IV- (Led Zeppelin)- Η αποθέωση του συμβολικού μυστικισμού των 60s

του Λουκά Αναπλιώτη

Αυτή την εβδομάδα του 1971 κυκλοφορεί το τέταρτο, καλύτερο και πιο εμπορικό άλμπουμ των Ιεραρχών της Παγκόσμιας Hard Rock μουσικής.

Οι Βρετανοί Led Zeppelin, έχοντας κατακτήσει ήδη όλο τον κόσμο με τα προηγούμενα τρία άλμπουμ τους, προσπάθησαν και κατάφεραν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, με ότι πιο ριζοσπαστικό είχε ακουστεί μέχρι τότε, δίνοντας μια νέα πνοή στο είδος που υπηρετούν.

Οι καινοτομίες ξεκίνησαν από το artwork κιόλας του δίσκου, ο οποίος δεν είχε επίσημο τίτλο ούτε λίστα με τους τίτλους των τραγουδιών, ενώ πάνω σε αυτόν τα πάντα αναφέρονταν με σύμβολα, ακόμα και τα ονόματα των μελών του συγκροτήματος.

Θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να τονίσουν και να υποστηρίξουν όλον τον μυστικισμό που χαρακτήριζε την μουσική και τους στίχους τους. Κορωνίδα του άλμπουμ είναι φυσικά το περίφημο Stairway to Heaven που εξελίχθηκε με τα χρόνια ως το πιο γνωστό και αγαπημένο τραγούδι τους στο ευρύ κοινό.

Η απίστευτη δημοτικότητα του τραγουδιού όμως είναι κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον συν-δημιουργό του Jimmy Page, ο οποίος έχει δηλώσει ότι έχει φτάσει στο σημείο να μην θέλει να το παίζει στις συναυλίες τους γιατί έχει γίνει λαϊκό ανάγνωσμα !

About Post Author