Από Κρικόρ Τσακιτζιάν

Ο λόχος Βιολογικού Πολέμου, είναι μια μονάδα που όπως λένε όσοι γνωρίζουν, δεν έχει επιχειρησιακή ικανότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ιδρύθηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας του 2004 στους οποίους φυσικά δεν έλαβε μέρος γιατί δεν κατάφερε να είναι έτοιμη κι έτσι συστάθηκε την επόμενη χρονιά. Έκτοτε δεν ανανεώθηκε και δεν εκσυγχρονίστηκε ποτέ. Ο εξοπλισμός τους έμεινε παλαιωμένος, χωρίς να αντικατασταθεί μέχρι σήμερα. Δεν έκαναν ποτέ ξανά ασκήσεις ετοιμότητας και τα στελέχη του δεν έλαβαν μέρος σε καμία σχολή εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Ό,τι ενημέρωση παίρνουν κάποιοι εξ’ αυτών, είναι μέσω διαδικτύου, χωρίς εφαρμογή στο πεδίο των ασκήσεων.  

Υπάρχει όπως λένε ως λόχος, για τα μάτια του κόσμου και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιχειρησιακά ικανή να αντιμετωπίσει καταστάσεις βιολογικού, χημικού ή πυρηνικού πολέμου. 

Όσο για την πτώση του Antonov και το φορτίο που μετέφερε, το ρεπορτάζ λέει ότι, η Σερβία είναι η χώρα που ασχολείται συστηματικά με το συγκεκριμένο εμπόριο όπλων σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, από την εποχή του Τίτο με την ενωμένη Γιουγκοσλαβία. Από τη συγκεκριμένη εταιρεία είχε νοικιάσει Antonov και η Ελλάδα όταν έστειλε όπλα στο Αφγανιστάν. 

Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι ήταν σε γνώση του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το φορτίο που μετέφεραν. Πρόκειται για επιχειρήσεις ρουτίνας για τους Σέρβους, οι οποίοι κάνουν αυτό το εμπόριο συστηματικά εδώ και δεκαετίες. 

Τώρα, αν υπήρχε τοξικό φορτίο στο συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν το γνωρίζουμε. Πάντως οι ανεκπαίδευτοι ειδικοί που πήγαν με καθυστέρηση δέκα ωρών, είπαν πως δεν υπήρχε. Εν τω μεταξύ ο σταθμός μέτρησης ραδιενέργειας της Καβάλας, τη μέρα του ατυχήματος βρισκόταν εκτός λειτουργίας. Είχε σταματήσει να λειτουργεί από τις 10 Ιουλίου του 2022. 

Από που προέρχεται το φορτίο με τα πυρομαχικά που μετέφερε το Antonov δεν το γνωρίζουμε ακόμα, όμως θα υπάρξει συνέχεια στο ρεπορτάζ και θα απαντηθεί κι αυτό το ερώτημα.

About Post Author

Krikor Tsakitzian

Δημοσιογράφος

You May Also Like

More From Author