Ο Νίκος Θεοδωράκης απαντάει στην σιωπή της Μαργαρίτας με το νέο τραγούδι «Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας»

Μπορεί τις ημέρες θανάτου του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη να δημιουργήθηκε μείζον ζήτημα για το αν πρέπει ο Νίκος να φέρει και το όνομα «Θεοδωράκης», ωστόσο η πλευρά της κόρης του Μίκη δεν βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες για την εκδίκαση της απόφασης, μιας και επήλθε πλήρης ανατροπή στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Μαργαρίτα κατά του Νίκου Θεοδωράκη, καθώς απορρίφθηκε τελικά από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Νίκος Θεοδωράκης ερμήνευσε το ποίημα του ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλου μελοποιημένο από τη συνθέτιδα Ζωή Τηγανούρια και γεννήθηκε η μελωδική μπαλάντα «Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας» στο οποίο συμμετέχει η γνωστή Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Πρόκειται για μια κατάθεση ψυχής των συμμετεχόντων, αφιερωμένο στον Οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είναι ο Αρχιέλληνας και «Πατέρας» όλων μας.

Αφορμή για το τραγούδι στάθηκε η καλλιτεχνική ανάγκη να τιμηθεί ο κορυφαίος δημιουργός που έφυγε από κοντά μας, περνώντας πλέον στην αθανασία..

https://youtu.be/E98m6etiqjI

Στίχοι:

Έβαλες φωτιά στα όνειρά μας

Κι άναψες στο μέλλον πυρκαγιά

Άνοιξες  λαχτάρα στην καρδιά μας

Για να στήσουμε και πάλι απ’ τα παλιά

Μια πατρίδα ιδανική για τα παιδιά μας

Μιαν Ελλάδα πιο καινούργια, πιο γλυκιά..

(Χορωδία..)

Ναι, πατρίδα ιδανική για τα παιδιά μας 

Μια Ελλάδα απ των Αρχαίων τη μαγιά..

Ο πλανήτης όλος τώρα γονατίζει

Κι ορφανεύει στη βαθιά σου τη σιωπή

Τρυφερά με σεβασμό σε χαιρετίζει

Σ’ αγαπήσαν όλοι οι άλλοι οι λαοί

Μα εσένα η ψυχή σου τριγυρίζει

Σε μια Ελλάδα με ανθισμένη προκοπή..

(Χορωδία..)

Ναι, εσένα η ψυχή σου τριγυρίζει

Σε μια Ελλάδα των Αρχαίων δοξαστική..

Ψάχνω λέξη για να βρω, που να χαράζει

Τη ζωή σου την πανάξια κι ακριβή..

Μόνο μια λοιπόν, για πάντα σου ταιριάζει:

ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ, του μέλλοντος γιορτή..

Και μακάρι ν ακουστεί και πέρα ως πέρα,

ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ μου, Μίκη μας, πατέρα..

(Χορωδία..)

Ναι,  μακάρι ν ακουστεί και πέρα ως πέρα,

ΑΡΧΙΕΛΛΗΝΑ μου, Μίκη μας, πατέρα..

Ο Νίκος Θεοδωράκης απαντά στη σιωπή της Μαργαρίτας με το νέο τραγούδι «Μίκης  Αρχιέλληνας Πατέρας»!

Συμμετέχουν: Ζωή Τηγανούρια – ακορντεόν, Θεοδόσης Συκιώτης – κιθάρα, Νίκος Τσαχτσίρης – κόντρα μπάσο, Στέλιος Γενεράλης – τεχνική επεξεργασία

Ηχογράφηση χορωδίας: Βαγγέλης Σαπουνάς/Subwaystudio,

Μίξη/Mastering: Γιώργος Πρινιωτάκης/Artracks Recording Studios.

Το εξώφυλλο είναι δημιουργία της Σοφίας Στουραΐτου.

Ο  Νίκος Θεοδωράκης απαντά στη σιωπή της Μαργαρίτας με το νέο τραγούδι «Μίκης Αρχιέλληνας Πατέρας»!

Ο Νίκος Θεοδωράκης εξηγεί πως ο βασικός λόγος για τον οποίο αποδέχτηκε την πρόταση να ερμηνεύσει το τραγούδι, είναι το γεγονός ότι ανταποκρίνεται σε μία διαχρονική επιθυμία του ίδιου του Μίκη να στηρίζει τους νέους δημιουργούς: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πολύ συνειδητά, είχε κοντά του νέους συνθέτες-συνεργάτες όπως οι Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Ηλίας Ανδριόπουλος, Σπύρος Σαμοίλης, κ.ά. δημιουργώντας την δική του σχολή. Η επαφή μου λοιπόν με τη  Ζωή Τηγανούρια και το εξαιρετικό της ταλέντο στην σύνθεση, σε μία περίοδο που μόλις είχε κυκλοφορήσει ταινία του Hollywood «Tango Shalom» στην οποία υπογράφει τη μουσική, έφερε μπροστά μου όλο αυτό το σκεπτικό του Μίκη. Έτσι δεν γινόταν να αρνηθώ και δέχτηκα με χαρά το κάλεσμα της, για μια πολύμορφη και πολύπτυχη συνεργασία μιας και ήδη έχουμε βρεθεί αρκετές φορές μαζί επί σκηνής, όπως πρόσφατα στην σπουδαία εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ για τη γυναίκα αθλήτρια με αναπηρία, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας μας, ήρθε να εδραιώσει με την ποίηση του ο ευλογημένος Δημήτρης Ιατρόπουλος γράφοντας για τον ένα και μοναδικό Αρχιέλληνα πατέρα όλων μας, τον Πατέρα της Ρωμιοσύνης..»

