Η ιστορία του ”Don’t Talk To Strangers” του Rick Springfield

του Κωνσταντίνου Παυλικιάνη

Το «Don’t Talk To Strangers» περιλαμβάνεται στον δίσκο «Success Hasn’t Spoiled Me Yet», που κυκλοφόρησε το 1982.

Πρόκειται για ένα δυναμικό pop τραγούδι, το οποίο έγραψε ο Αυστραλός μουσικός Rick Springfield για την τότε κοπέλα του (και μετέπειτα σύζυγό του) Barbara Porter, για την οποία ανησυχούσε ότι έμπλεκε με άλλον κόσμο όταν ήταν χώρια.

Η φράση «μη μιλάς σε ξένους» είναι κάτι που συχνά λένε στα παιδιά προκειμένου να κρατηθούν μακριά από τυχόν προβλήματα.

Στην εκπομπή «Behind The Music» του VH1, ο Rick Springfield είπε ότι έγραψε αυτό το τραγούδι την εποχή που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τα γυρίσματα της σειράς «Γενικό Νοσοκομείο» (General Hospital) και δίνοντας συναυλίες τα σαββατοκύριακα. 

Rick Springfield: Το τραγούδι «Don’t Talk To Strangers» ήταν για την κοπέλα μου που σήμερα είναι η σύζυγός μου. Ήμουν κακό αγόρι στις περιοδείες, πηδούσα τη μία και την άλλη και φοβόμουν ότι έκανε το ίδιο πράγμα όταν ήμουν μακριά. Ήταν, λοιπόν, η παράνοιά μου γι’ αυτήν: πηδιέμαι με άλλες, αλλά μην κάνεις το ίδιο πράγμα γιατί πραγματικά θα με νευριάσει. (γέλια) Το ξέρω. Έτσι ήμουν. Το παραδέχομαι. Το κατάλαβα. Οι μουσικοί πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να βγαίνουν έξω και να εξαπλώνουν τον σπόρο τους -αν μπορώ να το πω καθαρά. Ήμουν νέος κι αυτό ήταν απλά ένα μέρος της φήμης. Και η σύζυγός μου ήταν αυτή που με ξύπνησε στην πραγματικότητα ότι ίσως δεν ήταν το καλύτερο μάθημα που θα έπαιρνα αν ήθελα να έχω μία σχέση που θα διαρκούσε περισσότερο από 3 μήνες. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ήμουν λιγάκι αθώος. Είναι μικρότερη από μένα, αλλά νομίζω ότι με πολλούς τρόπους είναι μεγαλύτερη από μένα. Και σίγουρα είναι πολύ πιο ταλαντούχα στο θέμα των σχέσεων απ’ ό,τι ήμουν εγώ. Ποτέ δεν είχα τον γάμο στο ραντάρ μέχρι που γνώρισα τη Barbara. Αυτή είναι ο λόγος που είμαι ακόμα ζωντανός. Όμως τότε, φοβόμουν ότι γαμιόταν αριστερά-δεξιά γιατί κι εγώ έκανα το ίδιο πράγμα.     

Το τραγούδι περιλαμβάνει τους γαλλικούς στίχους «Fais l’amour avec moi» («κάνε έρωτα μαζί μου»), «Viens dormir, mon amour» («Έλα να κοιμηθείς, αγάπη μου») και «Je t’aime donne moi ton coeur se soir» («Σ’ αγαπώ, δως μου την καρδιά σου απόψε»).  Η δε μουσική βασίστηκε σ’ ένα παλαιότερο τραγούδι του Springfield, με τίτλο «Spanish Eyes», που είχε κυκλοφορήσει το 1978.

Αποτέλεσμα εικόνας για don't talk to strangers rick springfield

Το «Don’t Talk To Strangers» ηχογραφήθηκε το 1981, με παραγωγό τον Keith Olsen, και κυκλοφόρησε σε single τον Μάρτιο του 1982.

Το τραγούδι έφτασε στο Νο 2 των Η.Π.Α. μένοντας πίσω από το «Ebony And Ivory» των Paul McCartney και Stevie Wonder. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία του Rick Springfield στις Η.Π.Α. μετά το «Jessie’s Girl» (1981), το οποίο είχε ανέβει στο Νο 1. Το «Don’t Talk To Strangers» έφτασε επίσης στο Νο 3 του Καναδά, Νο 10 στην Αυστραλία και Νο 19 στη Νότια Αφρική.

