Ουκρανία: Τι κάναμε λάθος με τον Ζελένσκι

του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Από την πρώτη στιγμή του πολέμου, σπεύσαμε να πάρουμε θέση υπέρ του Ζελένσκι και να στείλουμε όχι απλά ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Αυτό στάθηκε αφορμή να βρεθούμε απέναντι στη Ρωσία και να μας ανακηρύξει επίσημα, εχθρική για εκείνη χώρα. 

Με τη σειρά του ο Ζελένσκι, εδώ και καιρό πιέζει ολόκληρη την Ευρώπη, να πάρει ενεργά μέρος στον πόλεμο αυτό, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, παρά τις απειλές της Ρωσίας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, εκείνη θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, γεγονός που θα σημάνει ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και μια ολοκληρωτική καταστροφή για την ανθρωπότητα.

Σήμερα ο Ζελένσκι απειλεί εκ νέου εκείνους που την βοήθησαν, παρά το τεράστιο πολιτικό και ενεργειακό κόστος που πληρώνουν γι’ αυτή τους την επιλογή. Εξαπολύει απειλές για κυρώσεις κατά της Ελλάδας, γιατί όπως λέει, οι Έλληνες εφοπλιστές μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο με τα πλοία τους, ενώ για τους Τούρκους που κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, ούτε συζήτηση. 

Την ίδια στιγμή, μετά την πτώση του Ουκρανικού αεροπλάνου στην Καβάλα που μετέφερε πολεμικό υλικό, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι ο Ζελένσκι κάνει λαθρεμπόριο όπλων και πουλά σε τρίτες χώρες, μέρος της βοήθειας που του στέλνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. 

Από την άλλη η Ρωσία καλεί έλληνες διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα στο πλαίσιο κυρώσεων που μας επιβάλλει ο Πούτιν, για την εχθρική στάση που κρατάμε απέναντι στη χώρα του και κινδυνεύουμε να μας κλείσει εντελώς το Ρωσικό αγωγό της Gazprom που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. 

Για να καλυφθούν εν μέρη οι απώλειες από το Ρωσικό εμπάργκο στο φυσικό αέριο, ολόκληρη η Ευρώπη πέφτει στα πόδια του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, δικτάτορα Αλίεφ, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται ο ρόλος του και να κάνουν όλοι οι ηγέτες τα στραβά μάτια για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία και τις προκλήσεις που συνεχίζει ακόμη και σήμερα στην περιοχή, ενώ παραβιάζει καθημερινά κάθε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. 

Για όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς, ποιά ήταν τελικά η σωστή πλευρά της ιστορίας για την οποία θυσιάσαμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Θέσαμε σε δοκιμασία ένα ολόκληρο λαό με την ενεργειακή κρίση που μας απειλεί. Εκτινάξαμε τον πληθωρισμό της χώρας σε ιστορικά υψηλά ποσοστά, φτωχοποιώντας την κοινωνία, για να έρθει ο Ουκρανός πρόεδρος να μας απειλεί κι από πάνω, ενώ εγκατέλειψε στο έλεος του πολέμου τους εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες ομογενείς στα ανατολικά της χώρας του καταδικάζοντάς τους σε αφανισμό. 

Μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτεται η γύμνια του Ζελένσκι. Τι απάντηση θα δώσουν όλοι αυτοί οι ηγέτες της ευρώπης που έβαλαν τους λαούς των χωρών τους σε αυτή την περιπέτεια και την ενεργειακή κρίση, που απειλεί να καταστρέψει τις οικονομίες τους και κατ’ επέκταση τις κοινωνίες τους. 

Ένας ένας οι πρωταγωνιστές αυτής της κρίσης χάνουν την εξουσία. Οι λαοί τους τιμωρούν για την δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθαν. Όπως φαίνεται, δεν θα μείνει κανείς ατιμώρητος. Πρώτα η Γαλλία με την ήττα του Μακρόν, μετά η Μεγάλη Βρετανία με την πτώση του Μπόρις Τζόνσον, έπειτα η Ιταλία με την πτώση του Μάριο Ντράγκι κι όπως φαίνεται έπεται συνέχεια, όσο διαφαίνεται το λάθος που διαπράξαμε ως Ευρωπαίοι, να πάρουμε μέρος στα σχέδια που έκαναν οι αμερικανοί για να πλήξουν τη Ρωσία και να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας την ενεργειακά εξαρτημένη κυρίως από τις ΗΠΑ. 

Δυστυχώς δεν θα αργήσει η μέρα, που θα αποκαλυφθεί πως τελικά πήραμε λάθος δρόμο και δεν βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με το να μην κρατήσουμε μια πιο ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο γεωστρατηγικής, μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας και Κίνας. 

About Post Author