Το κινητό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πολλοί από εμάς όταν αγοράζουμε ένα smartphone θέλουμε να το κρατήσουμε όσο περισσότερα χρόνια μπορούμε. Κάποια στιγμή όμως αυτό «κλατάρει». Αυτό αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε ότι η διάρκεια της μπαταρίας μειώνεται και όταν ορισμένες από τις εφαρμογές αρχίζουν να κολλάνε. Τότε μάλλον είναι η ώρα για αγορά νέου κινητού.
Ας δούμε έναν από τους ευκολότερους τρόπους για να διατηρήσουμε την ψηφιακή μας ζωή ασφαλέστερη: Πρώτα απ′ όλα πρέπει να χρησιμοποιούμε συσκευές που μπορούν να έχουν τις τρέχουσες ενημερώσεις ασφαλείας.
Η διάρκεια ζωής
Σήμερα, η μέση διάρκεια ζωής των smartphones είναι περίπου 2,5 χρόνια. Θα μπορούσε να είναι ακόμη μικρότερη για ορισμένες συσκευές – μεταξύ 15 και 18 μηνών.
Οι μεγαλύτερες μάρκες όπως η Apple και η Samsung τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις μικρότερες εταιρείες.
Αυτή είναι η μέση διάρκεια ζωής για μερικά από τα πιο δημοφιλή τηλέφωνα σήμερα:
- iPhone – 4 έως 8 χρόνια
- Samsung – 3 έως 6 χρόνια
- Google Pixel – 3 έως 5 χρόνια
- Huawei – 2 έως 4 χρόνια
Βρείτε τον αριθμό σας
Το ρολόι διάρκειας ζωής του τηλεφώνου σας ξεκινά από τη στιγμή που κατασκευάστηκε, όχι από τη στιγμή που το αγοράσατε. Εάν δεν είστε σίγουροι πότε κατασκευάστηκε το τηλέφωνό σας, μπορείτε να το μάθετε κάνοντας μια έρευνα.
- Αν έχετε κρατήσει το κουτί του τηλεφώνου η ημερομηνία κατασκευής πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία.
- Εάν πετάξατε το κουτί, οι πληροφορίες θα πρέπει να εμφανίζονται στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας στην ενότητα «Πληροφορίες».
- Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον σειριακό αριθμό του τηλεφώνου σας για να αποκρυπτογραφήσετε πότε κατασκευάστηκε. Πολλοί κατασκευαστές κρύβουν την ημερομηνία ή το έτος μέσα σε αυτούς τους αριθμούς. Ο σειριακός αριθμός είναι κρυμμένος στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας.
- Υπάρχουν επίσης ειδικοί κωδικοί κλήσης και μενού καταγραφής εκκίνησης, που μπορούν να σας δείξουν αυτές τις πληροφορίες.
Υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος
Αντί να κάνετε όλα τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να ελέγξετε το τέλος ζωής του τηλεφώνου σας, ή το EOL.
Αυτός ο ιστότοπος παραθέτει ημερομηνίες EOL και κύκλους ζωής για συσκευές, προγράμματα λογισμικού και άλλα. Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί 261 προϊόντα και διαθέτει ενσωμάτωση iCal, ώστε να μπορούμε να λάβουμε μια υπενθύμιση ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε κάτι.
Στο επάνω μέρος, υπάρχει ένα πλαίσιο αναζήτησης. Πληκτρολογούμε τη μάρκα και το μοντέλο μας. Οι πληροφορίες που χρειαζόμαστε είναι ακριβώς στην οθόνη.
Εναλλακτικά, επιλέγουμε έναν από τους τέσσερις μεγάλους κατασκευαστές που αναφέρονται στη σειρά Συσκευές. Εάν δεν μπορούμε να βρούμε το τηλέφωνό μας εκεί, βλέπουμε την πλήρη λίστα προϊόντων και κατασκευαστών στο αριστερό μενού.
Όταν κάνουμε κλικ σε έναν κατασκευαστή, τα τηλέφωνά του παρατίθενται χρονολογικά. Μπορούμε να δούμε την ημερομηνία κυκλοφορίας κάθε τηλεφώνου, πότε διακόπηκε και εάν ο κατασκευαστής εξακολουθεί να το υποστηρίζει.
Ένα ξεπερασμένο τηλέφωνο είναι ένα χρυσωρυχείο για τους χάκερ, οι οποίοι θα μπορούσαν γρήγορα να έχουν πρόσβαση σε όλα, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις πληροφορίες της εταιρείας μας έως τα δεδομένα υγείας μας. Θα μπορούσαν ακόμη και να κλέψουν τη φωνή μας μέσω δεδομένων ήχου από τηλεφωνικές κλήσεις και φωνητικά μηνύματα.
Πηγή: Foxnews