Για την ερμηνεία του σ’ αυτό το υποτιμημένο, αλλά ενοχλητικό διαμαντάκι, ο Rick Springfield ήταν υποψήφιος το 1983 για βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Male Pop Vocal Performance.

Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού σκηνοθέτησε ο Paul Justman. Ο Rick Springfield θα μπορούσε να στηθεί πίσω από ένα μικρόφωνο, να παίξει την κιθάρα του και να συγχρονίσει τα χείλη του υποδυόμενος ότι τραγουδά, αλλά δεν το έκανε και έτσι έχουμε ένα βίντεο που απεικονίζει πόσο ζηλιάρης και ανασφαλής είναι στη σκέψη ότι μπορεί να χάσει την αγάπη του. 

Στην αρχή του βίντεο, βλέπουμε μία γυναίκα να περπατά κατά μήκος ενός σκοτεινού δρόμου κι αυτός να είναι λίγα βήματα πίσω της και να την ακολουθεί. Την βλέπει να μπαίνει στο αυτοκίνητο ενός άνδρα και τρέχει από πίσω τους αλλά δεν τους προλαβαίνει. Ο Rick την ακολουθεί παντού και κρυμμένος στις σκιές δεν γίνεται αντιληπτός από την κοπέλα παρά μόνο στο τέλος. 

Ο Rick Springfield εμφανίζεται στο βίντεο με μαύρη στολή αλεξιπτωτιστή, με φερμουάρ μπροστά και διάφορα άλλα κίτρινα φερμουάρ. Φοράει επίσης λευκά πάνινα παπούτσια Converse.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο, βλέπουμε επίσης τον Rick να στέκεται ή να κάθεται πάνω σ’ ένα περιπολικό. Σε ένα σημείο, ανοίγει τα σκέλη του ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα, βάζοντας από ένα πόδι σε κάθε αυτοκίνητο, ενώ κάποια στιγμή βλέπουμε το πρόσωπό του να τίθεται υπεράνω της πόλης. 

Ενδιαφέροντα είναι και μερικά από τα οπτικά εφέ του βίντεο. Σε μία σκηνή το κορίτσι μιλάει με τον «άλλο» στο τηλέφωνο και στη συνέχεια ο Rick ανάβει ένα σπίρτο, το πετάει, και το τηλέφωνο (ναι, ένα από τα παλιά τηλέφωνα με τα καντράν) αρπάζει φωτιά. 

Σε άλλη σκηνή του βίντεο, ο Rick ακολουθεί την κοπέλα σ’ ένα εστιατόριο όπου εκείνη έχει ραντεβού με κάποιον τύπο. Εκείνος της ζητά κι άλλο κρασί αλλά βλέπουμε τον Rick κάτω από το τραπέζι να βάζει το χέρι του στο πόδι της κι εκείνη να χαστουκίζει τον άλλον και να αναποδογυρίζει το τραπέζι, νομίζοντας πως το ραντεβού της το… παρατράβηξε. Μάλιστα ακριβώς πριν αναποδογυρίσει το τραπέζι η κοπέλα, ο Rick έχει ένα χαμόγελο ικανοποίησης στο πρόσωπό του σαν να ήξερε ότι μόλις κατέστρεψε το ραντεβού. Το πλάνο με το χαμόγελό του είναι τόσο γρήγορο που σχεδόν δεν φαίνεται. 

