Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι ευρύτερα γνωστή ως «καλή» χοληστερίνη, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της «κακής» LDL χοληστερίνης από τον οργανισμό ώστε να αποφευχθεί η απόφραξη των αρτηριών.
Φαίνεται όμως ότι τα οφέλη της HDL έχουν «ταβάνι», αφού σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη τα πολύ υψηλά επίπεδά της έχουν τελικά αρνητικές συνέπειες για την υγεία της καρδιάς.
Όπως υπέδειξαν τα ευρήματα των ερευνητών, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο, η πολύ ανεβασμένη HDL συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και πρόωρου θανάτο.
Στη νέα μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν τον ρόλο HDL στο έμφραγμα και στον πρόωρο θάνατο αναλύοντας στοιχεία που αφορούσαν 5.965 ανθρώπους –οι περισσότεροι καρδιοπαθείς– με μέση ηλικία τα 63 έτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε υποομάδες, ανάλογα με τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης τους:
- κάτω από 30 mg/dl (0,78 mmol/L)
- 31-40 mg/dl (0,8-1 mmol/L)
- 41-50 mg/dl (1,1-1,3 mmol/L)
- 51-60 mg/dl (1,3-1,5 mmol/L)
- πάνω από 60 mg/dl (1,5 mmol/L)
Να σημειωθεί ότι χαμηλή θεωρείται η HDL που δεν ξεπερνά τα 40 mg/dl.
Σε βάθος τετραετίας, ποσοστό 13% των συμμετεχόντων (769 άτομα) έπαθαν έμφραγμα ή έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια. Τον μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος και πρόωρου καρδιαγγειακού θανάτου φάνηκε να διατρέχουν οι συμμετέχοντες της τρίτης και τέταρτης κλίμακας, δηλαδή με τιμές HDL 41-60 mg/dl (1,1-1,5 mmol/L). Ο κίνδυνος τέτοιων επιπλοκών ήταν αυξημένος για τις δύο ομάδες με χαμηλές τιμές HDL (κάτω από 41 mg/dl ή 1,1 mmol/L). Τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών φάνηκε όμως να διατρέχουν όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα HDL, δηλαδή πάνω από 60 mg/dl (1,5 mmol/L). Για αυτή την τελευταία ομάδα, ο κίνδυνος εμφράγματος και πρόωρου θανάτου υπολογίστηκε πως ήταν 50% μεγαλύτερος συγκριτικά με την ομάδα με τιμές HDL 41-60 mg/dl (1,1-1,5 mmol/L).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κίνδυνοι για την υγεία λόγω της πολύ υψηλής HDL παρέμειναν αξιοσημείωτοι ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες-κλειδιά όπως τα επίπεδα της LDL.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Μαρκ Άλλαρντ-Ράτικ, ειδικευόμενος γιατρός στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Έμορυ των ΗΠΑ και ένας εκ των συντακτών της μελέτης, αναφέρει: «Ίσως είναι καιρός να αλλάξουμε γνώμη για την HDL χοληστερίνη. Παραδοσιακά, οι γιατροί λένε στους ασθενείς τους πως όσο υψηλότερη HDL έχουν τόσο το καλύτερο, όμως τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι μάλλον αυτό δεν ισχύει πια».
briefingnews.gr