Η μουσικοσυνθέτης Ζωή Τηγανούρια μας είπε: «Ένιωσα μεγάλη ευθύνη απορρέουσα από τον απέραντο σεβασμό μου στον Αθάνατο Μίκη και την βαθιά μου εκτίμηση στον Ποιητή, που χωρίς δεύτερη κουβέντα με τίμησε με την εμπιστοσύνη του. Μπήκα έτσι στο πιο βαθύ μουσικό ταξίδι δημιουργικής συγκίνησης. Με βοήθησαν σ’ αυτό, τόσο ο Νίκος, που έχει φαίνεται κληρονομήσει απ’ τον μεγάλο του πατέρα, τον αυστηρό δωρικό τρόπο στη συμπεριφορά του αλλά και στην ερμηνεία του, όσο και τα εκπληκτικά  παιδιά της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου, τα ελληνάκια μας, που για τη γενιά τους, δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι..  Έξαλλου με τον Νίκο Θεοδωράκη έχουμε ήδη δρομολογήσει κοινές εμφανίσεις το επόμενο χρονικό διάστημα..»

Ρωτήσαμε τον Ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλο και μας είπε: «Αμέσως μόλις ο Μίκης παρέδωσε το σώμα του στην Ελληνίδα Γη, ένιωσα πως έπρεπε να τον ονομάσουμε οριστικά απέναντι στην Ιστορία. Σ’ αυτό με φύσηξε η 62χρονη, φιλία και συνεργασία μας. Εμπιστεύτηκα αυτό το ριμάτο ποίημα στην Ζωή Τηγανούρια, μοναδική σολίστα και εμπνευσμένη συνθέτιδα, η οποία κιόλας έχει ανοίξει πανιά για παγκόσμια καταξίωση. Tο μελοποίησε εξαιρετικά πάνω σ’ έναν   αμιγώς ελληνικό ρυθμό και με πολλή ευαισθησία το ερμήνευσε ο ίδιος ο γιός του Μίκη, ο Νίκος, και μας γέμισε με δημιουργική χαρά..»

Η ιστορία με τον Νίκο και τη Μαργαρίτα αρχίζει λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, όταν η Μαργαρίτα κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητούσε να μη χρησιμοποιεί ο Νίκος Θεοδωράκης το όνομα του πατέρα της, παρόλο που ο ίδιος εμφανιζόταν ως Νίκος Θεοδωράκης και ο ίδιος ο Μίκης αρκετές φορές είχε εξάρει το έργο που τελεί για τον ίδιο και τη μουσική του, καθώς ο Νίκος  έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια το Μikis Radio μέσω του οποίου προβάλλει το παγκοσμίως γνωστό –αλλά εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα- έργο του μεγάλου μας συνθέτη.

Η προσωρινή δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί στις 29 του περασμένου Σεπτεμβρίου έδινε το δικαίωμα στον Νίκο Θεοδωράκη να χρησιμοποιεί το επώνυμο του Μίκη, χωρίς όμως την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του. Με τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κάνει εναντίον του η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ζητούσε να μη χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης» και να μην επικαλείται ότι είναι γιος του μουσικοσυνθέτη. Μάλιστα, με την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει προειδοποιούσε πως, αν αυτό επαναλαμβανόταν, θα ζητούσε 50.000 ευρώ χρηματική ποινή, προσωπική κράτηση επτά μηνών, δημοσίευση της απόφασης στον ημερήσιο Τύπο και να πληρώσει ο ίδιος τα δικαστικά έξοδα.

Έπειτα από δύο αναβολές η τακτική εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στις 8 Φεβρουαρίου 2022 και δημοσιεύτηκε η απόφαση. Ο Νίκος Θεοδωράκης  παρέστη μέσω της συνηγόρου του Φωτεινής Ροζάκη, ωστόσο η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο. Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων απορρίφθηκε ως «απαράδεκτη λόγω αοριστίας, καθόσον η αιτούσα δεν επικαλείται λόγους που να θεμελιώνουν την ύπαρξη επείγουσας περίπτωσης για την επικαλούμενη προστασία του δικαιώματος της προσωπικότητάς της». Το σχόλιο της Μαργαρίτας Θεοδωράκη όταν πληροφορήθηκε την απόφαση του δικαστηρίου ήταν «Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα και δεν θα ήθελα να κάνω καμιά δήλωση επί του θέματος».

Πλέον και με δικαστική απόφαση, ο Νίκος μπορεί να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης», και μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι και γιος του Μίκη, καθώς η τελική κρίση υπερτερεί κάθε προσωρινής. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως, βάσει των στοιχείων που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας εδώ και χρόνια, ο Νίκος Κουρής-Θεοδωράκης είναι καρπός εκτός γάμου του Μίκη Θεοδωράκη με την οικιακή βοηθό του Αλεξάνδρα Σαμοΐλη, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από μερικά χρόνια.

About Post Author

+ There are no comments

Add yours