Στη συνέχεια, βλέπουμε τον Rick και ολόκληρη τη μπάντα έξω από ένα μοτέλ, περιπολικά παντού, κόκκινα και μπλε φώτα να αναβοσβήνουν, και ο Rick να τραγουδά από το ράδιο του περιπολικού (σαν να δίνει αναφορά γι’ αυτά που συμβαίνουν). Το κορίτσι του Rick και ο… «Don Juan» μπαίνουν σ’ ένα δωμάτιο του μοτέλ. Ο Rick κρύβεται στη σκιά και παρακολουθεί από το παράθυρο την… ακατάλληλη σκηνή. Ο άγνωστος άνδρας ανάβει το τσιγάρο του. Αυτή ξαπλώνει στο κρεβάτι, βγάζει τις γόβες της και, την ώρα που ακούγονται οι γαλλικοί στίχοι, πέφτει στο κρεβάτι και ο άγνωστος. Ο Rick δεν πιστεύει στα μάτια του και, εν τέλει, δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Έτσι, κάνει αυτό που θα έκανε κάθε κανονικός ζηλότυπος άνδρας. Πηδάει από το παράθυρο μέσα στο δωμάτιο, τα θρυμματισμένα γυαλιά πετάγονται παντού και χαλάει το μικρό πάρτι του ζευγαριού. Στη συνέχεια, βλέπουμε τη μπάντα να παίζει ανάμεσα στα περιπολικά και το κορίτσι του Rick να περπατάει ανάμεσά τους με τη βαλίτσα στο χέρι. Μπορεί κανείς να περίμενε ότι αυτή θα σταματούσε και θα τον αντιμετώπιζε για τις ζηλότυπες κινήσεις του. Ωστόσο, εκείνη τον προσπερνά και γυρίζει το κεφάλι της ρίχνοντας στον Rick ένα βλέμμα ουδέτερο και ανέκφραστο. Στο τέλος, ο Rick παίρνει την κιθάρα του και απομακρύνεται από τη μπάντα.

Ο Rick Springfield χρησιμοποιεί το τραγούδι στις συναυλίες του μεγιστοποιώντας τη συμμετοχή του κοινού, ζητώντας απ’ όλους, από τους φρουρούς ασφαλείας μέχρι τα μικρά παιδιά, να τραγουδούν το ρεφρέν «Don’t Talk To Strangers».

Το «Don’t Talk To Strangers» περιλαμβάνεται στα video games Rock Band 3, Rock Band 4 και Rock Band Blitz.

Άλλες εκτελέσεις:

  • Linda Fratianne (1982, στον δίσκο «Tune Up With The Hits»).
  • Jonathan Coulton (Νοέμβριος 2006, στο άλμπουμ «Thing-A-Week Two». Ο Jonathan Coulton έπαιξε για πρώτη φορά το τραγούδι κατά τη διάρκεια μίας διάλεξης του John Hodgman, όπου ο Coulton ήταν ο μουσικός διευθυντής. Στη συνέχεια αποφάσισε να «φρεσκάρει» την ενορχήστρωση).
  • Twinkle Twinkle Little Rock Star (Ιούνιος 2009, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Lullaby Versions Of Rick Springfield»).
  • Yoga Pop Ups (Νοέμβριος 2009, ορχηστρική εκτέλεση στο άλμπουμ «Yoga To Rick Springfield»).
  • Music Box Mania (2014, στο άλμπουμ «Music Box Tribute To Rick Springfield»).
  • Hob The Troll (Απρίλιος 2021, στο άλμπουμ «50.000.000 Hob Fans Can’t Be Found»).

Οι στίχοι:

When you were just a young girl and still in school
How come you never learned the golden rule
Don’t talk to strange men, don’t be a fool
I’m hearing stories, I don’t think that’s cool

Why don’t you tell me, someone is loving you
‘Cause you’re my girl, some say it’s no longer true
You’re seeing some slick continental dude
I’m begging you, please

Don’t talk to strangers, baby don’t you talk
Don’t talk to strangers, you know he’ll only use you up
Don’t talk, don’t talk, don’t talk,
Don’t talk, don’t talk to him
Nobody, talk, nobody ever told you, don’t talk

Now tell me, how’s life in the big city
I hear the competition’s tough, baby that’s a pity
And every man’s an actor, every girl is pretty
I don’t like what’s getting back to me

Now who’s this, don Juan I’ve been hearing of
Love hurts when only one’s in love
Did you fall at first sight or did you need a shove
I’m begging you, please

(Chorus)

Fais l’amour avec moi
What’s he saying baby
Viens dormir, mon amour (come to sleep my love)
I asked you not to talk to him
Je t’aime donne moi ton coeur ce soir (I like you to give me your heart this night)
I’m begging you

(Chorus)

Don’t talk to strangers, baby don’t you talk
Don’t talk to strangers, you know he’ll only use you up
Don’t talk to strangers, baby don’t you,
Baby don’t you talk,
Don’t talk to strangers

About Post Author