Ο θρυλικός παραγωγός δίσκων και επικεφαλής της εταιρείας Creed Taylor πέθανε σε ηλικία 93 ετών στις 22 Αυγούστου. Ήταν πολύ γνωστός για τη θεμελιώδη δουλειά του στις Impulse!, Verve και A&M Records, αλλά κυρίως για την ίδρυση της Creed Taylor International — επίσης γνωστή ως CTI Records — το 1970 Μέσω της δισκογραφικής του εταιρείας, ο Taylor καθοδήγησε μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα της τζαζ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 στην ηχογράφηση πολλών κυκλοφοριών με τεράστιες πωλήσεις, ελέγχοντας απότομα κάθε πτυχή των έργων της CTI. Συνεργάστηκε στενά με τον μηχανικό Rudy Van Gelder και τον φωτογράφο Pete Turner για να κάνει τα άλμπουμ του ομοιόμορφα σε ήχο και εμφάνιση. Ο Taylor δεν σταμάτησε εκεί, ιδρύοντας την ετικέτα Kudu με μεγαλύτερη επιρροή από την R&B ως θυγατρική της CTI.

Στην εποχή του, το CTI κυκλοφόρησε άλμπουμ των Airto, Allan Holdsworth, Bob James, David Matthews, Deodato, Don Sebesky, Esther Phillips, Fats Theus, Freddie Hubbard, Gabor Szabo, George Benson, Grover Washington Jr., Hank Crawford, Hubert Laws. , Idris Muhammed, Milt Jackson, Joe Farrell, Kenny Burrell, Lalo Schifrin, Randy Weston, Ron Carter, Stanley Turrentine και άλλοι. Η δισκογραφική είναι ορόσημο στο jazz-fusion που επηρεάζεται από τη funk.

Ο Taylor ήταν ειδικός στη συναρμολόγηση παικτών για αυτές τις κυκλοφορίες. Σε συνέντευξη από το περιοδικό Wax Poetics το 2009, ο Taylor περιέγραψε τις μεθόδους του: «Λοιπόν, κοίτα, είναι σαν μάνατζερ του μπέιζμπολ», είπε. «Είναι μια διαφορετική αισθητική. Αλλά είναι παρόμοιο».

Δυστυχώς, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, το CTI αναδιπλώθηκε αφού είχε υπερεπεκταθεί στη διανομή. Ωστόσο, η κληρονομιά του, και του Taylor, φαίνεται μεγάλη στην τζαζ.

About Post Author

You May Also Like

More From Author