Μια γυναίκα μικτού φυλετικού υπόβαθρου φαίνεται να είναι το τρίτο άτομο που θεραπεύτηκε ποτέ από τον HIV, μετά από θεραπεία με μια νέα μέθοδο μεταμόσχευσης που περιλαμβάνει αίμα ομφάλιου λώρου. Αυτό το γεγονός, ανοίγει τις προοπτικές και τις δυνατότητες θεραπείας περισσότερων ανθρώπων διαφορετικών φυλετικών καταβολών από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες την Τρίτη.
Το αίμα του ομφάλιου λώρου είναι πιο ευρέως διαθέσιμο από τα ενήλικα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και δεν χρειάζεται να αντιστοιχιστεί τόσο στενά με τον λήπτη. Οι περισσότεροι δότες στα μητρώα είναι καυκάσιας καταγωγής, επομένως η μερική αντιστοίχιση δίνει τη δυνατότητα θεραπείας για δεκάδες Αμερικανούς που έχουν ταυτοχρόνως HIV και καρκίνο.
Η γυναίκα, η οποία πάσχει και από λευχαιμία, έλαβε αίμα ομφάλιου λώρου για να θεραπεύσει τον καρκίνο της. Προήλθε από έναν εν μέρει αντιστοιχισμένο δότη, αντί της τυπικής πρακτικής της εύρεσης ενός δότη μυελού των οστών παρόμοιας φυλής και εθνικότητας με αυτόν του ασθενούς. Έλαβε επίσης αίμα από έναν στενό συγγενή της για να παράσχει στο σώμα της προσωρινή ανοσολογική άμυνα όσο γινόταν η μεταμόσχευση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το φύλο και το φυλετικό υπόβαθρο του περιστατικού σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη μιας θεραπείας για τον ιό του HIV.
«Το γεγονός ότι είναι μικτής φυλής και ότι είναι γυναίκα, είναι πολύ σημαντικό επιστημονικά και πολύ σημαντικό όσον αφορά στον αντίκτυπο στην κοινότητα», δήλωσε ο Dr. Steven Deeks.
Η λοίμωξη από τον HIV θεωρείται ότι προχωρά διαφορετικά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, αλλά ενώ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα μισά περιστατικά HIV στον κόσμο, έχουν μόνο το 11% των συμμετοχών σε δοκιμές θεραπείας.
Όμως, ο Dr. Deeks δεν βλέπει σύντομα η νέα προσέγγιση να γίνεται κοινή πρακτική. «Αυτές είναι ιστορίες παροχής έμπνευσης στο πεδίο και ίσως ο οδικός χάρτης», είπε.
Τα ισχυρά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ΗIV, αλλά η θεραπεία είναι το κλειδί για τον τερματισμό της πανδημίας δεκαετιών. Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV και περίπου το 73% από αυτούς λαμβάνουν θεραπεία.
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών δεν είναι ρεαλιστική επιλογή για τους περισσότερους ασθενείς. Τέτοιες μεταμοσχεύσεις είναι εξαιρετικά επεμβατικές και επικίνδυνες, επομένως γενικά προσφέρονται μόνο σε άτομα με καρκίνο που έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές.
Υπήρξαν μόνο δύο γνωστές περιπτώσεις θεραπείας του HIV μέχρι τώρα. Γνωστός ως «ο ασθενής του Βερολίνου», ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν έμεινε θεραπευμένος για 12 χρόνια, έως ότου πέθανε το 2020 από καρκίνο. Το 2019, ένας άλλος ασθενής, που αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο Adam Castillejo, αναφέρθηκε ότι θεραπεύτηκε από τον HIV, επιβεβαιώνοντας ότι η περίπτωση του Μπράουν δεν ήταν τυχαία.
Πηγή:topontiki.gr
+ There are no comments
Add yours