Do They Know It’s Christmas (Band Aid)- Η-φιλανθρωπική-Ισχύς Εν τη Ενώσει

του Λουκά Αναπλιώτη

Αυτή την εβδομάδα του 1984 κυκλοφορεί και ανεβαίνει αμέσως στην πρώτη θέση των Βρετανικών Charts το πρώτο «φιλανθρωπικό» single στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής.

Η σύλληψη του Do They Know It’s Christmas ξεκίνησε από την σκέψη του Bob Geldof και του Midge Ure να γράψουν ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι για να βοηθήσουν οικονομικά τα παιδιά της Αιθιοπίας που υπέφεραν από τον λοιμό που βασάνιζε την χώρα εκείνη την χρονιά.

Σε αυτή την προσπάθεια ζήτησαν βοήθεια από όλη σχεδόν την αφρόκρεμα των Βρετανών καλλιτεχνών της εποχής.

Σε 24 μόλις ώρες κατάφεραν να μαζέψουν στο στούντιο του Trevor Horn μια μέρα του Νοεμβρίου 40 τραγουδιστές και μουσικούς. Το κουπλέ του τραγουδιού ερμήνευσαν οι Paul Young, Boy George, George Michael, Simon Le Bon, Sting και Bono ενώ στο ρεφραίν και τις γέφυρες έμπαιναν εναλλάξ όλοι οι υπόλοιποι καλλιτέχνες.

Η μεγάλη επιτυχία αυτής της προσπάθειας ήταν το ότι ο Geldof και ο Ure κατάφεραν να φέρουν μαζί ορισμένους τραγουδιστές που είχαν μεγάλες έχθρες μεταξύ τους τις οποίες παραμέρισαν «για καλό σκοπό».

Τελικά το single πούλησε πάνω από 4 εκατομμύρια αντίτυπα κι έγινε το πιο εμπορικό τραγούδι των Βρετανικών charts μέχρι το 1997 όταν ένα άλλο φιλανθρωπικό single,το Candle In The Wind του Elton John, κατάφερε να το ξεπεράσει με σχεδόν διπλάσιες πωλήσεις. 

About Post Author