Κείμενο:  Κρικόρ Τσακιτζιάν  

Ημέρα μνήμης από τη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου 1919, όπου ο Ελληνισμός, μαζί όμως κι ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος θρηνούν για τα αθώα θύματα των Ελλήνων του Πόντου. 

Από τις Τουρκικές θηριωδίες δολοφονήθηκαν το Μάϊο του 1919, με τον πιο άγριο και απάνθρωπο τρόπο 353.000 Πόντιοι, Έλληνες αδελφοί. Ήταν μια ακόμη Γενοκτονία που διέπραξαν οι Τούρκοι που έμεινε κι αυτή ατιμώρητη από τη Διεθνή Κοινότητα. Είχε προηγηθεί η Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και ακολούθησε αυτή των Ποντίων και στη συνέχεια η Μικρασιατική καταστροφή του 1922, με τη σφαγή και τον ξεριζωμό, όσων Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων είχαν απομείνει στην Τουρκία μετά τις σφαγές των προηγούμενων ετών.  

Η Γενοκτονία των Ποντίων, ήταν ενταγμένη στο αρχικό σχέδιο των Οθωμανών, το οποίο ανέλαβαν να ολοκληρώσουν οι Νεότουρκοι Κεμαλιστές εθνικιστές, για εξόντωση των Χριστιανικών πληθυσμών σε ολόκληρη την Τουρκία. 

Σήμερα συμπληρώνονται 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία μένει ατιμώρητη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει, με αποτέλεσμα να αποθρασύνεται και να συνεχίζει ακάθεκτη τις θηριωδίες της, όπως έκανε το 1974 στην Κύπρο. Πρόσφατα στη Συρία και επί σειρά ετών στους Κούρδους, τους οποίους έχει βάλει σκοπό να εξολοθρεύσει μέχρι και τον τελευταίο εντός και εκτός των εδαφών της, όπως έκανε και με όλους εκείνους τους πληθυσμούς που θεωρούσε εχθρούς της μεγάλης ιδέας της επικράτησης του Παντουρκισμού.

Ειδικά σήμερα που η Τουρκία του Ερντογάν, του Τσαβούσογλου και του Ακάρ, βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε εθνικιστικό παραλήρημα και είναι επίκαιρο παρά ποτέ το μήνυμα αυτής της θλιβερής επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων, ότι πρέπει η Τουρκία να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει μέχρι σήμερα, όχι μόνο για να δικαιωθούν τα θύματά της, αλλά κυρίως για να σταματήσει το σχέδιο θανάτου και εξολόθρευσης όσων πληθυσμών θεωρεί ακόμη και σήμερα εχθρούς του Ισλάμ και του σχεδίου αναθεωρητισμού της. 

Οι δυνάμεις της Δύσης, πρέπει να σκεφτούν σοβαρά, έστω και για μια φορά, να τιμωρήσουν αυτούς τους εγκληματίες και να τους βάλουν φρένο στα δολοφονικά σχέδια που απεργάζονται εδώ και καιρό για τον Τουρκικό επεκτατισμό, τα οποία πάντα συνοδεύονται από χιλιάδες αθώα θύματα.

Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη μνήμη των θυμάτων στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», από την Παμποτνιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων και ομιλία από τον πρόεδρό της κ. Γιώργο Βαρυθιμιάδη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιά και εκπροσώπων των δήμων Πειραιά και Κερατσινίου. 

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ακούστηκε η Ωδή στον Άγνωστο Στρατιώτη «Αητέντς επαραπέτανεν», από την αφηγήτρια Άννα Καλαϊτζόγλου στο κείμενο «Χριστός Ανέστη» του Ηλία Υφαντίδη, υπό τους ήχους της λύρας του Ηλία Υφαντίδη και των κρουστών του Παναγιώτη Κοπαλίδη. 

Στο τέλος της εκδήλωσης χόρεψαν Πυρρίχιο οι Πυρριχιστές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. με συντονιστή τον κ. Όμηρο Παχατουρίδη.  

 

About Post Author

Krikor Tsakitzian

Δημοσιογράφος

You May Also Like

More From Author