Μία προσέγγιση στην περιπέτεια της μουσικής,διαχρονικά,λιτά & συνοπτικά (Πρώτο μέρος)!

Μάνα της jazz θεωρείτε η Νέα Ορλεάνη ! Οι πολιτικές συνθήκες της εποχής το 1894 έφεραν δυο φυλές να ζουν μαζί στην δυτική πλευρά της πόλης , οι Κρεολοί φυλή γαλλόφωνων και ισπανόφωνων μαύρων μαζί με φτωχούς μιγάδες .

του Μανώλη Διακάκη

Εκεί στην δυτική πλευρά της Νέας Ορλεάνης οι κουλτούρες τους ήρθαν σε σύγκρουση με αποτέλεσμα την δημιουργία της αναφερόμενης μουσικής , μια δημιουργία με κοινωνικές , πολιτισμικές και πνευματικές αξίες της μαύρης φυλής.Μιας φυλής που είχε περάσει τόσα πολλά σε δύσκολους , βάρβαρους και άδικους καιρούς .

H διάδοση της jazz ξεκίνησε με γρήγορους ρυθμούς μέσα από την μετανάστευση ή και από τις περιοδείες μουσικών σε όλη την Αμερική. Το γραμμόφωνο η μεγάλη τότε ανακάλυψη έπαιξε μεγάλο ρόλο επίσης το να διεισδύσει στις αμερικάνικες μεγαλουπολεις.

Αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι οι Οriginal Dixieland Jazz Band ήταν η πρώτη μπάντα από την Νέα Ορλεάνη που το 1917 έκανε την πρώτη ηχογράφηση μουσικής Jazz .

Το τελειωτικό χτύπημα του αναφερόμενου ρεύματος στην μουσική κουλτούρα των αμερικανών  στις αρχές τις δεκαετίας του 1920 ήταν η εξάπλωση της μέσω ραδιοφώνου. Ετσι ήταν θέμα χρόνου για ολοκληρωτική αποδοχή από όλους , ανεξαρτήτως χρώματος .

https://youtu.be/Dmeg_2kRcFw

H Jazz δεν είναι μια απλή μουσική,είναι αντίληψη ζωής διότι η πορεία της χτίστηκε από ιδιαίτερους ανθρώπους και Kαλλιτεχνες που μεγάλωσαν κάτω από δύσκολες και επαναστατικες συνθήκες του εικοστού αιώνα , ερμηνευτές που ζούσαν αποκλειστικά για αυτό που έκαναν , μερικοί από αυτούς αυτοκαταστροφικοι μέσα από ποτό , ναρκωτικά , ατελείωτα ξενύχτια , ρομαντικοί,επαναστάτες , ασυμβίβαστοι , αυτοσχεδιαζοντας και ερμηνεύοντας,αφήνοντας πολλές φορές τον μάταιο αυτό κόσμο σε μικρή ηλικία .

Το Bebop, που ονομάζεται επίσης bop ! ,είναι το πρώτο είδος σύγχρονης τζαζ, το οποίο χώριζε την τζαζ σε δύο αντίπαλες κατασκηνώσεις το τελευταίο μισό της δεκαετίας του ’40.   Όταν εμφανίστηκε, το bebop ήταν απαράδεκτο όχι μόνο για το ευρύ κοινό αλλά και για πολλούς μουσικούς. Οι επακόλουθες παραβιάσεις – πρώτον, μεταξύ παλαιότερων και νεότερων σχολών μουσικών και, δεύτερον, μεταξύ μουσικών τζαζ και του κοινού τους – ήταν βαθιές και η δεύτερη ποτέ δεν θεραπεύθηκε τελείως.

To Bebop είναι ένας περίπλοκος αυτοσχεδιασμός, είναι η μουσική που έδρασε και έδωσε άλλο ηχητικό νόημα στους πρώτους μεταπολεμικούς εφιάλτες _ Είναι η κλασική τζαζ του σήμερα!

 Ένα μεταγενέστερο ύφος, γνωστό ως σκληρό bop hard bop, ή funky, εξελίχθηκε  και ενσωματώθηκε με  στοιχεία από  gospel music &  rhythm and blues . Ο Horace Silver ήταν ο σημαντικότερος πιανίστας, συνθέτης και bandleader σε αυτή την περίοδο. Ο  Cannonball Adderley και ο Art Blakey οδήγησαν άλλα σκληρά bop combos.

Funk, ρυθμικό μουσικό είδος δημοφιλές στη δεκαετία του 1970 ! – και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 που συνδέεται με την ψυχική έξαρση και την  ΄΄ αλήτικη διάθεση ΄΄ καθοδηγούμενη από αφροαμερικανικά μουσικά στυλ.

Το funk αψηφεί τον κυριολεκτικό ορισμό, καθώς η χρήση του ποικίλλει ανάλογα με την περίσταση και χρησιμοποιείται για να περιγράψει  το απρόβλεπτο ύφος ή τη στάση του ατόμου.

Το funk είναι  ένα μουσικό  στυλ επιθετικής  χορευτικής μουσικής οδηγούμενο από κάθε όργανο που εμπλέκεται στην ρυθμική αντιπαράθεση αυτού του είδους , όλοι και όλα  εργάζονται προς την κατεύθυνση ενός “groove“.

Η ανάπτυξη των όρων funk και funky εξελίχθηκε μέσα από τη λαϊκή αυτοσχεδίαση της τζαζ στη δεκαετία του 1950 .  Οι όροι αυτοί  είναι μουσικά αληθές  διότι γεννήθηκαν και ΄΄ μεγάλωσαν ΄΄ από   τραγωδίες  και ιστοριές  βίας, ασταθείς σχέσεις,  φυλετικές διαμάχες – και ταξίδια  ψυχικής ανάτασης  δηλώνοντας  ανησυχητικές και αναμφισβήτητες αλήθειες για τη ζωή.

 Ο Νονός της μαύρης μουσικής ήταν ο πρώτος που ένωσε με τα μουσικά δεσμά την jazz και το Funk . O James Brown ηχογραφούσε jazz instrumentals των επιτυχίων του όπως το ΄΄ Pop Corn ΄΄ και στην εξέλιξη ο ήχος του, ο ήχος του Νονού, πήρε τεράστιες διαστάσεις  με την βοήθεια ενος σαξοφώνου .Το σαξόφωνο του Μaceo Parker (Το συγκρότημα του James Brown , JBs έδινε για την εποχή αυτή,τέλη της δεκαετίας του 1960,το μοντέρνο street funk) .

Γύρω στα 1969 / 70 μουσικοί όπως ο Ηouston Person , o Pucho , o Idris Muhammad και ο Μelvin Sparks δημιούργησαν ενα είδος ψυχεδελικής Jazz Funk με στοιχεία απο Sly and the family stone, Hendrix και ήχους απο Soul Jazz  .

Oι Funk Inc και άλλες μπάντες τραγουδούσαν funk ως μέσο αυτοβελτίωσης και προσωπικής απελευθέρωσης, ενώ οι καθιερωμένοι τζαζ καλλιτέχνες όπως ο Miles Davis και η Herbie Hancock προσάρμοσαν και διερεύνησαν το funk groove. Η δισκογραφική μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 1970 εξελίχθηκε από τη ρυθμική και κοινωνική θεμελίωση του funk.

 

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours