Του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Για μια εβδομάδα, μας τάραξαν όλοι τους στις φωτογραφίες με την προετοιμασία και την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, που άστοχα βάφτισαν «ΕΛΠΙΔΑ».

Όμως όταν έφτασε η ώρα της κρίσης και της ανάληψης ευθυνών, ο βασιλιάς ήταν γυμνός.

Έχασαν τ΄αυγά και τα καλάθια. Δεν ήξερε η αριστερά τους τι ποιούσε η δεξιά τους. Αλλού η Πολιτική Προστασία, αλλού η Περιφέρεια, αλλού η Αττική Οδός κι αλλού αντ’ αλλού η κυβέρνηση.

Εγκλωβισμένοι σε αυτό το μπάχαλο βρέθηκαν οι πολίτες της Αττικής. Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό για ατέλειωτες ώρες, με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους.

Στους άλλους κεντρικούς άξονες της Αθήνας, χάθηκε μια μια ανθρώπινη ζωή και συγκεκριμένα στην Κατεχάκη, εξαιτίας της πολύωρης ταλαιπωρίας στα χιόνια.

Σιγή ιχθύος για το ποιός έχει την ευθύνη γι’ αυτή την τραγωδία, όπως και για την ταλαιπωρία των χιλιάδων οδηγών.

Όπως κάνουν πάντα όλοι οι δειλοί, κρύφτηκαν οι υπεύθυνοι κι άρχισαν να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Τελικά η Γιαδικιάρογλου θα φταίει και σ’ αυτή την περίπτωση κι όχι η ανικανότητά τους να χειριστούν με σοβαρότητα, τουλάχιστον μια κρίση σ’ αυτή τη χώρα.

Σκεφτείτε λόγω έλλειψης σοβαρών ανδρών που θα μπορούσαν να διαχειριστούν με υπευθυνότητα μια κρίση, αναγκαστήκαμε να ψωνίσουμε από το εξωτερικό και κυριολεκτικά ψωνίσαμε από σβέρκο.

Μας είπε ο εισαγόμενος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης το αμίμητο, «Μπορέσαμε και κρατήσαμε τη χώρα λειτουργική», όταν είχαν εγκλωβιστεί χιλιάδες οδηγοί σε Κατεχάκη, Μεσογείων και Αττική Οδό για ατέλειωτες ώρες. Όταν είχαν βυθιστεί στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά και οι ιδιοκτήτες τους πάλευαν με το ψύχος.

Μέχρι και η Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά από τη βουλή και η Αμαλίας στο Σύνταγμα έκλεισαν. Δεν κατάφεραν ούτε τον κεντρικότερο δρόμο της πρωτεύουσαν να κρατήσουν ανοιχτό.

Ακόμα και η ντροπή ντράπηκε κι αυτοί ακόμα δεν είπαν μια συγγνώμη, εκτός από εκείνη την άθλια ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Αττικής Οδού.

Το επιτελικό κράτος έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπήρξε κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα δυόμιση χρόνια που κυβερνά και να μην απέτυχε.

Εν τω μεταξύ, ο κόσμος είναι λες και βρίσκεται στα χαρακώματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ ο πρωθυπουργός είναι εξαφανισμένος. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Σε άλλες περιπτώσεις μας τάραζε στα διαγγέλματα, ακόμα και για ψύλλου πήδημα.

Ώρα είναι να μας σερβίρουν καμιά νέα δημοσκόπηση και να μας εμφανίζουν τη δημοφιλία της κυβέρνησης και του εξαφανισμένου πρωθυπουργού να είναι στα ύψη. Τότε είναι που θα πρέπει να τους πάρουμε με τα σκουπόξυλα κι αυτούς που τις κάνουν κι αυτούς που τις παραγγέλνουν.

Τα πράγματα όμως, δείχνουν πως είναι πολύ σοβαρά. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων. Με δεδομένο ότι, από δω και πέρα θα έχουμε συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μπορεί η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται με ανύπαρκτη Πολιτική Προστασία και να αναλαμβάνουν συνεχώς τη διαχείρισή της άνθρωποι άσχετοι με το αντικείμενο, που στόχο έχουν μόνο τη φιγούρα και την πολιτική τους ανέλιξη. Χρειαζόμαστε στον τομέα αυτό, ανθρώπους με εμπειρία, ικανότητα και αποφασιστικότητα.

Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που επιλέγουμε όλους εκείνους που μας εκπροσωπούν και που καλούνται να υπηρετήσουν τον τόπο. Πρέπει να επιλέξουμε εκείνους που βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τα συμφέροντά τους. Πρέπει να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων, τους ξεγάνωτους τενεκέδες που έχουμε βάλει στη ζωή μας.

About Post Author

Krikor Tsakitzian

Δημοσιογράφος

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours