Ο γιαλός είναι στραβός… εμείς καλά αρμενίζουμε!!!

Του Παύλου Παπαδάτου

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα EFFIS, το 2023, έως και τις 20 Αυγούστου, είχαν καεί στη χώρα μας 1.448 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 930 τ.χ. αφορούν στον Έβρο που χάρη των σημερινών βροχών αποφεύχθηκε  η ολική καταστροφή.  Σύμφωνα μάλιστα με την ευρωπαϊκή επιτροπή, η καταστροφή στον Έβρο αποτελεί τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που συνέβη ποτέ στην Ευρώπη. Τα τρία τελευταία χρόνια κάηκαν συνολικά τα 3% της συνολικής έκτασης της χώρας μας, πράγμα που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ!

Συγχρόνως, δεκάδες άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή και αγνοούνται, χιλιάδες αιγοπρόβατα απανθρακώθηκαν, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας έχασαν τα σπίτια τους, βιοτεχνίες καταστράφηκαν, εκκλησίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, σπάνια πανίδα εξαφανίστηκε και οι ξενοδόχοι των κατεστραμμένων περιοχών κλαίνε τη μοίρα τους.

Με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς, το κόστος του κάθε στρέμματος που καίγεται κοστίζει στην οικονομία της χώρας 650-1.000 ευρώ. Δηλαδή το συνολικό κόστος κυμαίνεται μεταξύ 2-3 δισ. ευρώ. Σε αυτό δεν υπολογίζεται το “κόστος” των ανθρώπινων ζωών, των επιπτώσεων στην υγεία μας και φυσικά το κόστος καταπολέμησης του διοξειδίου του άνθρακα, που ανέρχεται σε 1.000 ευρώ. Φυσικά, ο διεθνής διασυρμός της χώρας μας είναι πρωτόγνωρος, κυρίως μετά την πυρκαγιά στο στρατόπεδο της Αγχιάλου και την ανατίναξη όλων των πυρομαχικών, προς τέρψη των Τούρκων που ακόμη θα γελάνε μαζί μας. (Με τέτοια μυαλά, τι να σου κάνουν τα Rafale…). Δυστυχώς, μάθημα από τις καταστροφικές φωτιές του 2021 δεν πήραμε. Αντί να σοβαρευτούμε και να οργανωθούμε, ρίχνουμε πάλι σχεδόν όλο το φταίξιμο στην κλιματική κρίση, λες και αυτή επέλεξε να πλήξει μόνο την Ελλάδα. Για όλα ευθύνονται οι πυρομανείς, οι λαθρομετανάστες, οι πράκτορες, η κλιματική αλλαγή και πάει λέγοντας. Καμία ευθύνη στο επιτελικό μας κράτος, καμία ευθύνη στην ανεπαρκή – αν όχι ανύπαρκτη – πρόληψη, καμία ευθύνη στον μη εκσυγχρονισμό των πυροσβεστικών μέσων και καμία ευθύνη στην, ως αποδεικνύεται, ελλιπέστατη στρατηγική αντιμετώπισης ακόμη και ήπιων καιρικών φαινομένων, όπως έγινε με την ευτράπελη αντιμετώπιση του χιονιά του 2021 που περιλάμβανε έως και κλείσιμο της Αττικής οδού!Εξ άλλου και στα τραίνα τα πάντα λειτουργούσαν τέλεια. Ο μόνος υπεύθυνος για την τραγωδία των Τεμπών ήταν ο σταθμάρχης. Αυτό το επικύρωσε και ο λαός με την επανεκλογή στις Σέρρες του Κώστα Καραμανλή!

Δυστυχώς, όπου και να κοιτάξεις βλέπεις γύρω σου ένα μίζερο, ξεχαρβαλωμένο κράτος. 200 Κροάτες χούλιγκαν διασχίζουν όλη τη χώρα και η ανεπαρκέστατη αστυνομία τους χάνει, και όταν τους βρίσκει τους παρακολουθεί διακριτικά (!) και τώρα ψάχνει τον δολοφόνο του Μιχάλη. Μόνο που ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Μιχάλη είναι η ανικανότητα των επικεφαλής της ίδιας της αστυνομίας. Είναι ξεκάθαρο πως αν συνεχίσουμε να βαυκαλιζόμαστε ότι έχουμε επιτελικό κράτος, ποτέ μας δεν πρόκειται να αποκτήσουμε όχι επιτελικό κράτος, αλλά ούτε καν ένα υποτυπωδώς έστω οργανωμένο κράτος.

Σημείωση

Πιστεύω ότι ως χώρα έχουμε χιλιάδες λόγους να κάνουμε την Αλβανία δικό μας  “προτεκτοράτο”. Σε τι απέβλεπε λοιπόν η πρόσκληση των ηγετών των Βαλκανικών χωρών αποκλείοντας τον ηγέτη της Αλβανίας, αλλά προσκαλώντας τον μη βαλκάνιο Ζελένσκι; Η μόνη εξήγηση που έχω: Κάποιοι μας ωθούν να στείλουμε την Αλβανία στην αγκαλιά της Τουρκίας, τη στιγμή μάλιστα που οι Τούρκοι βρίσκονται σε συνομιλίες με την Αλβανία για να κάνουν στρατιωτική βάση στην Αυλώνα. Τελικά, ως φαίνεται, για κάποιους ο γιαλός είναι στραβός…αλλά αυτοί καλά αρμενίζουν.  

Κύριε Γεραπετρίτη,

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και όχι λήθης.

Έως και τις 5 Σεπτεμβρίου του 1955 ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη 100 χιλιάδες Έλληνες. Με το πογκρόμ που έκανε,  ο καθοδηγούμενος από την τουρκική κυβέρνηση, όχλος κατέστρεψε και ξερίζωσε, κάθε ελληνικό στοιχείο. Σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου, ο Κύριος Γεραπετρίτης έχει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών… Ε, όχι συνάντηση σήμερα με τους Τούρκους κύριε Γεραπετρίτη. 

* Ο  Παύλος Παπαδάτος είναι Επικοινωνιολόγος – Οικονομολόγος

About Post Author