του Κρικόρ Τσακιτζιάν

Πληρώσαμε χρυσάφι ένα αεροπλάνο, που δοκιμάσαμε και στο παρελθόν και το είχαμε απορρίψει ως ακατάλληλο.
Δεν πρόλαβε να έρθει και παρουσίασε βλάβη και καθηλώθηκε στο έδαφος έως ότου έρθει από τη Ρωσία ανταλλακτικό για να επιδιορθωθεί η βλάβη του.

Το ρωσικό αεριωθούμενο πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200 που παρέλαβε η χώρα μας στις 30 Ιουνίου δεν κάνει για το ανάγλυφο της Ελλάδας. Αυτό λένε οι ειδικοί.

Είχε δοκιμαστεί σε επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης το 2007 και κρίθηκε ακατάλληλο, όπως μας είπε ο αντιστράτηγος-υπαρχηγός Π.Σ. ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης. 

Ο έμπειρος πρώην ανώτατος αξιωματικός μάς αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος νοικιάστηκε τη φετινή περίοδο σε πολύ υψηλό κόστος, 3,8 εκατ. ευρώ για τέσσερις μήνες, και μάλιστα οι όροι που έθεσαν οι Ρώσοι ήταν να προκαταβάλουμε το 50% της τιμής και τα υπόλοιπα να τα πληρώνουμε κάθε μήνα που θα επιχειρεί.

Μάλιστα, ενώ πήγαμε, όπως μας είπε ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, να κάνουμε χρήση του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με τη Ρωσία από το 2010 και να το πάρουμε δωρεάν, αφενός το πληρώσαμε πανάκριβα, αφετέρου δεν καταφέραμε να θέσουμε καμία ποινική ρήτρα σε περίπτωση που δεν επιχειρήσει όπου το χρειαστούμε, για οποιονδήποτε λόγο.

Βάσει της συμφωνίας έπρεπε να παραδοθεί την Παρασκευή 18 Ιουνίου, αλλά ήταν χαλασμένο και γι’ αυτό παραδόθηκε 12 μέρες αργότερα.

Ο πρώην ανώτατος αξιωματικός εξήγησε ότι πρόκειται για αεριωθούμενο πτητικό μέσο, το οποίο τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και πετάει σε μεγάλο ύψος, γι’ αυτό και επιχειρεί από ψηλά.

Με την ταχύτητα που αναπτύσσει και το ύψος από το οποίο ρίχνει το νερό, από τους 12 τόνους που μπορεί να μεταφέρει, στην εστία της φωτιάς δεν φτάνει ούτε ο ένας, γιατί στο μεσοδιάστημα γίνεται ψιχάλες και χάνεται.

«Είναι ένα αεροσκάφος ιδανικό για τις ρωσικές στέπες και όχι για το ανάγλυφο της Ελλάδας», δήλωσε κατηγορηματικά. Για τους παραπάνω λόγους είχε απορριφθεί στις δοκιμές που του έγιναν το 2007.

Δεν πρόλαβε να έρθει στη χώρα μας το Beriev- 200 και παρουσίασε ξανά νέα βλάβη, με αποτέλεσμα να καθηλωθεί στην Ελευσίνα.

Οι τεχνικοί περιμένουν να καταφθάσει ανταλλακτικό από τη Ρωσία, για να επιδιορθώσουν τη βλάβη.

Εν τω μεταξύ το ότι δεν μπορεί να επιχειρήσει υπαιτιότητα των Ρώσων, δεν έχει καμία επιβάρυνση για την προμηθεύτρια εταιρεία, αφού όπως αναφέραμε παραπάνω δεν έχουν τεθεί ποινικές ρήτρες.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν νοικιάσαμε –και πάλι από τη Ρωσία– το μεγάλο ελικόπτερο Scorpions με το καλάθι των 12 τόνων που κουβαλάει, εφόσον έχει διαπιστωθεί τόσα χρόνια που το χρησιμοποιούμε ότι είναι μέσο αξιόπιστο και αποτελεσματικό, αφού ρίχνει το μέγιστο της ποσότητας του νερού που μεταφέρει πάνω στην εστία, από μικρό ύψος και με χαμηλή ταχύτητα.

Αυτά μένει κάποια στιγμή να τα απαντήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για να γνωρίζουμε κι εμείς γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές.

About Post Author

Krikor Tsakitzian

Δημοσιογράφος

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours