Οι Ρομά έφτασαν στο… αμήν και τώρα ξεσπούν την οργή τους σε ολόκληρη τη χώρα

του Krikor Tsakitzian

Οι Ρομά έφτασαν στο… αμήν και τώρα ξεσπούν την οργή τους σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή τον πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικό.

Έβαλαν φωτιές παντού. Στη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, την Αθήνα και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Επιτέθηκαν σε ασθενοφόρο που κινούνταν στην εθνική και μετέφερε διασωληνωμένο ασθενή, αδιαφορώντας για τη ζωή των ανυποψίαστων πολιτών. Πετούσαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επίσης ανυποψίαστων οδηγών.

Έκαψαν κατάστημα ελαστικών στον Ασπρόπυργο και μέσα στη νύχτα έστελνε επείγοντα μηνύματα η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, για να κλειστεί ο κόσμος στα σπίτια του, επειδή κινδύνευε η ζωή του από τα καμένα ελαστικά και τα τοξικά αέρια που εξέπεμπαν.

Στο Ζεφύρι, που είναι το άβατο των Ρομά, έριξαν μπαταριές στους αστυνομικούς με καραμπίνες και τραυμάτισαν στο πρόσωπο το διοικητή της αστυνομικής δύναμης που βρέθηκε στην περιοχή για να επιβάλλει την τάξη.

Ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός για το “δίκιο των Ρομά”, όπου τα έκαναν γης Μαδιάμ σε ολόκληρη τη χώρα. Όσοι δεν μένουν σε καταυλισμούς Ρομά και σε τσαντίρια, είναι ο ταξικός εχθρός τους και πρέπει να πληρώσει το τίμημα για όσα περνούν από όλους εκείνους που θέλουν να τους επιβάλουν την τάξη.

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι, αφήστε μας ελεύθερους να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα απ’ όλους. Να μην τηρούμε τους νόμους και να ζούμε στην παραβατικότητα εμείς και τα παιδιά μας. Σε αντίθετη περίπτωση, μας θεωρούν ρατσιστές και πρέπει να το πληρώσουμε και μάλιστα ακριβά.

Όσες προσπάθειες και αν έγιναν από την πολιτεία εδώ και δεκαετίες για να βγουν από το κοινωνικό περιθώριο οι Ρομά, όπως τους αποκαλούν στη σύγχρονη εποχή, Τσιγγάνους τους ξέρω εγώ, έπεσαν στο κενό. Ακόμη κι εκείνα τα ειδικά προγράμματα που επιχείρησαν να τους κάνουν στους καταυλισμούς τους τη δεκαετία του ‘90, με ειδικούς επιστήμονες για να βγουν από τον αναλφαβητισμό, τα αγνόησαν επιδεικτικά. Στα σχολεία για την υποχρεωτική εκπαίδευση στέλνουν τα παιδιά τους, μόνο με την απειλή διακοπής των επιδομάτων που παίρνουν. Μόλις βρουν το κενό της νομοθεσίας, τα διακόπτουν από αυτά και ξαναγυρνούν στις παλιές κακές συνήθειες.

Στις καθημερινές δραστηριότητες πολλών εξ’ αυτών, είναι το εμπόριο ναρκωτικών, οι ληστείες, πολλές φορές μετά φόνου για ευτελή πράγματα και ποσά, το λαθρεμπόριο όπλων, οι κλοπές κάθε είδους και κυρίως αυτοκινήτων. Προσφάτως ανακάλυψαν άλλη μια επικερδή δραστηριότητα, τις κλοπές καταλυτών αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται και στην αρπαγή χαλκού, απ΄όπου κι αν προέρχεται αυτός, ακόμη κι από τις ενεργές σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη γκάμα παραβατικών δραστηριοτήτων των Ρομά, αρκεί να έχει κανείς φαντασία.

Καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να δει σοβαρά το θέμα και να προσπαθήσει να σπάσει τα στεγανά που έχουν δημιουργηθεί και μέσα σε αυτά γιγαντώνεται μια κοινωνική ομάδα που ζει στην απόλυτη παρανομία. Ποιός να ασχοληθεί μαζί τους; Όποτε θέλουμε τους ελέγχουμε, είναι η φράση κλισέ. Με αυτή την ένοχη ανοχή, φτάσαμε στο σήμερα όπου η κατάσταση έχει βρεθεί εκτός ελέγχου.

Ούτε η Σικελική Μαφία δεν είχε δημιουργήσει τέτοιο άβατο, όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομά. Η ψηφοθηρία των τοπικών αρχόντων και των πολιτικάντηδων της κεντρικής εξουσίας, αλλά και υπερευαίσθητων ανθρωπιστικών οργανώσεων, οδήγησαν στο να θεριέψει το κτήνος και να έχουν οδηγηθεί τα πράγματα σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

Ποιός μπορεί τώρα πια να βάλει τάξη σε αυτή την κοινότητα και ποιός μπορεί να την επαναφέρει σε μια φυσιολογική, κοινωνική συμπεριφορά και στην έννομη τάξη;

Κανείς! Το τέρας που δημιούργησαν με την ανοχή τους, έχει ξυπνήσει και απειλεί να τους κατασπαράξει και μαζί με τους υπαίτιους και όλους εκείνους που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα, απλά θέλουν να βρεθεί μια λύση, γιατί δεν πάει άλλο.

About Post Author