Τουρκία: Εντείνει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Η Τουρκία δεν πτοείται από τη θερμή υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο και στο αμερικανικό Κογκρέσο και εντείνει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας. Δείχνει φανερά ενοχλημένη από την επίσκεψη αυτή και με την παραβίαση του εθνικού μας εναέριου χώρου από τα Τουρκικά F-16, που έφτασαν 2,5 μίλια έξω από την Αλεξανδρούπολη και την αμερικανική βάση που σταθμεύει στην περιοχή, έστειλαν μήνυμα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον πως η αναθεωρητική Τουρκία είναι η περιφερειακή δύναμη που δεν υπολογίζει τίποτα και κανένα. 

Είχε προηγηθεί το βέτο στο ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία. 

Φυσικά ακολουθεί η έξοδος στο Αιγαίο του νέου Τουρκικού γεωτρυπανου, το οποίο όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, θα επιχειρήσει έρευνες νότια της Κρήτης, εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, με σκοπό να προκαλέσει ακόμη μια ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και φυσικά να γκριζάρει άλλη μια περιοχή, την οποία έχει αρχικά εντάξει παρανόμως στη δική της ΑΟΖ, όταν τη χάραξε αυθαίρετα με τη Λιβύη. 

Ο Ερντογάν στριμωγμένος στα σχοινιά, από τις τραγικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 70% και τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση, επιχειρεί να καλλιεργήσει τον εθνικιστικό φανατισμό στο λαό του, προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα που είναι εναντίον του αυτή την ώρα, εν όψει των εθνικών εκλογών που θα γίνουν μέσα στο 2023. Για το λόγο αυτό, θα ανεβάζει όλο και περισσότερο τους τόνους σε σχέση με την Ελλάδα, όσο πλησιάζει ο καιρός για να στηθούν οι κάλπες στην Τουρκία. Μόνο ποτίζοντας το δέντρο του εθνικισμού, μπορεί να συσπειρώσει τα πλήθη, αλλιώς κινδυνεύει να πέσει και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα μοιραίες εξελίξεις για τον ίδιο, την οικογένειά του και την πολιτική του παρέα. 

Επίσης ο Τούρκος ηγέτης γνωρίζει πολύ καλά, ότι Η Ε.Ε, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τον έχουν ανάγκη και δεν πρόκειται να του κάνουν απολύτως τίποτα, ό,τι κι αν κάνει. 

Η Ε.Ε. γιατί είναι κατ΄ αρχάς δειλή και άβουλη. Μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία ό,τι κι αν έκανε στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δεν αντέδρασε ακόμη κι όταν στον πόλεμο της Ουκρανίας κράτησε ουδετερότητα και έγινε το καταφύγιο των Ρώσων ολιγαρχών και ο δρόμος διαφυγής του Πούτιν από το εμπάργκο των δυτικών. Βλέπετε έχουν συμφέροντα στην Τουρκία πολλές χώρες της Ε.Ε. Είναι χιλιάδες οι επιχειρήσεις χωρών της Ε.Ε που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, αλλά και μεγάλα τα deal που κάνουν σε κρατικό επίπεδο αρκετές χώρες με τον Ερντογάν. 

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αποβάλλει από τις τάξεις του τη δεύτερη σε μέγεθος στρατιωτική δύναμη της συμμαχίας μετά την Αμερική, όσα προβλήματα κι αν του προκαλέσει. 

Θα ακολουθήσουν την πολιτική του συμβιβασμού και του κατευνασμού. 

Ακριβώς την ίδια πολιτική ακολουθούν και οι ΗΠΑ με την Τουρκία. Έτσι κι αλλιώς την απέβαλαν από το πρόγραμμα των F – 35 εδώ και καιρό και γνωρίζει η Τουρκία πως δεν πρόκειται να ξαναμπεί τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, που τα χρειάζεται για να πετύχει τους στόχους της μέσα στο 2023 όπως είχε σχεδιάσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της αναθεωρητικής Τουρκίας. 

Όσο για την αναβάθμιση και την αγορά των F-16, δύσκολα θα την μπλοκάρουν οι δυνάμεις εκείνες που μάχονται για να μην επιτευχθεί αυτό το αίτημα. 

Βλέπετε υπάρχει ο κίνδυνος να τους δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα αν της γυρίσουν την πλάτη και στραφεί σε άλλες αγορές, όπως της Ρωσίας ή της Κίνας. 

Ωραία λοιπόν τα χειροκροτήματα για τον Έλληνα πρωθυπουργό στο αμερικανικό Κογκρέσο. Έχουν τη δική τους αξία για εσωτερική κατανάλωση στην Ελλάδα, αλλά επί της ουσίας, δεν φαίνεται να μας βοηθάνε και σε πολλά πράγματα στις σχέσεις μας με την Τουρκία κι αυτό θα φανεί ακόμη πιο έντονα μέσα στο καλοκαίρι, που όπως δείχνουν οι γείτονές μας από τη στάση τους, μας προετοιμάζουν πως θα είναι πολύ θερμό. 

Όπως αναφέρουν καλά πηροφορημένα μέσα ενημέρωσης της Θράκης, ήδη συγκεντρώνει η Τουρκία μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα του Έβρου. Ο αριθμός αυτών των δυνάμεων, όπως λένε, δεν είναι για αμυντικούς σκοπούς, αλλά για επιθετικούς. 

Ώρα λοιπόν να προσγειωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα και να κατέβουμε από τα σύννεφα που ανεβήκαμε τις τελευταίες μέρες και να ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές της Τουρκίας, φυσικά χωρίς τη βοήθεια ξένων δυνάμεων, αλλά μόνο με τις δικές μας πλάτες.   

About Post Author