Abba (Waterloo)- Η «Γένεσις» της Ευρωπαϊκής Ποπ Μουσικής

του Λουκά Αναπλιώτη

Αυτή την εβδομάδα του 1974 ανεβαίνει στο νούμερο ένα των Βρετανικών singles το τραγούδι που κέρδισε την Eurovision εκείνης της χρονιάς και εκτόξευσε τους Σουηδούς ABBA στην κορυφή της παγκόσμιας μουσικής.

Το «Waterloo» γράφτηκε το 1973 από τους Κυρίους του συγκροτήματος Bjorn Ulvaeus και Benny Andersson αλλά με τον αρχικό τίτλο «Honey Pie» ο οποίος κρίθηκε «αστείος» και άλλαξε σχεδόν αμέσως.

Στον διαγωνισμό νίκησαν με σχετική ευκολία και κόντρα στις προβλέψεις που ήθελαν την εκπρόσωπο της Βρετανίας Olivia Newton John να κάνει περίπατο.

Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε που η Βρετανική επιτροπή δεν του έδωσε ούτε ένα βαθμό.

Τα εκατομμύρια που πούλησε αυτό το single αλλά και όλα τα επόμενά τους, άνοιξαν τον δρόμο όχι μόνο για την λαμπρή καριέρα του Σουηδικού συγκροτήματος αλλά και για πολλούς άλλους Σκανδιναβούς κυρίως αλλά και γενικά Ευρωπαίους ποπ καλλιτέχνες που δημιούργησαν με τα χρόνια την δικιά τους σχολή στην παγκόσμια μουσική.

Σήμερα μάλιστα η τότε άγνωστη -μουσικά- Σουηδία θεωρείται στατιστικά από τις πιο παραγωγικές χώρες στην μουσική βιομηχανία με εκατοντάδες καλλιτέχνες της να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

About Post Author