμα.
Τα έγγραφα βρέθηκαν στην αποθήκη των παλαιών κεντρικών εγκαταστάσεων των Ναζί στο Μπουένος Άιρες.
Οι Ναζί είχαν ξεκινήσει να κατάσχουν τις περιουσίες των Εβραίων, αφότου θέσπισαν ρατσιστικούς νόμους το 1935 και ένα κολοσσιαίο ποσό εκλάπη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος τη δεκαετία του ’40. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων μεταφέρθηκε σε μυστικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.
Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ιδρύματος ”Simon Wiesenthal Centre” αναφέρεται ότι πολλοί από τους Ναζί της λίστας στα έγγραφα από την Αργεντινή «είχαν περισσότερους από ένα λογαριασμούς στην τράπεζα Chweizerische Kreditanstalt, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε στην τράπεζα Credit Suisse».
Την περίοδο 1930-1938, η Αργεντινή είχε ένα στρατιωτικό καθεστώς προσκείμενο στους Ναζί, με πρόεδρο τον Χοσέ Φέλιξ Ουριμπούρου, γνωστό με το παρατσούκλι «Φον Πέπε» και διάδοχο του τον Αγκουστίν Πέδρο Χούστο.
Οι λίστες κατασχέθηκαν από μία ειδική επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί υπό την αντι-ναζί προεδρία του Ρομπέρτο Ορτίθ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1938.
Το 1943 ένα νέο στρατιωτικό πραξικόπημα εγκαθιδρύθηκε στην εξουσία εκ νέου ένα καθεστώς προσκείμενο στους Ναζί και τα ευρήματα της επιτροπής κάηκαν.
Όμως, πρόσφατα ένας Αργεντινός ερευνητής, ο Πέδρο Φιλιπούτσι, βρήκε ένα αντίγραφο της λίστας με τα ονόματα 12.000 Ναζί.
Με δήλωση της στο AFP, η Credit Suisse ανέφερε ότι είχε εξετάσει το ζήτημα των λογαριασμών που άνηκαν σε Ναζί και ότι θα ξανακοίταγε το συγκεκριμένο ζήτημα.
Κατά την περίοδο πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής αποτέλεσαν έναν «ασφαλή παράδεισο» για τους Ναζί, καθώς διοικούνταν από δικτατορικά καθεστώτα.
Μερικοί από τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου Ναζί, είχαν βρει καταφύγιο στη Λατινική Αμερική, όπως ο Άντολφ Άιχμαν, ένας από τους οργανωτές του Ολοκαυτώματος.
Ο Άιχμαν απήχθη το 1960 στην Αργεντινή από πράκτορες του Ισραήλ και κρεμάστηκε σαν εγκληματίας πολέμου το 1962, μετά τη δίκη του στην Ιερουσαλήμ.
Πηγή: reader.gr
+ There are no comments
Add yours