H πολυεθνική Meta (μητρική εταιρεία του Facebook) ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε περίπου 1.600 ψεύτικους λογαριασμούς στα κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της, το Facebook και το Instagram, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από επτά ιδιωτικές εταιρείες παρακολούθησης για να «παρατηρούν» δημοσιογράφους και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Τα «πλοκάμια» του «κυκλώματος» παρακολούθησης των επτά που εντοπίστηκαν σε Κίνα, Ισραήλ, Ινδία και Βόρεια Μακεδονία, ήταν απλωμένα σε περισσότερες από 100 χώρες και είχαν βάλει στο «μάτι» περί τις 50.000 άτομα.

Οι επτά παρείχαν τις  υπηρεσίες του σε μεμονωμένους πελάτες, επιχειρήσεις και δικηγορικά γραφεία που εδρεύουν σε τουλάχιστον 23 χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία.

«Η παγκόσμια βιομηχανία παρακολούθησης στοχεύει ανθρώπους στο διαδίκτυο για να συλλέξει πληροφορίες και να τους χειραγωγήσει ώστε να αποκαλύψουν πληροφορίες και να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές και τους λογαριασμούς τους», αναφέρει η Meta στο blog της.

«Οι εταιρείες αυτές αποτελούν μέρος μιας μεγάλης βιομηχανίας που παρέχει εργαλεία παρεμβατικού λογισμικού και υπηρεσίες παρακολούθησης αδιακρίτως σε οποιονδήποτε πελάτη, ανεξάρτητα από το ποιον στοχεύουν».

Η Meta δήλωσε ότι οι φορείς αυτοί παρουσιάζονται ως δημοσιογράφοι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραγωγοί ταινιών και τηλεόρασης. Σύμφωνα με την εταιρεία, φέρονται να επιχείρησαν να οργανώσουν κλήσεις και να αποκτήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας του στόχου τους για μελλοντικές επιθέσεις phishing.

Μια ομάδα– την οποία η Meta δεν κατονόμασε αλλά δήλωσε ότι ενεργούσε για τις εγχώριες αρχές επιβολής του νόμου στην Κίνα– ανέπτυξε 100 ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram για να εμπλέξει τους «στόχους» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τους εξαπατήσει ώστε να κάνουν κλικ σε κακόβουλο λογισμικό.

Η Meta κάνει λόγο σε έκθεση της για κατασκοπεία αδιακρίτως

Η Meta δήλωσε ότι τα εργαλεία χρησιμοποιούνταν για την κατασκοπεία μειονοτικών ομάδων στη Μιανμάρ, το Χονγκ Κονγκ και την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Οι άλλες έξι εταιρείες που εμπλέκονταν στην παράνομη παρακολούθηση ήταν οι  Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube, Bluehawk CI, BellTroX και Cytrox.

Η Black Cube, μια εταιρεία με έδρα το Ισραήλ και γραφεία στη Βρετανία και την Ισπανία, ανέφερε σε δήλωσή της στο CBS News ότι δεν δραστηριοποιείται στον κυβερνοχώρο ούτε επιχειρεί να χακάρει χρήστες.

Εκπρόσωπος της Cobwebs Technologies, δήλωσε ότι η εταιρεία «λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο και τηρεί αυστηρά πρότυπα όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής».

«Οι μισθοφόροι του κυβερνοχώρου συχνά ισχυρίζονται ότι οι υπηρεσίες τους επικεντρώνονται στον εντοπισμό εγκληματιών και τρομοκρατών», δήλωσε ο Ναθάνιελ Γκλέιχερεπικεφαλής της πολιτικής ασφάλειας της Meta. Πρόσθεσε επίσης, ότι η έρευνα αποκάλυψε ότι οι εταιρείες αυτές στοχεύουν δημοσιογράφουςαντιφρονούντεςεπικριτές αυταρχικών καθεστώτων, οικογένειες αντιπολιτευόμενων και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γκλέιχερ σημείωσε επίσης  ότι οι εταιρείες που κατονομάζονται στην έκθεση στοχεύουν χρήστες αδιακρίτως σε όλο το διαδίκτυο και πρόσθεσε ότι η φάση εκμετάλλευσης συχνά συμβαίνει μακριά από την πλατφόρμα, «γεγονός που καθιστά δύσκολο για τη Meta να γνωρίζει πόσοι από τους 50.000 ανθρώπους έκαναν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους».

Πηγή:topontiki.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours